Brazilijoje civilinę sąjungą sudarė trys moterys

Scena iš brazilų televizijos serialo Lapkričio mėnesį Brazilijoje, Rio de Žaneiro mieste, stebint vietos valstybinei notarei Fernandai ...

Scena iš brazilų televizijos serialo
Lapkričio mėnesį Brazilijoje, Rio de Žaneiro mieste, stebint vietos valstybinei notarei Fernandai de Freitas Leitao „santuoką“ užregistravo trys moterys.

Moterys teigia, jog netrukus ketina susilaukti vaiko. 32 metų amžiaus verslininkė, tokios paties amžiaus dantistė ir 34 metų amžiaus vadybininkė kartu gyvena jau tris metus.

„Mūsų sąjunga yra meilės vaisius“, viena iš moterų teigė brazilų dienraščiui O Globo. „Mes ruošiamės mano nėštumui. Mūsų sąjungos užregistravimas yra kelias kūdikiui ir mums galiausiai nelikti apleistoms ir beturtėms. mes norime mėgautis tokiomis pat motinystės teisėmis, kokias turi visos kitos moterys.“

Poligamija yra gan dažna tema Brazilijos pop kultūroje. 1976 metų filmas „Dona Flor ir du jos vyrai“ savo metu buvo sėkmingiausias filmas šalies istorijoje. Visai neseniai poligamijos tematika atsispindėjo dviejuose populiariose šalies telenovelėse ir viename dokumentiniame seriale.

Nors šios moterys yra pirmosios moterys šalies istorijoje, sudariusios trijų moterų civilinę sąjungą, panaši ceremonija 2012 metais buvo iškelta San Paulo mieste, kurios metu sąjungą sudarė vyras ir dvi moterys. Abi ceremonijos remiasi 2011 metų Aukščiausiojo Teismo sprendimu, leidusiu valstybiniams notarams registruoti gėjų ir lesbiečių porų cilivines sąjungas. Pasak trijų moterų sąjungą užregistravusios notarės Fernandos de Freitas, kuri epecializuojasi gėjų ir lesbiečių porų civilinėse sąjungose, to paties teismo sprendimo principai „gali būti pritaikyti ir kelių žmonių santykiams“.

„Atraminis stulpas, remiantis bet kokios šeimos santykius yra prisirišimas“, teigė notarė. „O šios trys moterys turi viską, kad būtų tinkamos pradėti šeimą: meilę, ilgai besitęsiančius santykius, intenciją turėti vaikų. Privačioje teisėje tai, kas nėra uždrausta, yra leidžiama.“

Tačiau ne visi teisininkai sutinka su tokiu aiškinimu, kai kurie jų teigia, jog šios sąjungos dokumentas yra bevertis. „Brazilijos Konstitucija aiškiai įvardina, jog stabili sąjungą gali būti sudaryta tik dviejų žmonių, ir Aukščiausiojo Teismo sprendimas dėęl homoseksualų sąjungų taip pat kalba tik apie du žmones. Poligamija Brazilijoje prieštarauja Konstitucijai“, teigė šeimos teisės specialistė Regina Beatriz Tavares.

Tačiau Freitas kritika neįbaugina. „Kai pradėjau registruoti homoseksualių porų sąjungas, patyriau tą patį. Jie man sakė, kad tai nelegalu. Visos netradicinės sąjungos pradeda nuo to paties. Pradžioje jos yra aiškiai atmetamos, bet vėliau įstatymas pradeda jiems teikti šeimos teises, o dar vėliau legalizuoja ir sąjungas. Nuo 2012 metų Brazilija jau turi atvejų, kai vaikus augina daugiau nei du tėvai, nes, pavyzdžiui, vaiką kartu augina ir spermos donoras. Istorija kartojasi.“

Notarės pasitikėjimas būsimais pokyčiais turi pagrindo. Ne vienoje šalyje jau galima vaiko gimimo liudijime įrašyti daugiau nei du tėvus. Jei vaikas gali turėti tris tėvus, tuomet greitai bus paklausta, kodėl santuokos negali sudaryti trys partneriai?

Parengta pagal Mercatornet.com


Susiję

Pažangos ideologija 8748864213801028771
item