Juodkalnija pakviesta į NATO

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas NATO užsienio reikalų ministrai trečiadienį pakvietė Juodkalniją tapti 29-ąja Aljanso...

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas
NATO užsienio reikalų ministrai trečiadienį pakvietė Juodkalniją tapti 29-ąja Aljanso nare, praneša naujienų agentūra AFP. Tačiau Vakarų politikai neslepia, kad šiai šaliai dar reikia imtis daugybės reformų, nusikratyti Rusijos įtakos ir įtikinti abejojančius piliečius. Gruzija, kuri visada buvo toje pat būsimųjų Aljanso narių grupėje, liko prie uždarytų NATO durų. 

Tai pirmoji NATO plėtra nuo 2009-ųjų ir šį kartą į Aljansą priimama valstybė, kurią NATO lėktuvai vos prieš 16 metų bombardavo per karą su Jugoslavija dėl Kosovo. Dabar visos Europos jūrų pakrantės, išskyrus neutraliąsias Švediją, Suomiją ir Airiją, bus NATO krantai.

„Tai nauja paspirtis Europos integracijos procesui. Su naryste NATO sparčiau judėsime Europos Sąjungos link. (...) Tai naujas Juodkalnijos vertybių patvirtinimas“, – kiek anksčiau teigė Juodkalnijos prezidentas Fiilipas Vujanovičius.

Tačiau čia pat bloga žinia Gruzijai, kuri visą laiką buvo toje pat būsimųjų kandidačių grupėje. Ją Vakarai palieka prie užtrenktų durų, bijodami Rusijos pykčio. 

NATO vadovas ir visų sąjungininkių ambasadoriai spalį aplankė Juodkalniją, skatindami tęsti reformas. Tačiau dar neaišku, kiek metų užtruks stojimas, nes narystę dar turės ratifikuoti visos NATO narės, o jų reikalavimai griežti. Tarp jų – įtikinti vietos gyventojus, pusė kurių neapsisprendę, o tarp turinčių nuomonę – tik nedidelė narystės šalininkų persvara.

„Matėme, kad apklausos rodo augančią Juodkalnijos paramą stojimui į NATO. Tai sveikinu, bet, žinoma, turime likti susitelkę ir į visuomenės nuomonę, ir į reformas, susijusias su teisės viršenybe“, – sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Nė milijono gyventojų neturinčią šalį beveik ketvirtį amžiaus valdo vienas žmogus – Milas Džukanovičius.

Juodkalniją spalį sukrėtė protestai prieš politinę korupciją ir net buvo mėginima šturmuoti parlamentą – su Vladimiro Putino portretais rankose demonstrantai reikalavo ir nestoti į NATO. Maskva neigia juos sukursčiusi, bet kai kurie ekspertai perspėja, kad Juodkalnijai sunkiai sekasi valyti Rusijos bei Serbijos agentus iš savo slaptųjų tarnybų.


Susiję

Pasaulis 7079062495039705452

Rašyti komentarą

3 komentarai

Anonimiškas rašė...

Po tokio NATO reveranso Rusijai dėl Gruzijos, ateinančią vasarą galime prognozuoti kad Gruzijos "fašistai" vėl "užpuls" Rusiją.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Visiškai nenustebčiau.

Anonimiškas rašė...

Atleiskite, o kam mums reikalinga posaakašvilinė Gruzija? Ten dabar kaip grybai po lietaus dygsta paminklai Stalinui. 2010m. jau nebuvo nei vieno, o dabar 7.

item