Lietuva tapo pirmąja šalimi Europoje paskelbusia, kad Irake ir Sirijoje vykdomas genocidas

Seimas posėdyje priėmė Seimo rezoliuciją, kuria nutarė, kad žiaurumai, įvykdyti krikščionių ir kitų grupių atžvilgiu, į kurias Irake ir ...


Seimas posėdyje priėmė Seimo rezoliuciją, kuria nutarė, kad žiaurumai, įvykdyti krikščionių ir kitų grupių atžvilgiu, į kurias Irake ir Sirijoje nusitaikyta dėl specifiškai religinių priežasčių, yra genocidas ir šia rezoliucija jie prilyginami genocido nusikaltimui pagal tarptautinę teisę. Už ją (projektas Nr. XIIP-3540(2) balsavo 93 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 2 parlamentarai, rašoma Seimo pranešime

Lietuva yra pirmoji valstybė Europoje, kurios parlamentas išdrįso žengti tokį žingsnį ir nusikalstamus veiksmus krikščionių ir kitų religinių mažumų atžvilgiu įvertinti dabar, o ne iš istorinės perspektyvos.

Priimtame dokumente konstatuojama, kad krikščionys ir kitos religinės mažumos Irake ir Sirijoje buvo ir yra žudomi ir grobiami, patirdavo ir tebepatiria rimtus fizinius ir psichikos sužalojimus, taip pat seksualinę vergiją ir prievartą, ir kad visa tai atliekama sąmoningai ir apskaičiuotai, pažeidžiant Jungtinių Tautų (JT) Konvenciją dėl kelio užkirtimo genocido nusikaltimui ir baudimo už jį.

„Religinių ir etninių mažumų grupės Irake ir Sirijoje buvo sisteminės prievartos taikinys jau nuo 2003 metų ir milijonai šių mažumų atstovų buvo priversti palikti savo protėvių namus bei tapti pabėgėliais“, – teigiama rezoliucijoje.

Rezoliucijoje atkreipiamas valstybių vyriausybių ir tarptautinių organizacijų dėmesys, kad religijos vardan vykdomi žiaurumai turi būti įvardijami deramu vardu – „genocidas“, taip pat JT ir JT Generalinis Sekretorius raginamas prisiimti deramą politinę lyderystę ir įvardyti Irake bei Sirijoje vykdomus žiaurumus kaip genocidą.

Lietuvos Seimas kviečia valstybes Jungtinių Tautų nares, ypač Afrikos Sąjungos, Arabų Lygos, Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos ir Islamo konferencijos organizacijos nares, prisijungti prie šios rezoliucijos, imtis priemonių užkirsti kelią tolesniam genocidui ir bendradarbiauti kuriant tarptautinius ir nacionalinius tribunolus, kurie nubaustų asmenis, atsakingus už dabar vykdomą genocidą, bei užtikrintų jų veiksmingą funkcionavimą.

Susiję

Užsienio politika 8365167525334112134

Rašyti komentarą

11 komentarų

ale, rašė...

"Lietuvos Seimas kviečia valstybes Jungtinių Tautų nares,.. bendradarbiauti kuriant tarptautinius ir nacionalinius tribunolus, kurie nubaustų asmenis, atsakingus už dabar vykdomą genocidą, bei..."

- Kvailiau nesugalvosi. Lyg tai gyvenimo prasmė būtų neapykanta, o tikslas - bausti, bausti... Tik piemenys tokius trumparegiškus pareiškimus gali daryti. Argi neaišku, kad pačias priežastis būtina šalinti, o ne kariauti su pasekmėmis.
Suprantama, kodėl durniaus vietoj būti Lietuvai pavesta. Ir kam gi gali būti neaišku, kad bet koks terorizmas tėra atsakas į didžiųjų valstybių "teisėtą" politiką atžvilgių "atsilikusių"(ilgai apgaudinėjamų) kraštų. Taika ir harmonija galima, kai mažinami bet kokie skirtumai tarp subjektų. O pelno vaikymasis bet kokia kaina kitų sąskaita - didina įtampą, kas galiausiai ir sprogsta lyg pūlinys.., dažnai pasireiškiantis agresija prieš niekuo dėtus, tik kažkokį bendrą požymį teturinčius kaip ir "nepasiekiami" tikrieji kaltininkai.

Unknown rašė...

Priežastys ir yra tie, kuriuos reikia bausti.

Anonimiškas rašė...

Jūs klystate, kaip klysta ir kiekvienas egoistas. - Deja, ne jie kalčiausi. Baudimas jų, tai tik dar didesnis prieštaravimo paaštrinimas. "Logiška" būtų manyti, kad tuos "nedorėlius" sunaikinti iki paskutinio reikia.., bet juk TIKSLAS MŪSŲ(?) (kuriuos čia bandote pateisinti) kažką tai išnaudoti yra. Todėl visus išnaikinti - būtų mums(?) netinkamas variantas - nebeliktų tokių, kuriuos galima išnaudoti. Taigi, ne teroristai veikia be jokios nuovokos. Tai MES(?) egoizmo vergai būdami nenorime matyti savo kaltės tame GLOBALIAME procese.
Atėjo laikas susimokėjimui už padarytas nuodėmes. Tą neišvengiamai turėtume padaryti pagelbėdami ir jiems "atsistoti ant kokų". Jei bandysime išvengti to, jie sunaikins mus visus nusidėjėlius ir "šventuosius" kartu paėmus - fiziškai.

Artūras rašė...

Komentuojame komentarą dokumento, kurio nesame skaitę :-) Gerai. Man tai labiausiai iš perskaitytų įstrigo šie žodžiai: „imtis priemonių užkirsti kelią tolesniam genocidui“. Manau, jie visame komentare, o gal ir dokumente, kurio neskaičiau, yra svarbiausi. Negalima žudyti žmonių už tai, kad jie yra krikščionys.

Ainis rašė...

Ale labai meistriškai įrodo kad musulmonų teroristai dėl krikščionių pjovimo yra nekalti, o kalti mes (nesuprantu kas tie "mes" aš - lietuvis ir mes - turbūt Lietuva? nebent ponulis jau išbujojo į eurožmogų, o gal net į žmogųglobą...?) Ir "Mūsų" kaltė kad vaikėmės pelno? Ne velnio jokio pelno azijoje ir afrikoje aš nesivaikiau ir prašau nekabinti man kolektyvinės atsakomybės dėl britų, prancūzų ir amerikiečių veiklos. Ale rašo :"Argi neaišku, kad pačias priežastis būtina šalinti, o ne kariauti su pasekmėmis." Turbūt komentaro autorius ir su vagystėmis Lietuvoje kovoja tiesiai šalindamas jų priežastis. Todėl pono buto durys, turbūt, neturi spynos, o mašinos užvedimo spynelėje visada supasi palikti raktai ... Ane? Utopinės iliuzijos nėra pretekstas atsisakyti sveiko proto.

Anonimiškas rašė...

Aini, papasakok bobu.., oi - tiems teroristams, kad esi nekaltas...

Ainis rašė...

Dėkui, jūsų argumentai neatremiami, tamsta diskusijų švarcnegeris.

Anonimiškas rašė...

to 2015-12-17 09:53
Neįsižeisk, brolau. Iš tiesų pagalvok, kaip kitaip gali išreikšti protestą žmonės, su kurių valia niekas nebesiskaito? O juk akivaizdu, kad primetinėdami "demokratiją" svetimi geradėjai iš tiesų primeta taisykles, pagal kurias gaunasi, kad valdžią įmanoma išrinkti tik tokią, kuri neišvengiamai būtų paklusni tos "demokratijos" kontrolieriams... Štai todėl ir pasiryžę nekurie visiems tokios "demokratijos" nešėjams, gynėjams ir palaikytojams galvas nupjauti. Tamsta jiems vienas iš jų engimą palaikytojų. - Jie ateina... ir pas tave. Nepyk ant manęs, aš to nelinkiu niekam, bet matau, kaip viskas klostosi, kokia galima perspektyva, jei nesusimąstysime, kuo gi mes kalti tame globaliame pragare.

Anonimiškas rašė...

Religija nėra genai, pradžiai. Tokiems dalykam yra kiti terminai. Bus kaip su ta byla Strasbure, kai beraščiai kaltinimus formuluoja. Lietuvoje beja, nebuvo žudoma vien už tai, kad esi lietuvių kilmės niekada. Žmonės kai bliaunančios karvės mūkia tą baisų terminą ir infliuoja jį.

Valdas rašė...

Šita rezoliucija yra skirta vidiniam LT, o taip pat ir ES vartojimui, vazelinas, palengvinantis migrantų masinę įeitį

linalk rašė...

ale kai mūsų žmonėms reikėjo bėgti iš savo šalies dėl karo ir okupacijos, buvo gerai, kad kažkur galėjo nubėgti.Nubėgę gyveno, prasigyveno ir labai daug nuveikė dėl Lietuvos išlikimo, kol čia kacapai savo tvarką darė

item