Šiandien Lietuvos valstybinės kalbos gynėjai VRK įteiks surinktus parašus

Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr. Šiandien, lapkričio 4 d., 16 val., piliečių iniciatyvinės grupės „TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“ ats...


Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.
Šiandien, lapkričio 4 d., 16 val., piliečių iniciatyvinės grupės „TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“ atstovai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteiks per du mėnesius surinktus Lietuvos piliečių parašus. Visuomeninės iniciatyvos rengėjai jau šiandien gali patvirtinti, jog surinkta daugiau nei 50 000 parašų. Jais Seimas bus įpareigotas svarstyti projektą, pagal kurį Lietuvos Respublikos piliečių pasų pagrindiniame puslapyje, kaip ir dabar, asmenvardžiai gali būti rašomi tik valstybine kalba, o kitų įrašų puslapyje arba kitoje tapatybės kortelės pusėje pageidaujančiam piliečiui bus leidžiama įsirašyti vardą ir pavardę taip pat ir kita jo pageidaujama kalba.

„Iniciatyvinės grupės „TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“ vardu dėkoju visiems prisidėjusiems prie parašų rinkimo vajaus. Tikiuosi, kad šis Lietuvos piliečių balsas bus išgirstas Lietuvos Respublikos Seime ir, kad Seimo nariai savo balsais taip pat palaikys šia visuomeninę iniciatyvą. Viliuosi, kad pakaks išminties ir politinės valios priimti šią visuomenininkų siūlomą įstatymo projektą ir garbingai išspręsti ne pirmus metus Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) eskaluojamą klausimą keliantį įtampą tarp Lietuvos  ir Lenkijos valstybių. Panašus įstatymo projektas jau prieš  …. metus yra priimtas Latvijoje. ir nė viena šalis jam jokių priekaištų neturi,“ – sakė  iniciatyvinės grupės narys ir pagrindinis koordinatorius, politologas Vytautas Sinica.

Alkas.lt primena, kad Lietuvos piliečių iniciatyvinė grupė šių metų rugpjūčio 19 d. VRK užregistravo Lietuvos respublikos asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo pakeitimo projektą, pagal kurį pagrindiniame asmens dokumentų puslapyje galimi įrašai tik valstybinės lietuvių kalbos abėcėlės raidėmis pagal tarimą, o įrašai nevalstybine kalba gali būti rašomi paso papildomų įrašų puslapyje arba tapatybės kortelės antroje pusėje.

Piliečių iniciatyvinė grupė siekia pasinaudoti Lietuvos Konstitucijoje įtvirtinta piliečių įstatymo iniciatyvos teise ir pateikti Seimui šį siūlymą svarstyti privaloma tvarka. Tam reikia, kad šią iniciatyvą iki lapkričio 4 d. savo parašais paremtų 50 000 šalies piliečių.

Projektą užregistravusioje iniciatyvinėje grupėje yra rašytojas dr. Vytautas Rubavičius, Panevėžio vyskupas emeritas J.E. Jonas Kauneckas, istorikai akad. prof. Eugenijus Jovaiša, Povilas Urbšys ir Mindaugas Nefas, aktorius Gediminas Storpirštis, režisierius Jonas Vaitkus, kalbininkas habil. dr. Kazimieras Garšva, politologas Vytautas Sinica, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Gintaras Songaila, kultūros mecenatas, agronomas Ramūnas Karbauskis, verslininkas Mindaugas Karalius, etnokosmologas Jonas Vaiškūnas, Laisvės kovotojų sąjungos garbės pirmininkas Jonas Burokas, geografė Nijolė Balčiūnienė, edukologas Algis Bitautas ir Kristina Kirslienė.

Preliminariais duomenimis šios visuomeninės iniciatyvos rengėjams per du mėnesius pavyko surinkti iš viso 67 000 Lietuvos Respublikos piliečių parašų.

Susiję

Politika 5224231458064655257
item