Jemene dėl persekiojimų beveik nebeliko katalikų

Išplėšta bažnyčia Jemene prieš susprogdinimą Nors pasaulio žiniasklaidos ir tarptautinės bendruomenės dėmesys labiausiai sutelktas į ko...

Išplėšta bažnyčia Jemene prieš susprogdinimą
Nors pasaulio žiniasklaidos ir tarptautinės bendruomenės dėmesys labiausiai sutelktas į konfliktus Sirijoje ir Irake, tačiau nereikia pamiršti, kad dar vienoje regiono šalyje verda ginkluotas konfliktas, lydimas mirčių, savivaliavimo ir religinių mažumų persekiojimo, kaip tai priminė trečiadienį, gruodžio 9-ąją dieną, Jemene, Adeno mieste, susprogdinta katalikų bažnyčia.

Jemenas, Arabijos pusiasalio piečiausia šalis, gerokai skiriasi nuo savo turtingųjų kaimynų – Saudo Arabijos, Jungtinių Arabijos Emyratų. Apie pusė šalies gyventojų yra neturtingi žemdirbiai, valstybė neturi naftos išteklių, trūksta vandens. Be to, šis kraštas pasižymi komplikuota pastarųjų dešimtmečių politine ir religine istorija: keletą dešimtmečių gyvavo šiaurinio Jemeno valstybė, kuri buvo valdoma marksistinio režimo, žlugusio kartu su Sovietų Sąjunga. 1990-aisiais ji buvo suvienyta su pietiniu Jemenu, nepriklausomybę nuo britų įgijusia šalimi. Tačiau suvienijimas nebuvo sklandus: klanai ir giminės konkuravo dėl valdžios, ne visi norėjo būti vienoje valstybėje. Be to, šalyje yra dvi didelės religinės bendruomenės – daugiau nei trečdalį sudarantys šiitai ir likusieji sunitai, kurie šių metų pradžioje pradėjo susirėmimus. Pirmuosius remia Iranas, o antruosius Saudo Arabija, kuri prieš keletą mėnesių, šiitų kovotojams užėmus sostinę, ėmėsi masyvių karinių veiksmų, pasiųsdama tankus ir lėktuvus. Tarsi to būtų negana, pasinaudodamos menka valstybės kontrole Jemene bazes įkūrė al Qaeda islamistinis ekstremistinis judėjimas.

Nors mažai žinoma, tačiau Jemenas turi senas krikščioniškas šaknis, siekiančias IV amžių. Septintame amžiuje prasidėjo stipri islamo ekspansija, kuri ginklu ar diskriminacine politika palengva nustelbė krikščionybę.

Kalbant apie šiuos laikus, manoma, kad iki šiitų ir sunitų susirėmimų pradžios, 2015 metų sausio mėnesį, šalyje buvo apie 20-25 tūkstančius krikščionių, iš kurių pustrečio tūkstančio vietinių, o kiti pabėgėliai iš Afrikos valstybių, tokių kaip Somalis ar Etiopija, taip pat atvykę darbo reikalais. Tikslių duomenų nėra, nes šalyje nėra religijos laisvės, daug krikščionių rinkosi maldai pusiau pogrindžio sąlygomis, patirdami didžiulį visuomenės spaudimą. O šis tapo dar mažiau pakeliamu pilietinio konflikto ir islamistinių organizacijų įsigalėjimo sąlygomis. Todėl daug jų, užsieniečių ir vietinių, išvyko kitur.

Mažai abejonių, kad ir trečiadienio išpuolis prieš bažnyčią yra islamistų, priklausančių al Qaeda arba „ISIS“, darbas. Jų įtaka pastaraisiais mėnesiais Adene stiprėjo, gruodžio 6 dieną jie prisiėmė atsakomybę už mirtiną pasikėsinimą į miesto gubernatorių. Anksčiau, rugsėjo mėnesį, mieste buvo padegta kita bažnyčia ir išniekintos katalikų kapinės. Nežinia ar tik sutapimas, bet trečiadienį susprogdinta bažnyčia buvo dedikuota Nekaltajam Marijos Prasidėjimui, kuris ką tik buvo iškilmingai paminėtas liturgiškai, gruodžio 8-ąją. Sprogdinimas žmonių aukų nekainavo, jau ilgą laiką bažnyčioje nevyko pamaldos, ji buvo išplėšta. Ji buvo pastatyta britų kolonijinio valdymo laikais, 1963-iaisiais, vėliau marksistinis režimas ją buvo pavertęs meno galerija, o 1990 metais ji buvo grąžinta krikščionims.

Pagal dabartines žinias, Jemene dar likę du vienuoliai saleziečiai iš Indijos, besirūpinantys maža katalikų bendruomene, ir keliolika Motinos Teresės seserų keturiuose miestuose, globojančių ligonius.


Susiję

Pasaulis 4144820441955379522

Rašyti komentarą

item