Degalinėse nelieka alkoholinių gėrimų

Įsigalioja Alkoholio kontrolės įstatymo nuostata, draudžianti prekybą alkoholiniais gėrimais stacionariosiose degalinėse. Lapkritį S...


Įsigalioja Alkoholio kontrolės įstatymo nuostata, draudžianti prekybą alkoholiniais gėrimais stacionariosiose degalinėse.

Lapkritį Seimas nepritarė siūlymui iki 2019 m. leisti prekiauti alkoholiniais gėrimais stacionariųjų degalinių parduotuvėse. Prekybos alkoholiniais gėrimais stacionariosiose degalinėse draudimas buvo priimtas dar 2011 metų pabaigoje, bet buvo nustatytas 4 metų pereinamasis laikotarpis ūkio subjektams prisitaikyti prie pasikeitusio reguliavimo.

Lietuva nėra vienintelė valstybė, kuri draustų alkoholio prekybą degalinėse. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis (PSO), Europos Sąjungoje (ES) įvairius apribojimus alkoholio prekybai degalinėse taiko ir kitos šalys: Belgija, Kipras, Prancūzija, Malta, Suomija, Italija, Olandija, Švedija, Ispanija.

2014 m. užregistruoti 509 kelių eismo įvykiai dėl neblaivių asmenų kaltės, t. y. kas šeštą užregistruotą įvykį sukėlė neblaivus asmuo. Juose žuvo 104, o 891 žmogus buvo sužeistas.

PSO ir „Eurobarometro“ duomenimis, vairavimas apsvaigus nuo alkoholio yra vienas iš pagrindinių veiksnių, sukeliančių avarijas keliuose. 25 proc. visų mirčių ES keliuose priežastys susijusios su neblaiviais vairuotojais.

Pagal alkoholio suvartojimą ir jo sąlygotą žalą Lietuva priskiriama aukščiausios rizikos grupei Europoje kartu su Latvija, Estija, Baltarusija, Rusija, Ukraina, Vengrija, Kazachstanu ir Moldova.

Susiję

Politika 3245372947062070644
item