Kreipimasis dėl Bažnyčios dalyvavimo „Neužmirštuolės“ akcijoje

Gerbiamieji Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchai, Vilniaus miesto Tarybos nariai, bendrapiliečiai, Jau trečius metus stebime, kaip ...

Gerbiamieji Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchai, Vilniaus miesto Tarybos nariai, bendrapiliečiai,

Jau trečius metus stebime, kaip „Neužmirštuolės“ simbolis sąmoningai brukamas į per amžius susiklosčiusią sakralinę Lietuvos simbolių erdvę.

Kol gėlės popierinis žiedelis Prezidentūros ir Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos kvietimu Sausio 13-ąją buvo dalijamas ir klijuojamas į švarko ar švarkelio, uniformos, sarafano ar suknios atlapą, nebuvo pagrindo viešai piktintis prieš tokią pusiau asmeninę, pusiau valdišką iniciatyvą. Buvo galima tik nujausti, kad tikrieji idėjos autoriai ir akcijos organizatoriai gudriai slapstosi už neva anoniminių „Neužmirštuolės“ akcijos ambasadorių ir grupelės nevyriausybinių organizacijų su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija.

Tačiau šiemet sulaukėme žinios, kad, Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchai davė sutikimą „Neužmirštuolės“ akciją rengti ant Katedros varpinės. Mums tai ženklas, kad Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchai, net ir žinodami apie politikų įžiebtą nesantaiką, kilusią mėginant įdiegti kosmopolitinį naujadarą vietoj mūsų trispalvės – švenčiausio valstybės gynėjų simbolio, stojasi į vieną gretą su valdžios institucijomis, kurios savavališkai kėsinasi ir jaukia Lietuvos simbolinės erdvės integralumą. Tokias atrakcijas mes vertiname kaip papiktinimą ir supriešinimą – tyčiojamasi ne tik iš Sausio 13-ąją žuvusiųjų šeimų ir artimųjų, TV Centrą, Bokštą ir Parlamentą gynusių žmonių, bet ir iš tos Lietuvos katalikų bendruomenės dalies, kuri nenorėtų matyti ant pagrindinės Lietuvos šventovės sienų masonų simbolio.

1. Kadangi viešojoje erdvėje trūksta informacijos, mes prašytume Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchų paaiškinti, kokios organizacijos ar privatūs asmenys kreipėsi į Jus leidimo pasinaudoti Katedros varpinės pastatu akcijai „Neužmirštuolė“ ir koks asmuo (bei kieno) įgaliotas tokį leidimą jiems suteikė?

2. Pilietinis Tiesos.lt portalas kreipiasi ir į Vilniaus miesto merą bei Tarybą klausdamas, kieno vardu buvo prašoma leidimo surengti „Neužmirštuolės“ akciją ant Katedros varpinės sienos, su kuo iš Lietuvos katalikų bažnyčios hierarchų ši akcija buvo derinama? Ar klausimas buvo svarstytas Vilniaus miesto Taryboje, ar buvo balsuota, jei taip, kokie tokio balsavimo rezultatai?

3. Tiesos.lt portalas kreipiasi ir į savo skaitytojus – geros valios bei sąžinės nepraradusius žmones – ragindamas dalyvauti Laisvės gynėjų dienos paminėjimuose su trispalvėmis ir trispalvės, Gedimino stulpų ar Vyties ženkliukais. Tegul neužmirštuolę segasi tie, kurie niekaip negali prisiminti, kur buvo Sausio 13-osios naktį.

Pagarbiai,

Liudvikas Jakimavičius, s. Nijolė Sadūnaitė, Petras Plumpa, Ramutė Bingelienė, Laisvūnas Šopauskas, Arūnas Bingelis, Aivaras Jurgilas, Irena Vasinauskaitė, Algimantas Končius, Albertas Špokas, Klemas Jankūnas, Ligija Tautkuvienė, kun. Vytautas Vaičiūnas, Juozas Valiušaitis.


Susiję

Istorijos politika 7836510700299248659
item