Dominikos Respublikoje abortų legalizavimą sustabdė Aukščiausiasis Teismas

Dominikos Respublikos Konstitucinis Tribunolas paskelbė išvadą, jog prezidento Danilo Medinos pastangomis priimtos abortus legalizuojanči...

Dominikos Respublikos Konstitucinis Tribunolas paskelbė išvadą, jog prezidento Danilo Medinos pastangomis priimtos abortus legalizuojančios pataisos prieštarauja šalies Konstitucijai. Naujas įstatymas, prezidento proteguotas kaip plačios baudžiamojo kodekso reformos dalis, apėmė ir straipsnį, įteisinantį abortus išprievartavimo, kraujomaišos ir gydytojų manymu  „su gyvybe nesuderinamos“ vaiko ligos atvejais.

2014 metų gruodį prezidentui pasirašius įstatymo pataisas, pelno nesiekiančios nevyriausybinės organizacijos pateikė ieškinį, kvestionuojantį tokių pataisų konstitucingumą. Jų teigimu, naujasis įstatymas prieštaravo Konstitucijos 37 straipsniui, užtikrinančiam teisę į gyvybę nuo pradėjimo iki natūralios mirties. Teismo dėmesys taip pat atkreiptas į faktą, kad už galutinį įstatymo tekstą, prieš teikiant jį pasirašyti prezidentui, balsavo tik parlamento Atstovų rūmai, nors kiekvienam įstatymui šalyje būtinas ir aukštųjų rūmų pritarimas. 

2015 metų sausį Dominikos Respublikos Vyskupų konferencija išplatino viešą laišką, kuriame išreiškė paramą teisinėms pastangoms apsaugoti teisę į gyvybę ir paskelbė „meldžianti Šventosios Dvasios nušvietimo Aukščiausiojo teismo teisėjams, kad šie gintų Konstitucijos vertybes“.

Ši svarbi pergalė kovoje už gyvybę pasiekta kontekste pasaulinio judėjimo įteisinti abortus atveriant duris išimtims prievartavimo, kraujomaišos ir vadinamųjų „su gyvybe nesuderinamų“ ligų atvejais. Kolumbija, Peru, Meksika, Argentina, Paragvajus ir Čilė yra tarp šalių, kurios kartu su Dominikos Respublika priešinasi šiai abortų lobistų strategijai Lotynų Amerikoje. Ta pati kova vyksta ir keliose Europos šalyse. 

Pastangas legalizuoti abortus šiose šalyse inicijuoja ir koordinuoja Niujorke veikiantis Reprodukcinių teisių centras (CRR), rengęs ir dokumentus, reikalingus abortų legalizavimo Dominikos Respublikoje iniciatyvai. 

Versta iš lifesitenews.com


Susiję

Pasaulis 3654521389614590821

Rašyti komentarą

item