Švedijos policija dangstė imigrantų seksualinius nusikaltimus

Švedijos ministras pirmininkas pasmerkė Kelno masinių, seksualinių užpuolimų versiją savo šalyje ir įtariamą jos dangstymą. Jis par...

Švedijos ministras pirmininkas pasmerkė Kelno masinių, seksualinių užpuolimų versiją savo šalyje ir įtariamą jos dangstymą.

Jis pareiškė, kad panašūs įvykiai per vieną jaunimo festivalį Stokholme tapo „dviguba moterų išdavyste“ ir virto „didele demokratijos problema“, rašo svetainė ft.com. Švedijos policija pažadėjo nedelsianti ištirti pranešimus, kad jaunuolių gauja – daugiausia iš Afganistano – tiek 2014, tiek 2015 metais per festivalius „We Are Sthlm“ grabinėjo ir tvirkino merginas, tarp kurių buvo ir vos 11 ar 12 metų mergaičių. „Mes neturėtume užmerkti akių ir žiūrėti šonan. Mes turime spręsti tokią rimtą problemą“, - pirmadienį sakė centro kairiųjų Švedijos ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas. 

Pranešimai apie masinius užpuolimus, kuriuos pirmasis paskelbė liberalusis laikraštis „Dagens Nyheter“, dar nėra patvirtinti. Tačiau Švedijoje, kaip ir Vokietijoje, kur moterys masiškai buvo puldinėjamos Kelne per Naujųjų metų šventę, kilo politinė audra dėl įtariamo šių nusikaltimų dangstymo. Daugiausia kritikos žeria Švedijos demokratai – prieš imigraciją pasisakanti partija, kuri pastaraisiais mėnesiais atsidurdavo visuomenės nuomonės apklausų viršuje.

Anot „Dagens Nyheter“, kalbėdamas apie slėptus užpuolimus, Peteris Agrenas, kuris buvo atsakingas už patruliavimą festivalio metu, sakė: „Tai skausmingas klausimas. Kartais mes nusprendžiame nesakyti, kaip iš tikrųjų yra, nes manome, kad tuo gali pasinaudoti Švedijos demokratai“. Švedijos demokratų parlamentinės grupės vadovas Mattiasas Karlssonas paragino Švedijos policijos viršininką atsistatydinti. Švedijos demokratų parlamentaras Bjornas Soderis pridūrė: „Tai skandalas, neturintis sau lygių. Tai nedelsiant turi būti ištirta. Ar gali būti taip, kad tai vyko keliose šalies vietose, bet jie nesivargino to pranešti, nes tuo „gali pasinaudoti tam tikra partija“?“.

Pastaraisiais metais Švedija ir Vokietija pagarsėjo imigraciją palaikančia pozicija. Ši Skandinavijos šalis buvo pirmoji, pasiūliusi suteikti nuolatinį prieglobstį visiems sirams. Vėliau Švedijos pavyzdžiu pasekė ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, pareiškusi, kad jos šalis „neturi viršutinių ribų“ prieglobsčio prašytojams. Tačiau dėl išaugusio pabėgėlių skaičiaus susidūrusi su vis didėjančiu visuomenės priešiškumu, Švedija, priėmusi daugiau pabėgėlių už kitas Europos šalis, vertinant pagal gyventojų skaičių, pati pirmoji taip pat žengė atgal – 2015 metų pabaigoje ji paskelbė pradėsianti riboti imigraciją. 

Vokietijoje Kelno policija dabar tiria virtinę atakų prieš užsieniečius: manoma, kad tai gali būti imigracijai nepritariančių ekstremistų kerštas už Naujųjų metų įvykius. Policija būgštauja, kad maždaug dešimties žmonių užpuolimas sekmadienio vakarą buvo surengtas paaiškėjus, jog už Naujųjų metų nusikaltimus daugiausia yra atsakingi vyrai iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų. „Tai nerimą keliantis ženklas, kurį vertiname labai rimtai“, - sakė vienas atstovas spaudai. Šie incidentai pavojaus varpais suskambo ir Berlyne, kur teisingumo ministras Heiko Maasas įspėjo: „Neturime palikti erdvės radikaliems ugnies kurstytojams“. 

Kol policija tiria daugiau kaip 500 baudžiamųjų skundų iš Naujųjų metų nakties, pareigūnai nesutaria dėl galimos šių užpuolimų priežasties. Pirmadienį regioninės prokuratūros vadovas Dieteris Schumannas pareiškė, kad vis dar „nėra įrodymų“, jog Kelno atakos buvo suplanuotos. Jis paprieštaravo H. Maasui, kuris sekmadienį sakė, kad šie užpuolimai, „atrodo, buvo tam tikra forma suplanuoti“. 

Švedijoje „Dagens Nyheter“ paskelbė, kad praėjusių metų policijos vidinėje ataskaitoje buvo rašoma, kad „jaunų vyrų, trinančių save prieš jaunas merginas, problema sugrįžo, kaip ir ankstesniais metais“. Tačiau viešai išplatintame Stokholmo policijos pranešime apie minimą festivalį buvo teigiama, kad jo metu užfiksuota „palyginus mažai nusikaltimų“. Anot „Dagens Nyheter“ šaltinių, seksualinio pobūdžio užpuolimuose dalyvavo maždaug 50 jaunuolių, kurių dauguma buvo iš Afganistano. Vienas užpuolimas baigėsi įtariamu išžaginimu. Švedijos nacionalinės policijos komisaras Danas Eliassonas tvirtino šiuos pranešimus išgirdęs vėlai sekmadienį. „Tačiau vienas dalykas yra neabejotinas: užtikrinu, kad tai bus ištirta“, - pridūrė jis. 

Švedijos seksualinių nusikaltimų statistika seniai sulaukia daug dėmesio – šioje šalyje vienam gyventojui tenka daugiau išžaginimų negu kitose Europos valstybėse. Nors tai aiškinama keliomis priežastimis, įskaitant tai, kaip ši statistika pateikiama, kritikai tvirtina, kad seksualinių nusikaltimų rodikliai yra išaugę dėl imigrantų, kuriuos priėmė Švedija, skaičiaus.


Susiję

Europa 5337173796259140797
item