Sirijos vyskupas: Terorizmas – Vakarų išradimas, kuris turi būti sustabdytas

Sirijos kankinių miestas vienijasi su Prancūzijos sostine „drauge ant kryžiaus“. Vyskupas Abou Khazenas primena, kad pasaulio galingieji...


Sirijos kankinių miestas vienijasi su Prancūzijos sostine „drauge ant kryžiaus“. Vyskupas Abou Khazenas primena, kad pasaulio galingieji dėl savo ekonominių ir politinių interesų finansuoja „Islamo valstybę“. Plačiau apie tai – Paolo Affatato straipsnyje interneto portale „Vatican Insider“.

Monstras smogė vėl. Precedento neturintis smurtas Paryžiuje, nusinešęs 128 žmonių gyvybes ir 250 sužeidęs, už kurį atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“, pribloškė netgi gyvenančiuosius terorizmo, prievartos ir skausmo pašonėje pastaruosius penkerius metus.

Vyskupo Georgeso Abou Khazeno, apaštališkojo Alepo Lotynų bažnyčios vikaro balsas išduoda jo emocijas, tačiau analizė, kurią jis pateikia „Vatican Insider“, yra aiški: „Reikia kuo skubiau susekti teroristų smurto finansavimą ir priežastis, o ypač susimąstyti apie tuos, kurie finansuoja, ginkluoja ir rengia grupuotes, sėjančias mirtį Vidurio rytuose ir Europoje.“

Iš kankinių miesto Alepo sklinda skausmo rauda, bendra jo gyventojams ir į juos panašiems paryžiečiams. Ar ji atkreips dėmesį į tai, kokiu mastu griaunamas miestas, kuris buvo krikščionybės simbolis Sirijoje?

Visur jaučiami karo padariniai. Žmonės patiria neapsakomą kančią, o pabėgėliais savo šalyje tapusiųjų skaičius auga. Namai paversti griuvėsiais, trūksta vandens ir elektros, kas yra didžiulis išbandymas Alepo gyventojams, o džihadistų ir teroristų grupuotės toliau puldinėja civilius, taip pat ir krikščionis. Daugelis tikinčiųjų, nepaisant jų tikėjimo tvirtumo, nusprendžia palikti miestą.

Alepo gyventojai dvasia vienijasi su paryžiečiais „drauge ant kryžiaus“. Vyskupas Abou Khazenas reiškia savo artumą ir didelį solidarumą su aukomis Prancūzijoje bei Europoje, perduodamas sirų užuojautą, kurie yra „šokiruoti ir sunerimę“.

Vikaras pažymi: „Šiandien reikalingas rimtas ir atviras terorizmo reiškinio apsvarstymas – ideologijos, kuri negaili nė vieno. Vakarai negali auginti savo užantyje gyvatės ir tikėtis, jog jos nuodingas įkandimas jų nepalies.“

Abou Khazenas primena, kad „daugybę metų Sirijos gyventojai buvo puolami ir gyveno baimėje. Taigi šiandien jie visiškai supranta dabartinį europiečių siaubą“.

„Tarptautinė bendruomenė šiandien privalo dar kartą atkurti savo vienybę ir visų pirma nukirsti tą maitinimo arteriją, t. y. privalo nustoti finansuoti, ginkluoti ir rengti teroristų grupuotes, kurios veikia Vidurio rytuose, o dabar ir Europoje“, – pridūrė jis.

Abou Khazeno įsitikinimu, „jei kas nors mano, jog su terorizmu galima kaip nors „susitarti“, jie klysta, kadangi tai monstras, kurio negalima prijaukinti – mirties ideologija, kuri nieko negerbia, kuri žudo visur ir visada“.

Alepo vyskupas tęsia: „Teroristų grupuotės Sirijoje užaugo žudydamos, grobdamos ir negailestingai griaudamos ištisus miestus, visam laikui sužlugdydamos tūkstančių žmonių gyvenimus, viską – taip pat ir paminklus nušluodamos nuo žemės paviršiaus. Ir per visą tą laiką tarptautinė bendruomenė liko abejinga. Paryžiaus išpuolių kontekste mes turime nuoširdžiai ir ryžtingai susivienyti prieš terorizmą.“

Tai – ne pirmas kartas, kai Sirijos vyskupas pateikė panašaus pobūdžio svarstymus: „Kaip esame sakę ne kartą, teroristų grupuotės, tokios kaip „Islamo valstybė“, gauna pinigų, ginklų bei parengimą iš pasaulio galingųjų, kuriems rūpi tik jų politiniai ir ekonominiai interesai. Šią problemą iškėlė ir popiežius, tačiau jo balsas liko neišgirstas.“

Vyskupas teigia, kad „esama atitinkamų rengimo stovyklų kaimyninėse Sirijai šalyse, kaip, pavyzdžiui, Turkija. Kai „Islamo valstybė“ okupavo teritoriją, turtingą naftos, ji pradėjo pardavinėti ją bei pavogtas archeologines vertybes Vakarams“.

Taigi, pasak Abou Khazeno, „vieningas politinis atsakas, kuris turi suvienyti Europą, JAV bei jų sąjungininkes, yra užslėptos paramos grupuotėms, atstovaujančioms mirčiai po religijos priedanga, sustabdymas. Šios grupuotės negerbia net pačių pagrindinių teisių ir žmogaus orumo, jau nekalbant apie religinio tikėjimo principus“.

Krikščionys Sirijoje viliasi, kad ši smurto spiralė, kruvinanti Vidurio rytus ir Europą, greitai baigsis visų geros valios žmonių pastangomis.

Tai bus pagrindinė Alepo tikinčiųjų, besivienijančių su Paryžiaus žmonėmis, intencija artėjančio Gailestingumo jubiliejaus metu: „Mes galime vienytis maldoje, – užbaigia vyskupas. – Ir patikėti savo kančią Dievui. Mes galime tik melstis, kad Viešpats įdiegtų savo gailestingumą į žmonių protus ir širdis.“


Susiję

Pasaulis 2922861226385719817

Rašyti komentarą

item