Kviečiame pasirašyti peticiją dėl alkoholio reklamos uždraudimo

Pasaulio sveikatos organizacijos paskelbta „Pasaulio ataskaita apie alkoholio vartojimą ir sveikatą 2014“ parodė, kad Lietuva pagal alko...


Pasaulio sveikatos organizacijos paskelbta „Pasaulio ataskaita apie alkoholio vartojimą ir sveikatą 2014“ parodė, kad Lietuva pagal alkoholio vartojimą yra trečioji šalis pasaulyje (15,4 l grynojo alkoholio, tenkančio vienam vyresniam nei 15 metų žmogui).

Tokį elgesį galima paaiškinti: a) nepakankamu gyventojų informuotumu apie alkoholio vartojimo pasekmes; b) prosocialių vertybių stoka; c) paplitusiu girtavimu, kuris tampa tradiciniu; d) alkoholio vartojimo įpročių perdavimu iš vienos kartos į kitą; e) dideliu skaičiumi nuo alkoholio priklausančių gyventojų; f) dideliu aktyvumu interesų grupių, kurių materialinė gerovė priklauso nuo alkoholinių gėrimų gamybos ir prekybos.

PSO Alkoholio Chartija (1995) reikalauja, kad visi vaikai ir paaugliai turi teisę augti aplinkoje, kurioje nebūtų vartojamas alkoholis, ir nebūtų skatinamas jo vartojimas. PSO strateginės veiklos dokumento „Sveikata-21“ dvyliktasis siekinys, raginantis „mažinti alkoholio, narkotikų ir tabako žalą“, įpareigoja pasaulio šalių bendruomenes skirti visas pastangas, kad būtų sumažintas alkoholio vartojimas iki 6 litrų vienam gyventojui per metus ir kad asmenys iki 15 metų – jo visai nevartotų.

PSO surinkti duomenys rodo, kad alkoholis yra vienas iš labiausiai pasaulyje reklamuojamų produktų. Teigiama, kad alkoholio reklamos ribojimas turi įtakos alkoholio vartojimo įpročiams. Šalyse, kuriose draudžiama stiprių alkoholinių gėrimų (degtinės, konjako, brendžio, viskio ir kt.) reklama, jų suvartojama 16 % mažiau, palyginti su šalimis, kuriose minėtų draudimų nėra. Šalyse, kuriose draudžiama ir vyno bei alaus reklama, alkoholinių gėrimų išgeriama 11 % mažiau nei tose šalyse, kuriose draudžiama tik stiprių alkoholinių gėrimų reklama.

Peticiją pasirašyti galima ČIA.

Susiję

Politika 5439502161802881561

Rašyti komentarą

9 komentarai

Anonimiškas rašė...

Kada nustos patys kunigai gerti vyną viešumoje( per apeigas), tada pasirašysiu.

Unknown rašė...

Gerai čia nusišnekėjai...ar žinai kad tas alkoholis per apeigas yra vynas atskiedžiamas su vandeniu? Ar būdamas alkoholikas to norėtumei? Nueik į Mišias ir įdėmiai žiūrėk ka kunigas daro.Nereikia varyti ant kunigų:jų nuodėmės bus ant jų galvų, o tavosios ant tavo...

Unknown rašė...

As pritariu siai peticijai

Unknown rašė...

As pritariu siai peticijai

Išminčius rašė...

..eilinis fanatizmo pasireiškimas. Kiek sykių įvairiose šalyse buvo draudžiamas alkoholis, pilstukas ar panašus sąmonės žudytojas. Kova su vėjo malūnais... Žmonės dabar tokie protingi, prisiklausę ir prisiskaitę, bet vistiek, nė velnio ''nefuričina''! Su prievarta netoli eisi. Be, matyti, kai kuriems, norintiems kažką veikti yra per sunkus uždavinys daryti tai, kad išnyktų priežastys verčiančios rinktis blogiausią, t.y. rūkymą, svaiginimąsi, pasitraukimą iš gyvenimo, etc

Anonimiškas rašė...

Sapnuojančiam Kazimierui siūlyčiau perskaityti bent straipsnio pavadinimą :)

ale, rašė...

Alkoholis, žinoma, yra blogai. Bet imti ir pradėti kovoti vien prieš alkoholio reklamą yra kur kas blogiau... Blogiau, nes užkibdami ant tos vieno blogio reklamos, "geriečiai" automatiškai nebetenka galimybės savo dėmesio skirti visumai blogybių, kurias paslapčia nacionalinėms valstybėms gali primesti anoniminiai transnacionaliniai parazitai. Juk jiems nėra didelio skirtumo, ko pagrindu jie apiplėšinės tautas. Jiems svarbu apiplėšinėti, ir ne tiek jau svarbu kaip. O panašūs "bandymai" prastumti vienokį ar kitokį blogį įteisinantį įstatymą, tėra priemonė nukreipti vien į jį masių dėmesį, kad nesidmėtų visuma reikalų. Ir galo nebus t Būtų prasmė dekluoti, kad bet kokie išorės patarėjai yra grėsmė nacionaliniam saugumui.

Unknown rašė...

As pritariu šiai peticijai.

Išminčius rašė...

Jūs teisi Anonime.., tik dabar perskaičiau straipsnį pilnai,tik dėl to, kad pasitikslinčiau ar tikrai neprisapnavau? Turiu savo poziciją išreikšti jums suprantamiau. Man, daugiau nei 20 metų nenaudojančiam net vaistų kuriuose yra spirito,teko nuspręsti nepasirašyti. Kodėl? Yra kelios labai skirtingos priežastys.Šį syk moralinės.Bet kodėl aš turiu aiškinti neaiškaus plauko anonimui? Su pagarba pasirašiusiems: Reklama čia ne itin reikšmingas faktorius. Kapitalizme priimta reklamuoti,tai jo neatsiejama dalis. Didžiuliai pinigai,tegu ir nešvarūs, bet ir mes nesam šventieji, tik todėl turim tokią sistemą kokios esam verti. Jei kada dauguma mūsų gyvensim šventą gyvenimą, valstybė negalės priimti religijai prieštaraujančių įstatymų,žmonės jausis laimingi. Natūraliai nebus poreikio siekti greitos laimės alkoholio ar narkotikų pagalba.(smegenų saskaita...) Visuomenė keikia alkoholikus, galvoja, kad uždraudus jo reklamą patiems taps lengviau. Tikrai ne. Reikia patiems pasikeisti, pradėti nuo savęs, nes šis pasaulis visada veikiamas priešybių: Jei dabar esam sėkmingi,ir nedarot gerų darbų,rytoj galim tapti apgailėtinais vargetomis, atstumtaisiais, skandinančiais savo skausmą alkoholyje. Ne visi jie vienodi,bet visi žmonės gyvenime ieško meilės,džiaugsmo. Nepavykus, vieni tampa darboholikais, kiti žvejais,silpnieji ima gerti, tokiu būdu gaudami laimės surogatus. Paskutiniems tikrai sunku, gyvena pragariškai. Jeigu esam savanaudžiai , tik savimi besirūpinantys egoistai be meilės širdy vargstantiems,niekinkim eilėje stovintį su buteliu rankoje, vien dėl to, kad nemylim artimo. Ir žinoma, uždrauskim, apribokim galimybę gauti tų vienintelių jam vaistų. Tai toks keistas mano rakursas... Žmonės supras.

item