Vengrijos ir Lenkijos vyriausybės sutrukdė įteisinti vienalytes „santuokas“ ES lygiu

Antrąjį 2015 pusmetį ES Tarybai pirmininkauja Liuksemburgas. Tarp šios šalies pirmininkavimo svarbiausių prioritetų buvo planas priimti ...


Antrąjį 2015 pusmetį ES Tarybai pirmininkauja Liuksemburgas. Tarp šios šalies pirmininkavimo svarbiausių prioritetų buvo planas priimti taisykles, reguliuojančias „Santuokos ir registruotų partnerysčių turtines pasekmes“.

Šį taisyklių projektą Liuksemburgo atstovai bandė priimti gruodžio 3 dieną vykusiame ES Teisingumo ir vidaus reikalų tarybos posėdyje.

Taisyklių priėmimas reikštų tai, kad visos ES valstybės narės būtų priverstos teisiškai pripažinti vienalytes „santuokas“ ir registruotas partnerystes, kurios sudarytos už šalies narės ribų. Pagal Liuksemburgo siūlytas taisykles, užsienyje sudarytos „santuokos“ ir partnerystės turėtų būti pripažintos kiekvienos ES valstybės narės, nesvarbu, ar pati šalis pripažįsta vienalytes „santuokas“ ir partnerystes savo įstatymuose ir konstitucijoje. Tikrovėje tai reikštų narių valstybių šeimos teisės ir konstitucijos radikalų perdarymą ir vienalyčių santuokų įteisinimą „per užpakalines duris“.

Pavyzdžiui, dvi moterys „susituokia“ Prancūzijoje, kur vienalytės „santuokos“ įteisintos įstatymu, ir atvyksta į Lenkiją, kur Konstitucija nustato, kad santuoką sudaro vienas vyras ir viena moteris. Pagal Liuksemburgo siūlytas taisykles, Lenkija privalėtų pripažinti tos poros „santuoką“, kadangi to reikalautų ES turtinė teisė, net jei „santuoka“ sudaryta už Lenkijos ribų ir net jei tai prieštarauja Lenkijos Konstitucijai.

Tačiau šių taisyklių priėmimui buvo reikalingas vienbalsis visų šalių narių pritarimas. Vengrijos ir Lenkijos vyriausybių atstovai pasipriešino ir balsavo prieš pasiūlymą.

Ekspertų lygiu Liuksemburgo siūlytos taisyklės svarstomos jau ketveri metai. Per tą laiką net kelios šalys savo pirmininkavimo Europos Tarybai metu bandė kelti šį klausimą, bet susidūrusios su prieštaravimais atsitraukdavo. Liuksemburgo bandymas nuėjo toliausiai. Galima neabejoti, kad vienalyčių „santuokų“ šalininkai bandys šį planą įgyvendinti ir vėliau.

Parengta pagal citizengo.org ir agendaeurope.wordpress.com medžiagą.

Siūlome pasirašyti peticiją ir taip paremti Vengrijos ir Lenkijos vyriausybių sprendimą, saugantį šeimos institutą (ČIA).

Susiję

Pasaulis 7909764152212257150

Rašyti komentarą

6 komentarai

ale, rašė...

"Tačiau šių taisyklių priėmimui buvo reikalingas vienbalsis visų šalių narių pritarimas. Vengrijos ir Lenkijos vyriausybių atstovai pasipriešino ir balsavo prieš pasiūlymą."

- "Laimėjimas" taip pasipriešinant reiškia, kad šį kartą lyg ir nusileido šėtonas... Bet gi, ateis eilė nusileisti ir angelui.., - kitaip kitą kart tokiam reikalui bebereikės vienbalsio pritarimo.
- Dingti kuo greičiau iš tokios sąjungos reikia. Tai ne į žmogiškumą orientuotas darinys, - tai sukčių žabangos, kad užvaldyti pasaulį įstūmiamr jį į nuodėmių liūną.

Anonimiškas rašė...

Šėtonas visada juodas, todėl jo tamsus spaudimas visada egzistuoja, laimėj užsidegus šviesai,jis atsitraukia.

Pikc rašė...

Labai gaila, kad tik dviejų šalių atstovai stojo sveiko proto pusėn, o dar labiau gaila, kad Lietuvos atstovai nebuvo (ir, greičiausiai, nebus) vieni iš jų.

Pedrito rašė...

Tai 2 prieš 26 . Jokių šansų , tik laiko klausimas.

Anonimiškas rašė...

be jokio reikalo šurmuliuojama. Europos žmogaus teisių teismas, matydamas, kad didesnė dauguma valstybių narių tokiai partnerystei pritaria, jos neregistravimą atskiroje valstybėje narėje pripažins Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijos pažeidimu (greičiausiai 8 straipsnio). Po tokio teismo sprendimo visos valstybės gražiai tas partnerystes pripažins. Politikams reikės tik nuo savęs atsakomybę nusimesti, tam gerai pasitarnaus teismas.

žilas rašė...

reikia tik melstis, kad nebūtume vieni kovoje su blogiu ir viskas...

item