Georgijaus juostelę siūloma priskirti draudžiamai sovietinei simbolikai

Seimo nariai Paulius Saudargas, Valentinas Stundys ir Rimantas Jonas Dagys šiandien įregistravo Administracinių teisės pažeidimų kodekso ...

Seimo nariai Paulius Saudargas, Valentinas Stundys ir Rimantas Jonas Dagys šiandien įregistravo Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir Susirinkimų įstatymo pakeitimo projektus, kuriais siekiama uždrausti Georgijaus juostelių platinimą ir naudojimą, priskiriant jas prie draudžiamos sovietinės simbolikos. 

Dvispalvės juodai oranžinės Georgijaus (lietuviškai – Šv. Jurgio) juostos Rusijoje plačiai pradėtos naudoti 2005 m., minint 60-tosios Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare metinės. Nors Rusijoje oficialiai buvo skelbiama, kad tai nėra politinis ar ideologinis simbolis ir negali būti naudojamas politinių partijų ar kitų judėjimų savireklamos tikslais, šią „taisyklę“ greitai sulaužė Kremlius, Georgijaus juostą pradėjus naudoti kaip dabartinės Rusijos valdžios ir galios simbolis.

Sulaukusios milžiniško populiarumo Rusijoje, Georgijaus juostos tradicijos pradėtos eksportuoti į kaimynines valstybes, į šį procesą įtraukiant ir Rusijos ambasadas, aktyviai prisidedančias prie juostelių platinimo. Akivaizdu, kad taip, prisidengiant Sovietų Sąjungos pergalės paminėjimu, siekiama sukelti nostalgiją tiems laikams ir sustiprinti rusakalbių ir ne tik palankumą dabartinės Rusijos vykdomai politikai.

Po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Rusijos remiamų separatistų karinių veiksmų Rytų Ukrainoje, Georgijaus juosta įgavo ir naują reikšmę: ji tapo Rusijos karinės agresijos, imperialistinių ambicijų, provokacijų, tautinės nesantaikos simboliu ir priemone identifikuoti tariamą priešą.

Lietuvai vadinamoji Sovietų Sąjungos pergalė prieš nacistinę Vokietiją atnešė beveik pusę amžiaus trukusią okupaciją, kurios metu per 300 tūkst. gyventojų buvo ištremta į Sibirą, partizaniniame pasipriešinime žuvo daugiau nei 20 tūkst. piliečių. Todėl tiek istorinė, tiek ir dabartinė Georgijaus juostelės reikšmė suteikia pakankamai priežasčių reglamentuoti šio simbolio naudojimą viešumoje priskiriant jį prie draudžiamų sovietinių simbolių.

Siekiant saugoti pamatinius suvereniteto, laisvės, demokratijos principus, taip pat užtikrinti viešąją tvarką ir užkirsti kelią įvairioms provokacijoms ar bandymams kurstyti tautinę nesantaiką, teikiamos Susirinkimų įstatymo 5 straipsnio 3 punkto ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso (toliau – ATPK) 11818 straipsnio pataisos, kuriomis siekiama Georgijaus (Šv. Jurgio) juostą priskirti prie nacistinių ar komunistinių simbolių, kurių platinimas ar demonstravimas yra ribojamas, o už jo nesilaikymą taikoma administracinė atsakomybė.

Georgijaus juostelės priskyrimu draudžiamai simbolikai taip pat siekiama dar kartą atkreipti dėmesį į komunistinių ir nacistinių nusikaltimų sulyginimo svarbą. Šios pataisos sumanytojai ir iniciatoriai kartu su Seimo nariais yra ir politologai Laurynas Kasčiūnas, Vytautas Keršanskas bei Simonas Klimanskis.


Susiję

Istorijos politika 928511532616737212

Rašyti komentarą

14 komentarų

Anonimiškas rašė...

Drausti simboliką reiškia pripažinti faktą, kad taip ir turi būti. Pakaktų paskelbti, kad tas simbolizuoja ... Reiškia, kad veikia slaoti išdavikai, bet išdavyste kaltinantys kitus.

Unknown rašė...

Kvaila iniciatyva. Kitas žingsnis turėtų būti uždrausti juodą, oranžinę ir raudoną spalvas. Ar galima jausmus "išgydyti" draudimais? Kas didesnis provokatorius ir ligonis: "Tas kuris nuoširdžiai Šventojo Jurgio juostą laiko istoriniu savo nacionalinio pasididžiavimo simboliu (pvz. eilinis rusas), ar tas kuriam žmogus su tokiu simboliu sukelia negatyvias emocijas: pyktį, neapykantą, agresiją bei norą uždrausti, kad to simbolio nematytų ir nekeltų neigiamų emocijų (fanatiškas nacionalistas)"? Nieko daugiau, tik atitinkamų Seimo narių ir politologų populizmas, susireikšminimas, nesugebėjimas suvokti esminių dalykų ir spręsti esmines problemas. Norint eliminuoti juostos propagandinę ideologinę prasmę žymiai veiksmingiau būtų parodyti, kad mes nebijome tokių simbolių ir sąmoningai juodos oranžinės spalvų derinį pradėti patiems plačiai naudoti žymint įvairius objektus. kai parodai kad nebijai ideologinių simbolių, jie praranda savo efektą.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Būtų keista, jei koloradikai nesukrustų. :)

Unknown rašė...

Lėk, pranešk saugumui, Pikc, kad parašė komentarą. O man dar patinka Putino katė. Irgi reikėtų uždrausti.

supratingas rašė...

Še tau kad nori, be visų "dorybių" gausos, šita apgailėtina vienetė pasirodo dar ir "fufaikinė" :)

Unknown rašė...

O, supratingas asilas, sveikas!:). Taip, esu "fufaikinė" iš Sibiro. Šit arkiv. S. Tamkevičius šiandieniniame straipsnyje pataria šalia esančiame žmoguje ieškoti Dievo veido. Ir taip žiūriu, ir kitaip, nematau nieko, išskyrus asilo nosį. Bet kartais pagalvoju, kad ant to asilo galėjo joti pats Kristus. Neprisimeni?

Unknown rašė...

Pikc, aš nieko neturiu prieš patį, bet kartais užeina zlastis matant, kaip užzombintieji mina tik vieną pedalą - ruselių. Apsižvalgyk įdėmiau Ukrainoje, nejau nežinai to, ką žino visas pasaulis - apie žydų sektantų Chabad-Liubavičių veiklą ir jų ketinimą sukurti Ukrainoje "Naująjį Sioną"? Tai nėra kokios nors ezoterinės žinios, bet visiškai realus faktas, beje, mano labai glaustai paminėtas. Neaišku, kas ten kaltesnis ir kas labiau engia ukrainiečius. Žiniasklaida suformavo mūsų galvose šabloną - kalti vieni rusai. Neturiu ir aš Putino politikai didelių simpatijų, ypač dabar, kai panaikintas įstatymas, draudžiantis platinti sodomiją. Tačiau siūlau pažvelgti į viską įdėmiau ir pamatysi, kad reikia minti ne tik ruselių, bet ir žydelių pedalą. Jie, beje, moka žarstyti žarijas svetimomis rankomis.
O dėl Georgijaus juostos spręsti, kokią simboliką ji jau yra įgavusi rusų galvose, nesiimu.
Pažvelk bent į paveikslą: http://www.3rm.info/20470-edinaya-rossiya-partiya-antixrista-otklonen.html

Anonimiškas rašė...

Na dar pakeiskime putino(medelio)pavadinimą,nes....durnumui ribų nėra

Pikc rašė...

"[...] užzombintieji mina tik vieną pedalą - ruselių [...]" Čia tamsta taip sprendžiat pagal tai, kad po straipsnio apie koloradus neparašiau ko nors apie "amerikosus" arba kaip "imperialistiniai Vakarai" su žydų pagalba Ukrainą pražudys beigi žydostanu pavers (čia, kaip suprantu, su sąlyga, jei rasieja neišgelbės)? :)

Unknown rašė...

Jo, apie Ameriką ir Europos "funkcijas" tame reikale punktą praleidau, bet ne dėl paties. Dauguma mūsiškių yra įsirašę į smegenis antirusišką programą. O kodėl pats taip esi įniršęs ant tų "koloradikų"? Man jie, pvz., atrodo dar tiek nedegradavę ir nesuidiotėję kaip Vakarai. Daugiausia dėl to ir laikiau jiems rezervą simpatijos. Nors pavarčius jų spaudą, tos pačios šlykštynės jau ateina ir pas juos, kur netrukus turbūt virs "vertybėmis".

Nekenciu raudonuju rašė...

Seniai laikas. Mirtis koloradams!

Pikc Kažinkavičius rašė...

Koloradikai "degradavę ir suidiotėję" nė kiek nemažiau - tiesiog tas jų degradavimas ir idiotėjimas yra kitokio pobūdžio. Ne kartą esu sakęs, ir galiu darsyk pakartoti - mano akyse, juodai oranžiniai fanatikai ir raudonai žydri fanatikai yra 1:1.

Algimantas rašė...

Tai kodėl draudžiamas mūsų protėvių simbolis svastika ?
Kodėl mokyklose nėra mūsų tautinių simbolių Gedimino stulpų, Vyties kryžiaus ar Vyties (žirgo).Net tautinės vėliavos nėra. Lietuviškų simbolių nėra ir Jaunimo ir moksleivių rūmuose, kodėl negerbiame savo tautos ir jos palikimo? O mes norime, kad lietuviai nebėgtu iš Lietuvos . Kodėl....

Algimantas rašė...

Tai kodėl draudžiamas mūsų protėvių simbolis svastika ?
Kodėl mokyklose nėra mūsų tautinių simbolių Gedimino stulpų, Vyties kryžiaus ar Vyties (žirgo).Net tautinės vėliavos nėra. Lietuviškų simbolių nėra ir Jaunimo ir moksleivių rūmuose, kodėl negerbiame savo tautos ir jos palikimo? O mes norime, kad lietuviai nebėgtu iš Lietuvos . Kodėl....

item