Prezidentė: šaukimą į privalomąją karo tarnybą reikėtų pratęsti ir po penkerių metų

Penkerių metų, kai bus šaukiama į privalomąją karo tarnybą, Lietuvai tikrai nepakaks, todėl šį laikotarpį reikėtų pratęsti, LRT radijui ...


Penkerių metų, kai bus šaukiama į privalomąją karo tarnybą, Lietuvai tikrai nepakaks, todėl šį laikotarpį reikėtų pratęsti, LRT radijui teigė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

– Seime diskutuojama, ar privalomoji karo tarnyba turėtų būti nuolatinė ir ateityje. Kaip Jūs vertinate siūlymus?

– Šauktinius penkeriems metams laikinai sugrąžinome dėl dviejų pagrindinių priežasčių. Pirmiausia, sudėtingėjant geopolitinei situacijai aplink Lietuvą, ypač saugumo srityje, pamatėme, kad mūsų kariuomenėje profesionalai sudaro vos 30 proc. Su tokia kariuomene, kad ir profesionalia, Lietuva visai negalėtų apsiginti. Antra priežastis – formuodamos kariuomenę tik iš profesionalių karių, šalys nesukuria pakankamo paruošto rezervo. Dėl šių dviejų priežasčių mes pasiūlėme bent jau penkeriems metams sugrąžinti šauktinių tarnybą.

Tokią patirtį, t. y. mišrią kariuomenę, kai yra ir šauktinių, ir profesionali kariuomenė, turi daugelis šalių, kurių dydis panašus į Lietuvos. Mūsų regione tai būtų Estija, Suomija, Norvegija, Šveicarija, kiek piečiau – Turkija ir Graikija (NATO narės). Taigi matome, kad šią problemą įvairios šalys sprendžia įvairiai, bet tai priklauso nuo konkrečios geopolitinės situacijos ir nuo konkrečios situacijos šalyje.

Mums tų penkerių metų, kai vyks šauktinių tarnyba, tikrai nepakaks, nes per tą laiką sukursime tik 16–17 tūkst. karių rezervą, o mums reikėtų gerokai didesnio. Todėl manau, kad ši diskusija yra labai rimta ir svarbi. Be to, reikia turėti galvoje, kad kariuomenę reikia modernizuoti, o šauktinių kariuomenė yra dvigubai pigesnė negu profesionalių karių išlaikymas. Taigi yra labai daug objektyvių priežasčių, dėl kurių reikėtų bent jau pagalvoti, kad penkerių metų tikrai neužtenka ir kad tą laikotarpį reikėtų pratęsti. Taigi ši diskusija vyksta labai tinkamu laiku, yra reikalinga ir atitinka ir valstybės bei jos saugumo interesus, ir mūsų finansines galimybes.


Susiję

Politika 304382169552347490

Rašyti komentarą

3 komentarai

Anonimiškas rašė...

Teisingai, būtinai pratęsti, tai Lietuvos imunitetas.

Mano siena rašė...

Ne neteisingai. Kariuomenė turi būti profesionali. Štai aš tarnavau. Bet dabar nei kilometro nenubėgčiau. Esu per storas. Vadinasi Lietuva išmetė pinigus į balą.

Pikc rašė...

Neišmetė - vis tiek šio to pramokote, žinote, už kurio galo šautuvą imt reikia, ir karo atveju Jūsų šansai išgyventi vis tiek būtų didesni, negu išvis "parako neuosčiusio" žmogaus.

item