Portugalijos prezidentas vetavo siūlymą leisti įsivaikinti vienalytėms poroms

Nuo 2006 metų pareigas einantis Portugalijos prezidentas, praktikuojantis katalikas Anibalas Cavaco Silva vetavo parlamento siūlymą įteis...

Nuo 2006 metų pareigas einantis Portugalijos prezidentas, praktikuojantis katalikas Anibalas Cavaco Silva vetavo parlamento siūlymą įteisinti vienalyčių porų įsivaikinimo galimybę, teigdamas, kad parlamentas neįrodė, jog toks siūlymas atitiktų vaikų geriausius interesus, kurie, pasak prezidento, yra svarbesni nei bandymai normalizuoti vienalytes šeimas. 

Parlamentas priėmė įstatymą šį mėnesį, taip išpildydamas naujai išrinkto socialisto premjero Antonio Costos priešrinkiminį pažadą. Kairiųjų pažiūrų dominuojamoje Portugalijoje prezidento sprendimą kritikavo net jo atstovaujamos centristinės socialdemokratų partijos nariai, tačiau prezidentas laikėsi pozicijos, jog tokios svarbos sprendimai negali būti priimti be plačių debatų visuomenėje. Socialistų partija paskelbė mėginsianti įveikti prezidento veto, kam reikalinga 2/3 parlamento narių parama.

A. Silva taip pat vetavo parlamento sprendimą panaikinti privalomas konsultacijas prieš renkantis abortą. Veto argumentuotas tuo, jog tokio įpareigojimo panaikinimas apribotų nėščiųjų teisę į informaciją.  

Nepaisant dabartinių sprendimų, anksčiau A.Silva nevetuodamas leido įsigalioti vienalytes „santuokas“ ir abortus legalizuojantiems įstatymams. 2007 metais abortai buvo legalizuoti nepaisant šalies Bažnyčios hierarchų ir didžiulės visuomenės dalies pasipriešinimo. Prezidentas vietoje veto pasirinko tik pateikti pastabas dėl abortų atlikimo tvarkos ir pataisų įgyvendinimo 2010 metais jis taip pat leido įsigalioti vienalytes „santuokas“ legalizuojančioms pataisoms, teigdamas, kad parlamentas bet kuriuo atveju turėjo pakankamą daugumą įveikti jo veto šiuo klausimu. 

Kovo mėnesį A. Silvą pareigose pakeis šį mėnesį išrinktas socialdemokratas Marcelo Rebelo de Sousa. 

Portugalija išlieka viena katalikiškiausių valstybių, kurios net 81 procentas gyventojų laiko save katalikais. Kita vertus, ši katalikybė daugiausia deklaratyvi, o ne praktikuojama, nes tik 19 procentų katalikų lanko šventas Mišias. 



Susiję

Pažangos ideologija 1729082399373744384
item