Prieš rinkimus Slovakijos socialdemokratai laikinai atsisako LGBT darbotvarkės

Kaip skelbia prie ES institucijų veikianti lobistinė organizacija ILGA Europe (tarptautinė lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų ir ...

Kaip skelbia prie ES institucijų veikianti lobistinė organizacija ILGA Europe (tarptautinė lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų ir interseksualų asociacija), Slovakijos socialistų vyriausybė priėmė sprendimą sustabdyti savo Nacionalinio veiksmų plano LGBT darbotvarkei įgyvendinimą. Toks vyriausybės atsitraukimas yra trumpalaikė pergalė Slovakijos bažnytinių ir pilietinių organizacijų Aljansui už šeimą.

Pasak ILGA Europe sausio 13 dienos pranešimo, vyriausybė planų įgyvendinimą sustabdė, pareiškusi, kad tai turės tapti kitos vyriausybės darbais, taigi - vardan geresnių rinkiminių rezultatų katalikiškoje Slovakijos visuomenėje. ILGA Europe išreiškė nusivylimą tokiu vyriausybės sprendimu. 

Keturis metus su ES biurokratų ir žmogaus teisių stebėjimo institucijų pagalba rengtas bei JAV filantropų finansuotas Nacionalinis veiksmų planas visuomenei buvo pristatytas spalį. Jame skelbiama, kad „gėjai, lesbietės, biseksualai ir traslyčiai asmenys amžiais buvo homofobijos, transfobijos ir kitų diskriminacijos bei neapykantos formų aukomis. [...] Būtinos konkrečios priemonės siekiant panaikinti homoseksualų kriminalizavimą, marginalizavimą, socialinę atskirtį ir prievartą dėl seksualinės orientacijos ir lyties tapatybės“.

Šalies konservatorių partijos pirmininko pavaduotoja Anna Veresova pareiškė, kad jos partija nėra prieš vienalytes partnerystes, tačiau puikiai supranta, kad LGBT lobistų ir jų šalininkų reikalavimai niekada ir niekur nesibaigia vien tuo, o partnerystę seka įvaikinimo ir santuokos teisės reikalavimai bei bausmės už LGBT politiniams reikalavimams kritiškos nuomonės išsakymą. 

2014 metais Slovakijos parlamentas sugebėjo atsilaikyti prieš ES institucijų spaudimą normalizuoti vienalytes sąjungas ir konstitucijoje apibrėžė santuoką kaip vyro ir moters sąjungą. 2015 metais konservatoriai inicijavo viešos popiežiaus Pranciškaus paramos sulaukusį referendumą dėl santuokos tik tarp vyro ir moters apibrėžimo įtvirtinimo, vienalyčių porų teisės įsivaikinti ir genderistinio lytinio švietimo draudimo. Net 90 procentų atėjusių rinkėjų balsavo už konservatyvų pasiūlymą, tačiau rinkėjų aktyvumas buvo tik 21 procentas, todėl referendumas laikytas neįvykusiu. Daugelio komentatorių nuomone, menką aktyvumą lėmė tendencingos šalies žiniasklaidos pastangos blokuoti bet kokią informaciją apie šį su Bažnyčia susietą referendumą. 

Naujienų agentūra Agenda Europe prognozuoja, kad konservatorių pergalės kovą vyksiančiuose rinkimuose atveju, toliau mažėtų rizika, jog šalyje bus įtvirtintos privilegijos seksualinėms mažumoms ir žodžio laisvės suvaržymai. Tiesa, konservatorių pergalės viltys sietos su visuomenės nepasitenkinimą keliančiu socialdemokratų LGBT darbotvarkės „stūmimu“.

Šiuo metu Slovakijoje uždrausta seksualinių mažumų diskriminacija darbo santykiuose ir įsigyjant būstą, tačiau nepripažįstamos jokios vienalyčių sąjungų teisinės formos ir draudžiamas tokių porų įsivaikinimas. 



Susiję

Šeimos politika 7153503415668328512
item