Kreipimasis dėl Bažnyčios dalyvavimo „Neužmirštuolės“ akcijoje

Gerbiamieji Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchai, Vilniaus miesto Tarybos nariai, bendrapiliečiai, Jau trečius metus stebime, kaip ...

Gerbiamieji Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchai, Vilniaus miesto Tarybos nariai, bendrapiliečiai,

Jau trečius metus stebime, kaip „Neužmirštuolės“ simbolis sąmoningai brukamas į per amžius susiklosčiusią sakralinę Lietuvos simbolių erdvę.

Kol gėlės popierinis žiedelis Prezidentūros ir Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos kvietimu Sausio 13-ąją buvo dalijamas ir klijuojamas į švarko ar švarkelio, uniformos, sarafano ar suknios atlapą, nebuvo pagrindo viešai piktintis prieš tokią pusiau asmeninę, pusiau valdišką iniciatyvą. Buvo galima tik nujausti, kad tikrieji idėjos autoriai ir akcijos organizatoriai gudriai slapstosi už neva anoniminių „Neužmirštuolės“ akcijos ambasadorių ir grupelės nevyriausybinių organizacijų su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija.

Tačiau šiemet sulaukėme žinios, kad, Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchai davė sutikimą „Neužmirštuolės“ akciją rengti ant Katedros varpinės. Mums tai ženklas, kad Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchai, net ir žinodami apie politikų įžiebtą nesantaiką, kilusią mėginant įdiegti kosmopolitinį naujadarą vietoj mūsų trispalvės – švenčiausio valstybės gynėjų simbolio, stojasi į vieną gretą su valdžios institucijomis, kurios savavališkai kėsinasi ir jaukia Lietuvos simbolinės erdvės integralumą. Tokias atrakcijas mes vertiname kaip papiktinimą ir supriešinimą – tyčiojamasi ne tik iš Sausio 13-ąją žuvusiųjų šeimų ir artimųjų, TV Centrą, Bokštą ir Parlamentą gynusių žmonių, bet ir iš tos Lietuvos katalikų bendruomenės dalies, kuri nenorėtų matyti ant pagrindinės Lietuvos šventovės sienų masonų simbolio.

1. Kadangi viešojoje erdvėje trūksta informacijos, mes prašytume Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchų paaiškinti, kokios organizacijos ar privatūs asmenys kreipėsi į Jus leidimo pasinaudoti Katedros varpinės pastatu akcijai „Neužmirštuolė“ ir koks asmuo (bei kieno) įgaliotas tokį leidimą jiems suteikė?

2. Pilietinis Tiesos.lt portalas kreipiasi ir į Vilniaus miesto merą bei Tarybą klausdamas, kieno vardu buvo prašoma leidimo surengti „Neužmirštuolės“ akciją ant Katedros varpinės sienos, su kuo iš Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchų ši akcija buvo derinama? Ar klausimas buvo svarstytas Vilniaus miesto Taryboje, ar buvo balsuota, jei taip, kokie tokio balsavimo rezultatai?

3. Tiesos.lt portalas kreipiasi ir į savo skaitytojus – geros valios bei sąžinės nepraradusius žmones – ragindamas dalyvauti Laisvės gynėjų dienos paminėjimuose su trispalvėmis ir trispalvės, Gedimino stulpų ar Vyties ženkliukais. Tegul neužmirštuolę segasi tie, kurie niekaip negali prisiminti, kur buvo Sausio 13-osios naktį.

Pagarbiai,

Liudvikas Jakimavičius, s. Nijolė Sadūnaitė, Petras Plumpa, Ramutė Bingelienė, Laisvūnas Šopauskas, Arūnas Bingelis, Aivaras Jurgilas, Irena Vasinauskaitė, Algimantas Končius, Albertas Špokas, Klemas Jankūnas, Ligija Tautkuvienė, kun. Vytautas Vaičiūnas, Juozas Valiušaitis.


Susiję

Istorijos politika 7836510700299248659

Rašyti komentarą

36 komentarai

Augustinas rašė...

Na, manyčiau, čia jau truputį perdėta reakcija. Neužmirštuolė puikiai dera ir su Vyčiu, ir su trispalve, ir su Gedimino stulpais. Kodėl mėginama sukritikuoti šį simbolį, kaip neva kosmopolitinį, nesuprantu. Gal kas nors man paaiškins (viliuosi). Bet dabar manau, kad tokia reakcija yra smarkiai perdėta, nes skausmas, kurį patyrė Lietuva 1991 m. sausio 13 d., yra bendras visoms trims Baltijos valstybėms, ir todėl neužmirštuolė čia puikiai tinka.

Vytautas Kažukauskas rašė...

LIETUVOS eilinis, pasirašau irgi.
Tai pavyzdys, kaip nesusiformavusią (o gal ir išformuotą) visuomenę galima paveikti. Masinė psichozė, pasitelkiant gražią laukų gėlelę. nustumiant tikruosius, ašaromis ir krauju aplaistytus LIETUVOS simbolius. "Mes nieko prieš, tegu būna ir kiti...", AČIŪ, kad dar leidžiat. Bet dvidešimt penkerius metus valdantieji daug nuveikė nutautinant Lietuvą. Jų toks tikslas. Tikslas, transliuojamas iš ES komisijų. Ir ŠVENTVAGIŠKIAUSIAS veiksmas, nesutinkančius su sistema, jųjų veiksmais, apšmeižti Putino parankiniais.
T. Baranauskas labai išsamiai aprašė šio simbolio sukūrimo iniciatorius (w.alkas), parodė tikrąjį jų moralinį veidą. Šįryt, per "Žinių" radiją apsireiškė ir šios idėjos populiarintoja Rasa (nebe pamenu kokia jos tikra pavardė, keliskart keitė...)iš konservatorių partijos.

Anonimiškas rašė...

O ko čia stebėtis mūsų bažnyčia, kai pats Popiežius katalikus išduoda savo pareiškimais apie tai, kad nepaisant nieko ir toliau reikia priiminėti migrantus musulmonus.toks jausmas ,kad visi susimokę mėgina ištrinti tautų savimonę

Kiemsargis rašė...

Manau , kad atsakymo nebus. O paklausėjai bus išvadinti vatnykais , Putino draugais.

Pikc rašė...

Geras paaiškinimas yra T. Baranausko straipsnyje (o nuoroda į jį yra šiame tekste), taip pat ir Vytauto Kažukausko komentare.
P.S. Siūlyčiau perskaityti T. Baranausko straipsnyje pateiktą tos "nezabūdkės" autoriaus Saldžiūno pareiškimą, taikomą visiems, kam ta popierinė kvietka nepriimtina (įskaitant ir T. Masiulio gimines bei N. Sadūnaitę). Dar kyla klausimų? :)

Pikc rašė...

Labai tikėtina. Tiesą sakant, JAU išvadino (žr. Saldžiūno pareiškimą T. Baranausko straipsnyje).

Anonimiškas rašė...

Nieko nuostabaus, amžinas skaldymasis visada vyksta, jei jau Dievai skyla į įvairius, tai dvikojis padaras žmogus, skaldysis tuo labiau, ir kad vienybė žydėtu, sunkus atvejis, vienintelis galimas atvejis, bėgant iš kalėjimo.

Anonimiškas rašė...

a velnias apsėdo ir Bažnyčia? Hierarchai net pradėjo velnioniškai mąstyti ir elgtis...

Anonimiškas rašė...

Na jau Bažnyčia velnias tikrai neapsės, skaityk šventą raštą, ,,Ir pragaro vartai jos nepergalės'', o šiaip bažnyčia yra ramybės simbolis,todėl panikos sėti ji negali.

Anonimiškas rašė...

apsėsti ir nugalėti - du skirtingi dalykai :) O būti Bažnyčiai vien simboliu - per maža...

Augustinas rašė...

Dabar, kai kelis kartus perskaičiau T.Baranausko straipsnį, supratau, kodėl prieštaraujama neužmirštuolei kaip Sausio 13-osios simboliui, bet prieštaravimui vis tiek nepritariu.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, pasirinkimo reikalas, su kuo tapatintis. Aš, pavyzdžiui, su bauduliais-chamais nieko bendro nenoriu turėti.

Augustinas rašė...

O aš irgi nesitapatinu su chamais. Bet tiesiog manau, kad reakcija į tą gėlytę perdėta, ir viskas. Ir prieštarauju būtent tam perdėjimui.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Vadinasi, nors ir skaitėte, bet neįsigilinote į tekstą. Reakcija yra NE į "gėlytę". Jei libkonams patinka valstybinę ir tautinę atributiką pakeisti žydrais kičiniais popieriukais (nes juk "europietiškiau!")- jų reikalas. Niekas dėl to triukšmo nekeltų - kabinkitės, jei taip norit - tiesiog rodo fauna savo lygį, ir tiek. Bet įžūlus to popieriuko brukimas, dergimasis, keiksmai, visų nepritariančių "siuntinėjimas" ir apskelbimas "leudies priešais" bei "rusū agentajs" - jau visai kito lygmens dalykas. Va, į ką reaguojama. Kad libkonai - gauja chamų, siekiančių "prichvatizuoti" patriotizmą ("tėvynė - tai Partija"), jau seniai aišku - bet jie nejaučia jokių ribų, ir tai žmones pradeda rimtai užknisti. Būtent apie tokią fauną kalbėjo Semuelis Džonsonas "lieviakų" išvirkščiai aiškinamame savo pasisakyme apie patriotizmą kaip paskutinį niekšų prieglobstį - jis ten NE apie patriotus kalbėjo (jis pats buvo patriotas), o būtent apie tokius, kaip libkonai.

Laima La rašė...

Pritariu kreipimuisi. Lietuvos valstybingumo istorija pakankamai sena, ir ji turi savo simboliką. Kiekviena save gerbianti tauta ją gerbia ir puoselėja Net mūšio metu vėliavos praradimas reiškia pralaimėjimą. Gėlytes palikim botanikams, žydrą spalvą - Baltarusiams, o Katedra ir Kataedros varpinė apskritai pastaruoju metu pernelyg atakuojama visokiais sekuliariais ir turinio neturinčiais plebėjų pasižaidimais.

Anonimiškas rašė...

Pritariu Kreipimuisi

Anonimiškas rašė...

Žinote... Tokie simboliai atrodo bandymas sušvelninti, lyg kokia "tylioji rezistencija". Tos spalvos migdančios, mielos, siūlančios nesipriešinti. Visiškai atitinka šių dienų ES "vertybes" (ne apie visus kalbu). Vytis, trispalvė, Gediminaičių stulpai yra kovos, pasiaukojimo simboliai, kurie užveda, ragina kovoti, nepasiduoti. Šis naujas "kolorado juostelės" atitinkmuo man svetimas, kaip ir svetimas tiems, kas prisimena 1988-1991 metus.

Unknown rašė...

Subjaurojo vaivorykštę, dabar išniekins ir neužmirštuolę.

Augustinas rašė...

Sutinku su Jūsų nuomone ir apie dergimąsį, ir apie įžūlų brukimą, keiksmus, prasivardžiavimą, šmeižtą bei panašius blogus dalykus. Ir manau, kad priešintis reikia būtent tokiems dalykams, o ne neužmirštuolei kaip simboliui. Jei kam nors patinka, tegu sau nešioja tą gėlytę. Jei ta gėlytė kam nors nepatinka, tegu sau nenešioja, o prisisega kokį nors kitą simbolį, pvz., Trispalvę ar Gedimino stulpus. Svarbu, kad simbolio žinia būtų perduota suprantamu būdu kitiems, ypač tiems iš Europos Sąjungos. O dabar ką gauname? Iš abiejų pusių šmeižtą - iš vienos pusės, kad neva masonų simbolį naudoja, iš kitos pusės, kad neva čekistų įtakos agentų tinklas veikia, kai nė viena pusė iš tikrųjų nėra nei masonai, nei čekistų įtakos agentai. Truputį daugiau konstruktyvumo iš abiejų pusių, sakyčiau, reikėtų.

Supratingas rašė...

Vaivorykštė kaip buvo nuostabi taip ir liko, siūlyčiau kartais pažvelgti į dangų :)

Unknown rašė...

Gal dar pasakysi, kad dangus atsispindi pyderų eisenoje?

supratingas rašė...

Palikim tai jūsų turtingai vaizduotei panele :)

Unknown rašė...

Čia ne vaizduotės reikalas, čia politika, avine.

supratingas rašė...

Panele, jūs gerokai prašovėte su šiuo zodiako ženklu :)

Unknown rašė...

Gal ir prašoviau. Pačiam geriausiai tiktų asilo ženklas:)

supratingas rašė...

Pažangi vienaląstė, žino apie aukštesnių rūšių egzistavimą :)

Unknown rašė...

Geriau būti pažangia vienaląste nei asilu, kuris, deja, kažkada irgi buvęs vienaląstis (spermatozoidas), išsivystė į asilą:)

supratingas rašė...

Na, tuo atžvilgiu, kad nėra smegenų - nėra problemų beigi negresia jokie vystymosi sunkumai, gal ir geriau, nedrįsčiau ginčytis.

Unknown rašė...

Kas iš tavo smegenų, kad jų niekur nepanaudosi. Gal baikim tas tavo asiliškas kalbas, keliauk sveikas iš čia. Ir saugokis bakterijų, nes bemat patiesi kanopas - pasibaigs ir tau visi "vystymosi" sunkumai.

supratingas rašė...

Vienaląste kvaiša, bėk tikrintis hormonų pusiausvyros.

Unknown rašė...

Be reikalo išgąsdinau. Nesijaudink, asile, prie tavęs nė pati vargingiausia bakterija nesiartins, nes tavyje vieni metabolitai (nežiūrėk žodyne, pasufleruosiu - tai medžiagų apykaitos produktai. fu, smarvė.)

supratingas rašė...

Smagumėlis kaip greitai "teisuolė" nusimetė savo kaukę ir parodė tikrąjį, dievobaimnigos į fanatizmą linkusios sufūrėjusios (neieškokit žodyne, pasufleruosiu - nuo žodžio fūrija) kvaišos, veidą. :)

Unknown rašė...

Cha cha! nuo kada "dievobaimingos, į fanatizmą linkusios sufūrėjusios..." ir kokios ten dar leidžiasi į kalbas su asilais? Kaip tik gailestingumu pasižyminčios ypatos kalbina asilus, tikėdamosios bent kiek įkrėsti jiems proto. Taip darė šv. Pranciškus ir net pats Kristus. Be reikalo... Bet vis dėlto, nori, asiliuk, pakelsiu tau rangą: nuo šiol vadinsies ne tik asilu, bet dar ir supratingu asilu. O pasivadinti vien supratingu... Hmm, niekada nesileiskit į kalbas su tais, kurie pasivadina suptratingais - va čia jau prasideda šis tas iš moralės srities.
Beje, reikia rašyti furija, asiliuko rašyba šlubuoja.

supratingas rašė...

Hmm, dievobaiminga į fanatizmą linkusi kvėša, fūrija ir dar gailestinga! Išskirtinis derinys, bet ne mano skonio. Tad, see ya wouldn't wanna be ya, dūra :)

Unknown rašė...

Tau gal kokia nelaimė atsitiko? Gal galiu kuo nors padėti? Ankstesniam mūsų pasignaibymui neteikiu reikšmės ir visai nepykstu. Beje, tu pats susitapatinai su zodiako ženklu asilu. Jei pagalbos nereikia, baigiam rašinėti tas nesąmones. O jei dar liesi pyktį ant nepažįstamo žmogaus, kažkas pačiam tikrai negerai. Esi traumuotas, tai matosi vien iš tavo slapyvardžio. Supratingumas visiškai nereiškia pagiežos ir paniekos.

Rasa rašė...

To unknown -
Tikroje vaivorykštėje yra 7 spalvos, o "vaivorykštinių" vaivorykštėje yra tik šesios spalvos, šešetas - turbūt kaip užuonima į tai, kas jų tikrasis šeimininkas ir trūksta būtent žydros spalvos, t.y dangaus spalvos.

item