Europoje - operacijos prieš teroristus

Švedijoje sulaikytas Mutaras Muthanna Majidas, įtariamas teroro akto šalyje rengimu. Tai ketvirtadienį pranešė naujienų agentūra TT. ...


Švedijoje sulaikytas Mutaras Muthanna Majidas, įtariamas teroro akto šalyje rengimu. Tai ketvirtadienį pranešė naujienų agentūra TT.

Pareigūnai įtariamąjį sulaikė netoli pabėgėlių prieglaudos Bulideno miestelyje Vesterboteno provincijoje šalies šiaurėje. „Operacija vyko ramiai. Dabar mes ketiname jį apklausti“, - cituoja agentūra Švedijos saugumo policijos atstovę Sirpa Franzen.

Kaip praneša Švedijos žiniasklaida, 25 metų Irako pilietis Mutaras Muthanna Majidas yra teroristinės „Islamo valstybės“ (IS) organizacijos narys. Anksčiau jis buvo Sirijoje ir Irake, kur dalyvavo kovos veiksmuose IS pusėje, lankėsi Vokietijoje.

Trečiadienį Švedijos saugumo policija pakėlė teroro pavojaus šalyje lygį nuo trečiojo iki ketvirtojo pagal penkių balų skalę. Kaip paaiškino žinybos vadovas Andersas Thornbergas, tai susiję su konkrečia grėsme Švedijai.

Prokuratūra pradėjo tirti teroro akto rengimo aplinkybes.

Belgijoje per reidus sulaikyti devyni asmenys

Belgijos prokuroras pranešė, kad per šešis reidus, susijusius su penktadienį surengtais išpuoliais Prancūzijoje, buvo sulaikyti devyni asmenys. Septyni iš jų susiję su savižudžiu Bilalu Hadfi, susisprogdinusiu netoli Prancūzijos nacionalinio stadiono, praneša „The Telegraph“.

Dauguma reidų surengti daugiausia imigrantų gyvenamame Molenbeko rajone, iš kurio kilęs įtariamas Paryžiaus išpuolių organizatorius Abdelhamidas Abaaoud, taip pat su šiomis atakomis siejami broliai Brahimas ir Salahas Abdeslamai.

Reidai, be kita ko, surengti prestižiniuose Briuselio Uklio ir Lakeno priemiesčiuose.

Per pirmadienį surengtą operaciją Molenbeke pareigūnams nepavyko rasti įtariamojo S. Abdeslamo. Po 129 gyvybes nusinešusių teroro išpuolių Paryžiuje Belgijos policija atliko seriją reidų, tačiau šalis sulaukia vis griežtesnės kritikos dėl to, kad nesugebėjo užkirsti kelio džihadistams.

Prancūzijos policija taip pat surengė reidą Sen Deni rajone esančiame bute susisprogdinusios Hasnaos Aitboulahcen motinos namuose.


Susiję

Pasaulis 7506057467573445448

Rašyti komentarą

item