Vytautas Sinica. Paryžiaus žudynių pamokos

Paryžių sukrėtė didžiausias teroro išpuolis nuo 2004 metų, kai 191 žmogus žuvo per sprogimus Madrido metro. Šiąnakt Paryžiuje negalutinia...

Paryžių sukrėtė didžiausias teroro išpuolis nuo 2004 metų, kai 191 žmogus žuvo per sprogimus Madrido metro. Šiąnakt Paryžiuje negalutiniais duomenimis pareikalauta 160 aukų. Gerai organizuoti, bombomis, granatomis ir kalaškinovais ginkluoti savižudžiai teroristai surengė atakas futbolo stadione, koncertų salėje ir keliuose restoranuose. Paryžiuje paskelbta nepaprastoji padėtis, sustabdyta didelė dalis transporto, uždarytos šalies sienos. Pasaulis gedi, smerkia terorizmą ir reiškia paramą Prancūzijai. Prisidėdami prie užuojautos tragedijos aukoms, turėtume plačiau pažvelgti į įvykių kontekstą ir galimas pamokas.

Prancūzija kaip karo laukas

2015-ieji Prancūzijai tapo islamiškojo teroro metais. Sausį šalį sukrėtė ataka prieš įžeidžiančio turinio satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ redakciją. Tuo pačiu metu šalyje vyko keli smulkesni išpuoliai, ypač prieš žydų parduotuves. Atakos prieš žydus kartojosi, musulmonų antiseminizmas šalyje augo ir tai galiausiai privedė prie tūkstančių Prancūzijos žydų kraustymosi į Izraelį, kurio premjeras pakvietė grįžtančius tautiečius išskėstomis rankomis. Tuo tarpu teroro išpuoliai tęsėsi: pramoniniame rajone netoli Grenoblio birželį žmogui nupjauta galva. Auka buvo darbdavys teroristo, kuris aukos galvą aprašinėjo arabiškais užrašais, o išpuolio metu turėjo „Islamo valstybės“ vėliavą. Galiausiai rugpjūtį automatu ginkluotas vyras bandė surengti skerdynes traukinyje, tačiau buvo laiku sustabdytas kartu važiavusių JAV kariškių. Visi šie įvykiai kūrė nesaugumo atmosferą, jau kuris laikas šalyje buvo sustiprintas saugumas. Tai nesutrukdė į renginius Paryžiuje patekti automatais ginkluotiems teroristams.

Dar rugpjūtį teko rašyti, kad Europos laukia viešų egzekucijų įrašai iš Europos šalių sostinių. Žinant, kad teroristų veikimo tikslas yra skleisti baimę žudant civilius gyventojus, būtent teroro ir žudynių perkėlimas į Europą yra nuosekli ir logiška jų veiklos tąsa. Islamo valstybei viena nupjauta galva Prancūzijoje verta daugiau nei šimtas nufilmuotų egzekucijų Sirijoje. Europiečiai turi jaustis nesaugūs savo namuose. Žinant vyraujantį Europoje mąstymą, pakankamai tikėtina, kad piliečių reakcija į teroro išpuolius bus ne skatinimas kovoti su teroristais jų šalyse (čia jums ne JAV), o raginimai „nebeerzinti musulmonų“ antskrydžiais Sirijoje. Penkis milijonus musulmonų gyventojų turinčioje Prancūzijoje klausimas, kaip reaguoti į tokius išpuolius, iškyla ypač aštriomis formomis. 

Uždaromos sienos ir migrantų grėsmė

F. Hollandas paskelbė, kad Prancūzija uždaro visas sienas, kiekvienas pasienio postas nuo šiol bus tikrinamas. Priemonė skambi, tinkanti žmonėms nuraminti ir deranti prie bendros ES tendencijos uždarinėti vidaus sienas. Tačiau saugumo šaliai sienų uždarymas tikrai nesuteiks. Vieša paslaptis, kad su migrantų srautais į Europą pateko ir nauji ISIS kovotojai, tačiau rekrutų jiems netrūksta ir pačiose Europos šalyse. 

Terorizmo grėsmė, bent Prancūzijoje, tik netiesiogiai susijusi su pabėgėlių problema ir atviromis sienomis. Prancūzija ir konkrečiai Paryžius seniai turi savo potencialių teroristų armijas. Vien 2012 m. skaičiais Paryžiuje gyveno pusė milijono, o Il de Franso regione (Paryžiaus apylinkės) – viso 1,5 mln. musulmonų. Kaip matėme, ir dešimties užtenka siaubui pasėti Paryžiaus gatvėse. Jokiu būdu negalima visų musulmonų laikyti potencialiais teroristais. Religija – ne diagnozė. Tačiau net 16 proc. Prancūzijos gyventojų teigia palaikantys ISIS tikslus, jaunimo gretose šis skaičius siekia 27 proc. Šie žmonės yra lengvai pažeidžiami teroristinių grupių propagandos ir verbavimo. Ir jie jau seniai Prancūzijoje – ten gimę, užaugę, baigę jokio lojalumo valstybei nebeugdančias kairuoliškas mokyklas. Būtent toks buvo „Charlie Hebdo“ užpuolikų profilis. Prancūzijai šie skaičiai reiškia mažiausiai du dalykus: visišką valstybinės švietimo sistemos fiasko ir akivaizdžią grėsmę nacionaliniam saugumui. 

Tuo tarpu pabėgėlių per kelerius metus priimta tik 24 tūkstančiai, didelė jų dalis telkiasi Kalė uoste ir pagarsėjo tik šturmais prie Lamanšo tunelio. Iškart po šios nakties įvykių Kalė migrantų stovykloje, vadinamosiose „džiunglėse“, įsiplieskė gaisrai, nors visi korektiškai neigia, kad tai prancūzų kerštas už atakas Paryžiuje. Įvykiai Paryžiuje, be abejo, yra arba privalo tapti rimtu signalu musulmonų migrantų priėmimo kitoms, uždarų ir lengvai radikalizuojamų musulmonų bendruomenių neturinčioms šalims, pirmiausiai Vidurio ir Rytų Europai. Kaip teigia buvęs ambasadorius JAV Ž. Pavilionis „negalime vien tik plačiai atverti savo durų nepatikrinus kas pro jas įeina. Negalime nuolat teigti, kad esame pasiruošę, kai iš tikrųjų nesame“. Europoje smarkiai per daug tikėjimo draugiškos ir vieningos žmonijos pasaka. Tačiau tai pamokos mums, ne Prancūzijai. Paryžiaus išpuolių atveju šiandienos migrantų srautai, greičiausiai, ir vėl nieko dėti. F. Hollandas tiesiog užsidaro kartu su savo teroristais.

Politkorektiškos kaltųjų paieškos

Atakų centre atsidūręs socialistų prezidentas kaip ir pridera pasmerkė teroristus, paprašė draugiškų šalių vienybės ir išsakė užuojautą aukų artimiesiems. Tačiau iš pirmųjų F. Hollando ir B. Obamos pasisakymų panašu, kad ir vėl bus vengiama nurodyti, kad dėl teroro išpuolių kaltas islamo ekstremizmas. Ką noriai skelbia patys musulmonų kovotojai, nedera ištarti Vakarų šalių lyderiams. Vengiantieji įvardyti savo problemų kilmę visada tuo kenkia tik patys sau, bet Vakarų viešojoje erdvėje įsigalėjęs kultūrinis marksizmas ir politinio korektiškumo kanonai neleidžia to padaryti.

Problema principinė: jeigu pripažįstame, kad egzistuoja ryšys tarp islamo religijos ir terorizmo, tuo pačiu pripažinsime, jog kultūriniai ir religiniai skirtumai nėra bereikšmiai – jie lemia visuomenių stabilumą, sugyvenimą, o kraštutiniais atvejais kaip šis – ir jos narių gyvybes. Bet Vakarų Europa jau pusę amžiaus buvo mokoma, kad kultūriniai, religiniai ir kiti nesirenkami tapatybių skirtumai nieko nereiškia. Net Bažnyčia pradėjo skelbti, kad musulmonas krikščioniui brolis, abu savaip ieškantys kelio pas tą patį Dievą. Marksistuojantis Vakarų elitas, kokį ir atstovauja F. Hollandas su B. Obama, nėra pasiruošę pripažinti, kad ne kažkokie abstraktūs, o būtent islamo teroristai yra nuolatinė ir vis didėjanti grėsmė Europos gyventojams. Tačiau kuo ilgiau jie dels, tuo neadekvatesnės bus jų ir mūsų reakcijos priemonės. 

Islamo taika

Vakarams būtų sveika nustoti sau meluoti, kad islamas yra taikos religija, o „Islamo valstybė“ neturi nieko bendra su tikruoju islamo mokymu. Kai JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry aiškina, kad „islamas yra taiki religija, kuri remiasi visų žmonių orumo idėja, o Islamo valstybė yra islamo priešas“, jis arba nežino, ką šneka, arba ciniškai ramina daugiakultūrinę valstijų visuomenę, kad JAV nekariauja prieš islamą kaip tokį. Abiem atvejais tai netiesa. 

„Islamo valstybė“, prisiėmusi atsakomybę už išpuolius Paryžiuje ir susieta su ankstesnėmis atakomis Prancūzijoje, vadovaujasi autentišku klasikiniu, kalifato laikus siekiančiu islamo aiškinimu. Tai nėra jokia atskalūnų sekta. ISIS siekia atkurti pasaulinį islamo kalifatą ir bent sunitų (ISIS – taip pat sunitai) islamo mokytojai šiam tikslui iš principo pritaria. „Mes laukiame kuo greitesnio kalifato atėjimo, [tačiau] kalifo vardas gali būti suteiktas tik visos musulmonų tautos (umos)“ – Islamo valstybės pretenzijas komentavo vienas garsiausių sunitų islamo mokytojų ir autoritetų Yusufas al-Qaradawi. Taigi problema sunitams ne pats ISIS tikslas islamizuoti visą pasaulį, o abejotina pretenzija prisiimti šį vaidmenį sau. Ne vienas Palestinos politikas yra pareiškęs, kad „ISIS doktrina kyla iš Korano ir Sunos. Nėra tokio dalyko kaip „ISIS ideologija“, nes jų ideologija yra pats islamas“. Ne vienoje vietoje Suna tiesiogiai nurodo nupjauti kitatikiams galvas ir pirštus, jei jie nesutinka atsiversti į islamą (47:4; 8:12). ISIS būtent tą demonstratyviai daro. Turime reikalą su islamo ortodoksais, bet ne su tikėjimą iškraipančia sekta. 

Tačiau kaip įmanomas toks masinis įtikėjimas islamu – „taikos religija“? Ilgametis islamo tyrinėtojas, buvęs Ronaldo Reigano komandos, o dabar JAV nacionalinės saugumo tarybos narys Robertas Reilly paaiškina šį paradoksą. Jo teigimu, musulmonai toms pačioms sąvokoms suteikia visai kitas prasmes nei vakariečiai. Klasikinio islamo tikslas yra taika (salam), bet tai ne bet kokia taika, o taika pasaulyje, suvienytame islamo ir valdomame šariato teisės principais. Agresija tikėjimo reikaluose negalima, tačiau tas (asmuo ar tauta), kas triskart atsisako atsiversti į islamą, pats yra laikomas agresoriumi (taghout) ir pradedančiu karą (harb). Visa, kas trukdo islamo sklaidai, prieštarauja Alacho valiai, tad tokio aiškinimo šalininkams belieka gintis. Islamo sklaida buvo kiekvieno kalifo kasmetinė pareiga. Karui skleidžiant islamą keliami reikalavimai ir ISIS nebūtinai juos visus atitinka. Bet būtent į šią klasikinę, VII a. siekiančią kalifų pareigą pretenduoja naujoji teroristinė valstybė. Islamas kaip taikos religija tokioje šviesoje neprieštarauja ISIS tikslams ir metodams. 

Kas toliau?

Nėra jokio pagrindo galvoti, kad teroro išpuoliai Europoje liausis. Priešingai, logiška tikėtis jų aktyvėjimo. JAV ir Rusijai įsitraukus į karo veiksmus Sirijoje, o ISIS prarandant pozicijas tikrojo karo fronte, normalu, jog teroristinė organizacija grįžta prie išbandytų ir veiksmingų savo veikimo būdų. Kai yra silpna, jai labai svarbu pasirodyti stipriai ir perkelti dėmesį nuo savo problemų Sirijoje (tam tikra prasme, tą patį Sirijoje veikia Putinas). 

Esamoje situacijoje, kai ne viena Europos valstybė yra įsileidusi, bet neintegravusi gausybės svetimai civilizacijai priklausančių piliečių, būtina skubiai stiprinti saugumo priemones trumpalaikėms grėsmėms spręsti. Rytų Europą šie įvykiai pamoko apie atvirų ES išorinių sienų keliamą pavojų ir verčia pergalvoti džiugaus migrantų priėmimo idėją. 

Vakarų Europai tuo tarpu kyla ekonominis ir kultūrinis integracijos aspektai. Pirmuoju pasigirsta aiškinimų, jog Vakarų šalys turi užtikrinti atbėgėliams ir n-tosios kartos imigrantams orų pragyvenimą ir darbo vietas kaip sėkmingos integracijos būtiną sąlygą. F. Hollandas ir B. Obama tam pritartų. Tačiau jei imigrantams neatsiranda oriai pragyventi leidžiančio darbo priimančių šalių darbo rinkose ar juo labiau jei jie patys nenori dirbti ir renkasi gyvenimą iš pašalpų, abiem atvejais tokia našta Europos valstybėms tiesiog nereikalinga. 

Antruoju, kultūriniu aspektu, būtina ne žodžiais, o darbais mesti multikultūralizmo modelį į istorijos sąvartyną, kur jam ir vieta. Kritinį požiūrį į savo valstybę (ne valdžią!) ir į jos istoriją formuojančios mokymo programos yra tiksinti bomba, lėtai ir užtikrintai dezintegruojanti tautiškai mišrias visuomenes. Tik kultūriškai integruotus ir valstybiškai lojalius piliečius be skrupulų ugdančios valstybės gali būti ramios, jog užantyje neaugina teroristų. Visi turime skausmingą prabangą, gailėdami Paryžiaus aukų, kartu pasimokyti iš Prancūzijos padarytų klaidų. 




Susiję

Vytautas Sinica 5827206383118029990

Rašyti komentarą

48 komentarai

žara rašė...

Svarstau, kad šį kartą "politiškai korektiška" būtų sakyti:
Je suis Eagles of Death Metal.

Arba ne...

Anonimiškas rašė...

Gal dabar nubus prancūzai iš letargo ,bet paklausius Holando panašu,kad vėl tik pasvaikščios už rankučių susiėme

Pikc Kažinkavičius rašė...

Ne. Nebent - "je suis un imbécile gauchiste" - bet ar tikrai norit? :)

Augustinas rašė...

Taiklus pastebėjimas. Bet čia, žinoma, labiau juokas pro ašaras. Su malda, kad Lietuvą aplenktų panašios tragedijos.

žara rašė...

Šiandien vakarų ir internetinėje žiniasklaidoje vienu iš dažnesnių žodžių staiga tapo pray - iš tiesų Viešpaties keliai nežinomi...

Anonimiškas rašė...

Straipsnyje nepaminėta, tad reiktų patikslinti, kad minimas koncertas buvo būtent šitų Eagles of Death Metal...

Pikc Kažinkavičius rašė...

Nebūčiau linkęs per daug teigiamai vertinti neomarksistinių radikalų "trendą" žodžiui "pray". Pirma (ir svarbiausia), tai faunai bet koks dvasingumas iš esmės yra svetimas; antra, jie tą naudoja grynai emocijoms sukelti; trečia jie nė velnio jokių išvadų nepadarys, tad šitų "pray" prasišviečia gyvas velnias. ;)

Ainis rašė...

Yra sakoma kad fronte, pirmoje apkasų linijoje, apšaudant priešo artilerijai visi ateistai staiga atsiverčia ir ima karštai melstis... Ir dar įdomu kaip elgsis Charlie Hebdo? ar bus besimeldžiančių prancūzų karikatūra? juk ten gili pasaulietinė tradicija tyčiotis iš religijos.

Anonimiškas rašė...

Jeigu Islamo valstybė - tikri musulmonai, o taikūs musulmonai yra "bailiai"... Ar autorius bent suvokia, kokius kliedesius prirašė? Tai ką - Lietuvos musulmonai totoriai yra bailiai. Pirmyn į Islamo valstybę! Štai ką padaro parsidavimas konservatoriams. O Irako sugriovimo nebuvo? O ar Prancūzija nebombardavo Libijos? O ar Prancūzija nerėmė Sirijos teroristų? O ar tik ne PO VISO TO atsirado Islamo valstybė? Atsipeikėk, Sinica. Suprantu, kad Seimo nario patarėjo alga didelė. Bet baik šūdus malt. Ir iš tikrųjų - kodėl gi neatkreipus dėmesio į tai, kad koncertavo šiaip jau mirties kulto apaštalai. Skamba ciniškai, bet teisingai - toks tokį surado. Europą žudo ne musulmonai, o MIRTIES KULTŪRA, kurią Europa pati pasirinko.

Katalikas

Anonimiškas rašė...

Mirties kultūra deje egzistuoja, bet teiginys "Europą žudo ne musulmonai" po Paryžiaus įvykių skamba demagogiškai. Beje labai krinta į akis, kad jūsų komentare susirinko daug vatnikų mėgstamų ir įvairiose temose naudojamų tezių. O prisistatymas Kataliku irgi prieštarauja visai ne katalikiškam pasisakymo turiniui.

Anonimiškas rašė...

„Charlie Hebdo“ karikatūristas Joann Sfar nupiešė seriją piešinių su tekstais. Cituoju aštuntą: "Draugai iš viso pasaulio, ačiū Jums už #PrayForParis, bet mums nereikia daugiau religijos! Mūsų tikėjimas nukreiptas į muziką! Bučinius! Gyvenimą! Šampaną ir džiaugsmą! " .....................

Pikc Kažinkavičius rašė...

Šitiems debilams nuoširdžiai linkiu dar vienos džihadistų ekskursijos. ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Taikliai pastebėta! ;)

Anonimiškas rašė...

Tarp Islamo valstybės ir tikro islamo yra ne daugiau bendro, kaip tarp TS-LKD ir tikros krikščionybės.

Katalikas

Pikc rašė...

Dėl konservų - taikliai, bet dėl islamo - abejoju. Man kažkaip labai primena bolševizmo apologetų aiškinimus, kad visi raudonųjų nusikaltimai nesiskaito, nes ten "netikri" marksistai buvo. Ir, beje, nevertėtų "kataliku" vadintis juo nesant - čia jau komentatorius "Anonimiškas" pasisakė tuo klausimu..

"protaujant" pagal autoriaus "logiką" rašė...

"Gerai organizuoti, bombomis, granatomis ir kalaškinovais ginkluoti savižudžiai teroristai surengė atakas futbolo stadione, koncertų salėje ir keliuose restoranuose."

Autoriui derėtų būti iki galo "nuosekliu" ir "garbingai" pareikšti, kad ten buvo jokie ne islamistai, o tikrų tikriausi rusai...
Nušaukite, bet nepatikėsiu, kad anie vien rusiškais ginklais buvo ginkluoti. O jei taip, kam minėti vien rusiškus automatus? Tendencingumas niekada nebuvo tiesa, ir niekada nieko prie gero privesti negali.

Augustinas rašė...

Tuščios Jūsų priekabės, gerb. Protautojau. Pagal Jūsų samprotavimus, jei valstybės herbe (ta valstybė randasi Afrikoje) yra Kalašnikovo automatas, tai ten gyvena vieni rusai. :)
Nusiraminkit. :) Niekas pačių rusų nekaltina, kad jie davė ginklus islamistams, surengusiems išpuolį prieš Prancūziją.

Anonimiškas rašė...

Bet gi, Augustinai, ar sąžinės nors lašą turi? Argi tiki, kad vien rusiškais ginklais buvo vykdomi teraktai? Todėl klausiu, kam toliau skleidi propogandą, kad ginklus dalina, neva, (tik) rusai?

Pikc rašė...

Reik pasakyt, juokinga matyt, kaip skausmingai reaguoja žmogelis, bet kokias (šiuo atveju - apskritai menamas) neigiamas aliuzijas į kacapstaną įžvelgęs. :)

ale, rašė...

Pikc, malonėkite atsakyti sau į klausimą. Kas blogiau/geriau: didelis jautrumas, ar beatodairiška neapykanta atžvilgiu vienų ir aklas pataikavimas kitiems?

Anonimiškas rašė...

Įdomu, ar autorius mano ir chemiją esant kaltą, jog kažkas remdamasis ja daro bombas? :) Ir jei autorius linkęs islamą kaltinti dėl terorizmo, gal jis malonėtų paaiškinti kodėl iš pusantro milijardo musulmonų tik keliolika ar keliasdešimt tūkstančių į agresiją linkusių begalvių arba piktavalių fanatikų neva tai teisingai supranta Korano žinią? Kodėl visi likusieji negriebia ginklų ir nenušluoja netikėlių nuo žemės paviršiaus jei tai kiekvieno musulmono šventa pareiga?

Yra toks Mozei duotas Dievo įsakymas - neturėk kitų dievų tik mane vieną. Žodis "taghut", "taghoot" ir yra iš šio įsakymo "operos" reiškiantis kitus dievus arba kitaip tariant visa kas garbinama be Dievo. Reikia itin lakios vaizduotės taip sumanipuliuoti šia reikšme, kad ji virstų "agresoriumi" ir "karo" pradėjimu kaip aprašyta Reilly straipsnyje. Patys teroristai yra šimtaprocentiniai "taghut", nes apsėsti tamsių jėgų išnaudojančių juos sėti mirtį ir baimę. Tai - jų žmogiškoji drama, kad jie nei širdimi, nei protu neskiria "taghut" nuo Aukščiausiojo.

Pikc rašė...

Ne pats gudriausias klausimas, kokį esu kada nors girdėjęs. Kaip jau ne kartą esu sakęs - esminių skirtumų tarp koloradikų ir liberastikų nematau. Mano galva, į klausimą atsakyta. ;)

Pikc rašė...

Kaip man tai primena "naujųjų raudonųjų" aiškinimus, kad visos bolševikų/komunistų piktadarybės nesiskaito, nes ten "netikri marksistai buvo". :)
Taigi ir kacapstano ulusas "in corpore" neina gretimų valstybių okupuoti, ir neomarksistų debilai "en masse" neina kitaminčių daužyti - ar tai reiškia, kad su tos faunos ideologija viskas gerai? Beje, kol kas tarp teroristų turkų lyg dar nebuvo - o pasižiūrėkit reportažą, kaip šitie (šiaip jau, laikomi nuosaikiais) veikėjai reagavo į tylos minutę terorizmo aukų atminimui. ;)

Anonimiškas rašė...

Tai tamsta liberastikas, pasirodo. Ačiū, kad prisipažinai.

ale, rašė...

Pikc, kartais lyg ir protingai šį bei tą parašai, bet pabandyk suprasti ir tai, jog nedera plūstis ant dabartinių žmonių dėl praeityje kažkieno darytų piktadarybių, vien dėl to, kad jiems pats pripaišai senujų nekadėjų veiklos tęstinumą. Sutik, jokios šiuolaikinės partijos rimtesnių programų neturi, tėra irankiai interesų klanų veikiančių slapta - niekaip neįsiforminusių. Kas jau įvykę, to pakeisti nebeįmanoma, todėl neapykanta tokia yra beprasmė, nes negali turėti pabaigos. Kaip gi gi liausies dėl to plūdęsis, jei tas jau nebegali keistis taip, jog tenkintų tave? Visai kas kita, kai dabar veikiantys niekšai išvelkami į dienos šviesą atskleidžiant jų klastą ir savansaudiškus planus. Galima kurti tik ateitį, o praeitis amžinai ir liks tokia, kokia jau įvyko. Joks pyktis to nebepakeis. Iš praeities dera mokytis, o ne bandyti ją "keisti", kas istorijos klastojimu vadinama, ir tas prie gero nieko niekada privesti negali. Šiaip jau, tiesiogine prasme žodis "is'torija" tai ir reiškia specialiai iškraipomą informaciją apie praeitį tam, kad viena sukčių padermė pasitelkusi fizišku žalojimu "modernizuojama" psichika žydus, užvaldytų visą žmoniją. Tik vokiečių kalboje praeities aprašymas išreiškiamas žodžiu "Geschichte", kurio šaknis nesusijusi su žydų biblijiniu pasaulio pavergimo projektu - Tora. Visoms kitoms tautoms pavyko primesti praeities klastotę. Todėl, be žydų, dar ir vokiečiai visuomeninio proceso vaizdinį turi daug maž neiškraipytą, sava patirtimi susidarytą. Todėl tik jie ir galėjo žydų (slaptam) nacizmui priešpastatyti ypatingai radikalų vokišką.)

Nedera besąlygiškai liberalizmo tapatinti su komunizmu. Liberalizmas nėra savarankiška įdeologija. O ir komunizmas Lenino ir Stalino, skiriasi kaip naktis nuo dienos. Jei Leniną iš Šveicarijos atkomandiravo, kad tas perversmą padarytų pagal toros projektą, tai Stalinas ėmė ir savarankiškai veikti pradėjo. Tuo jis ir nusipelnė blogiausiojo titulo, kad atsisakė tarnauti sukčių padermei. Tuo ir Putinas blogas, kad vykdo nepriklausomą politiką, vietoj to, kad nuolankiai paklūstų globalistų spaudimui vykdyti absurdiškiausią visų laikų projektą akivaizdžiai vedantį į civilizacijos kalapsą.

Pikc rašė...

O aš ir galvoju - kada gi išlįs bolševikų, kacapstano ir chuilo pagarbinimas? Kai tik prasideda sąmokslo teorijos, praktiškai garantuotai galima spėti, kad čia koks dugino kliedesių prisiskaitęs koloradikas bus. :D
Ir dar: įvertinau "giliamintiškus išlankstymus" graikiško žodžio "historía" tema - praktiškai į vieną gretą su neobolševikinėmis feministėmis galite stoti - anos "originalų" požiūrį į tą sąvoką turi. :D

ale, rašė...

Klausyk. o kuo pačiam taip ypatingai patrauklus globalizmas? Juk visi, kas juo nesižavi, sukelia tamstai isteriją.

Pikc rašė...

Ką gi - tai paaiškina, kodėl klausimas buvo ne pats gudriausias. :D

Pikc rašė...

Dvigubai klaidingas pareiškimas, nes a) skirstymas "kas ne koloradas - tas globalistas" (jau nekalbant apie tai, kad globalistinės kacapstano ambicijos niekur nedingo - tiesiog "smarvės" kaip nebuvo anksčiau, taip nėra ir dabar) yra pats savaime kvailas ir b) tiek tie, tiek tie man sukelia panieką ir pasišlykštėjimą - o tai "nė pro kur" negali būti klasifikuojama kaip "isterija". ;)

ale, rašė...

Atkreip dėmesį, kad JAUNIMUI skirtame žodyne ".zodynas.kriu.lt/zodis/kacapas" aiškunama:
"Vienas iš paaiškinimų: taip ukrainiečiai vadino Maskvos Didžiosios Kunigaikštystės gyventojus. Žodis kacap galėjo būti junginys ukrainietiškų žodžių: kak cap(kaip ožys), reiškiantis Maskvos bajorų ožio barzdas."

Juk net netvirtinama griežtai, kad to žodžio tokia kilmė iš tiesų ir yra. Tiesiog, jaunimui pateikiama toks "vienas iš paaiškinimų".
Kitas akis badantis faktas čia yra tas, kad siejama su Ukraina. Reiškia, ruošiant jaunimą maidanui, neturint jokio tikro pagrindo, kuo rementis būtų galima jaunimą nuteikti prieš rusakalbius, buvo pasinaudota negatyviu populistiniu išmįslu. Jei dar neįtinino šis argumentas, pabandyk sau atsakyti į du klausimus: a) Kodėl Ukrainos valdžioje beveik nėra ukrainiečių. b) Kokios tautybės atstovai ten užima aukščiausius postus?

Tik bendresniu - platesniu aspektu vertinant lokalius konfliktus, įmanoma atsekti, kokios jų priežastys, kaip jie susiję tarpusavyje ir kokios jėgos tą įtakoja.

ale, rašė...

Dėl, neva, graikiškos žodžio „istorija“ kilmės.  Pikc2015-11-21 21:27

https://lt.wikipedia.org/wiki/Istorija :
„Žodis `ἱστωρ senovės graikų pasaulyje reiškė liudytoją, žinovą (taip jį vartojo Homeras, Herakleitas); šio žodžio daryba yra jonėniška. Herodotas iš Helikarnaso savo veikalą pavadino `ἱστορίης απόδεξις – tyrimų, liudijimų išdėstymu.... Kartu historia buvo suvokiama ir perkeltine reikšme, kaip pasakojimas. Būtent tokiomis reikšmėmis ji pasklido po tuometinę Europą. Be to, dar ankstyvosios krikščionybės laikais iš žydų tradicijos buvo perimtas istorijos, kaip „dieviškojo plano“, suvokimas: tai leido istoriją tapatinti su praeities-dabarties vyksmus.“
Vikipedija čia aiškiai fiksuoja žydų darytą įtaką praeities aiškinimui ankstyvosios Krikščionybės laikais. Bet tai nieko nesako, kad žydai anksčiau nedarė tam įtakos.
http://www.kabbalah.info/lt/biblioteka/paskaitos/kabalos-ir-filosofijos-lyginamoji-analiz%C4%97-pirmoji-paskaita :
„Senovės kabalistiniai šaltiniai rodo, kad filosofija atsirado kaip neteisingai suprastų senovės kabalistų dėstytų pamokų rezultatas“.
Štai čia, dabartiniai kabalistai tvirtina, kad būtent žydų kabalos mokslo įtakoje ir pradėjo vystytis pasaulietiniai mokslai: filosofija, istorija, matematika...

Augustinas rašė...

Atleiskite, bet aš iš pono Ale šio komentaro juokiausi taip, kad vos nuo kėdės nenuvirtau. :D
Ponas Ale, regis, tiki tuo, ką rašo žydai (kabalistai) apie savo neva didelę įtaką Vakarų mokslui, ir tuo pačiu juos niekina už tą pačią įtaką. :D
Juokingesnį pokštą už šį vargiai besugalvočiau. :D

Pikc rašė...

Taip - tie koloradiniai "sąmokslo teoretikai" mėgsta žmones pajuokint. :)

ale, rašė...

Matote gerbiamieji, įtaka galima dvejopa: atskleidžiant kažką ir tuo įnešant savo indėlį į bendrą žmonijos progresą, bet buna ir savanaudė įtaka, kad supainioiti kitus ir taip pasinaudoti jų ne(be)tiksliu tiktovės suvokimu. Juk archeologija aiškiai rodo, kad žmogus toks gyvena jau dešimtis, netgi, šimtus tūkstančių metų. Ir tik pagal kabalą (toros komentarą), dievulis pasaulį ir žmogų sutvėtė tik prieš penkis tūkstančius metų. Žinoma, tame yra ir tiesos, bet tik tiek, kad tuo metu vienam beduinui kilo gudri mintis: pasiskelbti save ir savo ainius vieninteliais turinčiais teisę vadintis žmonėmis, o visi kiti, pagal tą idėja yra žemesnės rūšies, ir jais galima naudotis, lyg jie tokie pat gyvuliai būtų, kaip ir asilai... Todėl, linksmuoliai, jums dar vienas klausimas: kur dingo ankstenių laikų praeitis? O štai ta idėja: "Aš esu..." - ir tapo jų "dievo" vienu iš vardų, kurio prasmės, gink dieve - niekas neturėjo teisės žinoti... Deja, šiais laikais jau žino tai kiekvienas kas dešimtas. Tik judu, linksmuoliai, likimas kažkaip netyčia apdalino...

Pikc rašė...

Nusišvilpt man ant žydų, musulmonų ir kt. religijos ar istorijos aiškinimų - bet linksma matyti, kaip visokių duginų ir kitokių kacapstano demagogų "įžvalgų" skaitymas žmogeliams gali smegenis suvelti. Nors, gerai pagalvojus - nieko čia linksmo...

Anonimiškas rašė...

Pikc'eli, žmonės argumentuoja savo mintis kaip išmano. O kur tavo bent koks argumentas? Kolią teisę turi pravardžiuoti kitus?

Pikc rašė...

Aš ne pravardžiuoju, o konstatuoju faktą. ;) O tamstelės visi "argumentai" jau n kartų girdėti - koloradikai, kaip ir liberastikai, kalba kaip klonai. :)

Anonimiškas rašė...

Bet gi apie argumentus savus, tamstelė, ir nutylėjai "diplomatiškai". Matyt vėjai švilpauja.
O kas pačiam pasakoja apie kažkokius tai duginus, kurius čia minėjai? Iš kur tokius trauki?

Pikc rašė...

"Prašau argumentuotai įrodyti, kad koloradiniai kliedesiai yra koloradiniai kliedesiai! Jeigu ne - reiškia, čia logiškai ir argumentuotai pateikta gryniausia teisybė. Ir apskritai, jeigu aš retransliuoju kremlinę/dugino demagogiją, tai nesiskaito, nes niekur jo pavardės tiesiogiai nepaminėjau!"
Kadangi pokalbis visiškai nukrypo nuo temos (taip, beje, visada būna, kai su koloradikais ar liberastikais pradedi diskutuoti), daugiau negaišiu laiko - kliedėkite vienas apie tai, kaip "vladimir putin - maladiec, stalin - tože maladiec, rassija - vašče sila, o visa kita - pasaulinis žydų sąmokslas su tikslu vesti žmoniją į "civilizacijos kalapsą" (čia jeigu kacapstanas neišgelbės). :)

Anonimiškas rašė...

Tai į krūmus nusprendei sprukti, pikčiurna, nė nebandydamas suprastį savo pikčio priežasties. Matyt, per daug "investavai" į laisvės iliuziją, kad dabar sugebėtum blaiviai įvertinti, kur atsidūriai.

Pikc rašė...

Antrą (ir paskutinį) kartą aiškinu: nematau prasmės gaišti laiką besiginčydamas su "įtikėjusiais" koloradikais - ir tuo pačiu padėdamas šiukšlinti "Pro Patria" komentarų skiltį (jau ir taip per daug). O tamstelei irgi siūlyčiau keliauti kur nors į regnum.ru - čia bendraminčių tikrai nerasit, o ten - visi iki vieno "naši". ;)

ale, rašė...

Ponas Pikc, o ką reiškia tavo prasivardžiavimai? Juk pats nieko nesuprasdama, nieko negalėdamas paaiškintis reiški žmonėms neapykantą vien dėl to, kad jie, neva, su barzdomis... Žinai tavo smegenų plovėjams nepatinka jos lygiai dėl tų pačių priežasčių, kaip ir hitlerininkams. Jie irgi ieškojo būdų, kaip nustatyti kitų nrepilnavertiškumą.., su cirkeliais matuodami nosių, ausų, kaukolės dydį...

Ainis rašė...

ale visai nusikomentavot. Septyni komentarai, marškos žodžių o vis ne į temą. "kažkas jaunimą ruošė maidanui" "žydų sąmokslas" "pavogta istorija" "hitlerininkai" ... paskaitai jus ir žinai vatnikų sąmokslų memų top 5. Tikrai linksma skaityti tik gaila kad užteršėte labai rimtos temos komentarų skiltį. Tikrai gaila nes kartais komentarai Pro Patria labai solidžiai ir rimtai pratesia ir papildo pačius straipsnius. Siūlyčiau redakcijai apsvarstyti galimybes trinti trolių ir "naudingų idiotų" užsiciklinimus ir nusišnekėjimus.

Anonimiškas rašė...

Štai taip lengvai kriščionimis save pozicionuojantys demokratai gali virsti inkvizitoriais...
- Mielieji, girdėti būtina pašnekovą.

Ainis rašė...

Pašnekovą - taip, Bet demagogą, kuris tyčia sėdi savo pažiūroms priešingame tinklapyje - būtų mažų mažiausiai laiko gaišinimas.

ale, rašė...

Tai demagogas automatiškai yra tas, kuris turi savo nuomonę neatitinkančią viešosios? Nu geras... Trink, Aini, trink... Jokių paaiškinimų juk čia nebus... - Nepacinka, išjung radzija.

Pikc rašė...

Aš neprieštaraučiau dėl trynimo - kartu ir mano komentarus galima ištrinti nes, savo gėdai, įsivėliau į visiškai beprasmišką diskusiją ir tuo prisidėjau prie komentarų skilties taršos.

ale, rašė...

Neprieštarauju. Prašau visus mano komentarus ištrinti.

item