Sirijoje daugėja užsieniečių džihadistų

Užsienio džihadistų kovotojų pajėgos nuolat papildo „Islamo valstybės“ gretas, todėl tarptautinių pajėgų pastangos pažaboti šią terorist...


Užsienio džihadistų kovotojų pajėgos nuolat papildo „Islamo valstybės“ gretas, todėl tarptautinių pajėgų pastangos pažaboti šią teroristinę organizaciją mažai veiksmingos.

Tarptautiniai ekspertai pripažįsta, kad vien tik šiais metais užsieniečių IS gretose padaugėjo net 300 proc., palyginti su praėjusiais metais, nors šiemet jie atakuojami intensyviau nei bet kada anksčiau. Amerikiečių, vokiečių, prancūzų, britų, turkų, Sirijos armijos ir kitų Sirijoje kovojančių grupuočių pastangos sunaikinti IS atsimuša lyg į sieną.

Niujorke įsikūrusi konsultacinė kompanija „Soufan Group“, užsiimanti saugumo klausimais, pateikia užsieniečių kovotojų skaičius, kurių niekas nebando paneigti. Pasak ekspertų, vien tik iš Rusijos kovoti į Siriją šiemet atvyko 2,4 tūkst. naujų IS kovotojų. Kaip nurodo kompanijos ekspertai, pagal rodiklį Rusija jau išsiveržė į trečiąją vietą tarp visų valstybių, „tiekiančių“ naujus kovotojus islamistams.

Daugiau užsienio džihadistų atvyko tik iš Tuniso (6 tūkst.) ir iš Saudo Arabijos (2,5 tūkst.). Dauguma Rusijos piliečių atvyko iš Šiaurės Kaukazo - Čečėnijos ir Dagestano. Kaip teigia tyrimo autoriai, pagrindinė to priežastis yra nepasitenkinimas gyvenimu Kaukaze ir centralizuoto Rusijos saugumo aparato veikla šalies viduje, apsunkinanti vietos islamistų veiksmus, todėl „Islamo valstybė“ jiems tapo patrauklia alternatyva.

Remiantis pranešimu, šiemet dar po maždaug 2 tūkst. kovotojų į Siriją atvyko iš Kazachstano, Kirgizijos, Tadžikistano, Turkmėnijos ir Uzbekistano.

Beje, šie kovotojai gausiai vyko į IS kontroliuojamas teritorijas net ir tada, kai Rusija nebuvo įsivėlusi į konfliktą Sirijoje. Todėl ekspertai mano, kad ankstesnė tokios „migracijos“ banga labiau susijusi ne tiek su politiniais, kiek su asmeniniais motyvais. „Bandymas ieškoti gyvenimo prasmės, prisidėti prie bendro reikalo, nuotykių ar draugystės paieška - tai yra pagrindinės priežastys, dėl ko žmonės stoja į IS, kai tuo metu kovojančios prieš terorizmą valstybės šiems klausimams skiria minimalų dėmesį“, - teigia tyrimą atlikę ekspertai.

Panašios tendencijos vyrauja ir Vakarų Europoje. Iš čia atvykstančių naujųjų IS kovotojų skaičius šiemet padvigubėjo - nuo 2,5 tūkst. per 2014 metus iki 5 tūkst. Dauguma islamistų atvyksta iš Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Belgijos.


Raginimai nutraukti islamistų finansavimą

Vokietija, Italija ir Prancūzija paragino ES pažaboti nelegalią antikinių dirbinių prekybą, finansuojančią „Islamo valstybės“ atakas. Trijų šalių kultūros ministrai laiške Europos Komisijai ragina imtis bendrų priemonių prieš neteisėtą kultūros lobių prekybą, iš kurios gaunamos lėšos skiriamos džihadistinės grupuotės išpuoliams.

„Tiesiogiai ar netiesiogiai dalyvaudami per archeologinius kasinėjimus rastų kultūros artefaktų prekyboje, muziejai ir bibliotekos finansuoja jų („Islamo valstybės“) žiaurumus regione ir Europoje“, - rašo ministrai Monika Gruetters, Dario Franceschini ir Fleur Pellerin.

Tarp priemonių ministrai paminėjo pastovias ES importo ir eksporto taisykles, patikimesnį senienų, kuriomis prekiaujama, sertifikavimą ir spartesnius būdus siekiant sugrąžinti pavogtas relikvijas į jų kilmės šalį.

Teritorijas Irake ir Sirijoje kontroliuojanti „Islamo valstybė“ finansuoja savo poreikius pardavinėdama pagrobtus antikinius dirbinius, naftą, taip pat gyvena iš kontrabandos ir reikalaudama išpirkos už pagrobtus asmenis.

JAV ir Rusija praėjusią savaitę pranešė rengiančios JT rezoliucijų projektus, kuriais siekiama stiprinti visuotines pastangas pažabojant „Islamo valstybės“ finansavimą.


Susiję

Pasaulis 2857741393431882496
item