Mirė buvęs partizanas Antanas Lukša

Antanas Lukša (dešinėje) lageryje, 1955 m. Mirė buvęs partizanas Antanas Lukša – vieno žymiausių šalies partizanų Juozo Lukšos-Daumanto...

Antanas Lukša (dešinėje) lageryje, 1955 m.
Mirė buvęs partizanas Antanas Lukša – vieno žymiausių šalies partizanų Juozo Lukšos-Daumanto brolis.

Partizaninės kovos metais A. Lukša neteko trijų brolių ir tėvo, vėliau pats buvo išduotas, nuteistas ir ištremtas kalėti į Sibiro lagerius.

Iš Lukšų šeimos į partizanus išėjo 4 broliai. Jurgis, Juozas ir Stasys žuvo, kulkos aplenkė tik Antaną. Jo brolis Juozas Lukša-Daumantas turėjo galimybę pasitraukti į Vakarus, tačiau pasirinko kautis už Lietuvos laisvę ir buvo išduotas. Tačiau spėjo parašyti knygą „Už geležinės uždangos“, kuri pranešė pasauliui apie ginkluotą lietuvių pasipriešinimą sovietiniam okupaciniam režimui.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pareiškė užuojautą dėl partizano, kario savanorio, laisvės kovų liudininko Antano Lukšos mirties.

„Antano Lukšos gyvenimas ir tragiška visos jo šeimos istorija šiandien mums yra gyvas nepalaužiamos dvasios ir stiprybės pavyzdys, meilės ir kilnaus pasiaukojimo savo Tėvynei simbolis, įkvepiantis mylėti Lietuvą ir saugoti už gyvybę brangesnę jos laisvę“, – rašoma šalies vadovės užuojautoje.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius pareiškė užuojautą dėl Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos garbės pirmininko, Lietuvos partizano, Vyčio kryžiaus ordino Komandoro kavalieriaus Antano Lukšos mirties.

„Šią sunkią netekties valandą Vyriausybės ir Lietuvos žmonių vardu reiškiu nuoširdžią užuojautą šios kilnios asmenybės artimiesiems ir bendražygiams. Tegul velionio patriotiškumas, pasiaukojimas vardan valstybės ir idėjos Lietuvos labui išlieka mūsų visų širdyse“, – sakoma premjero A. Butkevičiaus užuojautoje.


Susiję

Antanas Lukša 243342005585851220
item