Georgijaus juostelę siūloma priskirti draudžiamai sovietinei simbolikai

Seimo nariai Paulius Saudargas, Valentinas Stundys ir Rimantas Jonas Dagys šiandien įregistravo Administracinių teisės pažeidimų kodekso ...

Seimo nariai Paulius Saudargas, Valentinas Stundys ir Rimantas Jonas Dagys šiandien įregistravo Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir Susirinkimų įstatymo pakeitimo projektus, kuriais siekiama uždrausti Georgijaus juostelių platinimą ir naudojimą, priskiriant jas prie draudžiamos sovietinės simbolikos. 

Dvispalvės juodai oranžinės Georgijaus (lietuviškai – Šv. Jurgio) juostos Rusijoje plačiai pradėtos naudoti 2005 m., minint 60-tosios Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare metinės. Nors Rusijoje oficialiai buvo skelbiama, kad tai nėra politinis ar ideologinis simbolis ir negali būti naudojamas politinių partijų ar kitų judėjimų savireklamos tikslais, šią „taisyklę“ greitai sulaužė Kremlius, Georgijaus juostą pradėjus naudoti kaip dabartinės Rusijos valdžios ir galios simbolis.

Sulaukusios milžiniško populiarumo Rusijoje, Georgijaus juostos tradicijos pradėtos eksportuoti į kaimynines valstybes, į šį procesą įtraukiant ir Rusijos ambasadas, aktyviai prisidedančias prie juostelių platinimo. Akivaizdu, kad taip, prisidengiant Sovietų Sąjungos pergalės paminėjimu, siekiama sukelti nostalgiją tiems laikams ir sustiprinti rusakalbių ir ne tik palankumą dabartinės Rusijos vykdomai politikai.

Po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Rusijos remiamų separatistų karinių veiksmų Rytų Ukrainoje, Georgijaus juosta įgavo ir naują reikšmę: ji tapo Rusijos karinės agresijos, imperialistinių ambicijų, provokacijų, tautinės nesantaikos simboliu ir priemone identifikuoti tariamą priešą.

Lietuvai vadinamoji Sovietų Sąjungos pergalė prieš nacistinę Vokietiją atnešė beveik pusę amžiaus trukusią okupaciją, kurios metu per 300 tūkst. gyventojų buvo ištremta į Sibirą, partizaniniame pasipriešinime žuvo daugiau nei 20 tūkst. piliečių. Todėl tiek istorinė, tiek ir dabartinė Georgijaus juostelės reikšmė suteikia pakankamai priežasčių reglamentuoti šio simbolio naudojimą viešumoje priskiriant jį prie draudžiamų sovietinių simbolių.

Siekiant saugoti pamatinius suvereniteto, laisvės, demokratijos principus, taip pat užtikrinti viešąją tvarką ir užkirsti kelią įvairioms provokacijoms ar bandymams kurstyti tautinę nesantaiką, teikiamos Susirinkimų įstatymo 5 straipsnio 3 punkto ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso (toliau – ATPK) 11818 straipsnio pataisos, kuriomis siekiama Georgijaus (Šv. Jurgio) juostą priskirti prie nacistinių ar komunistinių simbolių, kurių platinimas ar demonstravimas yra ribojamas, o už jo nesilaikymą taikoma administracinė atsakomybė.

Georgijaus juostelės priskyrimu draudžiamai simbolikai taip pat siekiama dar kartą atkreipti dėmesį į komunistinių ir nacistinių nusikaltimų sulyginimo svarbą. Šios pataisos sumanytojai ir iniciatoriai kartu su Seimo nariais yra ir politologai Laurynas Kasčiūnas, Vytautas Keršanskas bei Simonas Klimanskis.


Susiję

Istorijos politika 928511532616737212
item