D.Teišerskytė dėl pasisakymo apie juodaodį prarado žadėtą kultūros ministrės postą

Liberalų sąjūdis parodė, kad liberalizmas taikomas tik kai kuriais atvejais. Laisvė kalbėti, ką galvoji, - draudžiama. Ypač, jei nuomonė...


Liberalų sąjūdis parodė, kad liberalizmas taikomas tik kai kuriais atvejais. Laisvė kalbėti, ką galvoji, - draudžiama. Ypač, jei nuomonė - ne proeuropietiška. Girtą juodaodį palyginusi su klozetu Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narė Dalia Teišerskytė paskųsta parlamento etikos sargams, o Liberalų sąjūdis pranešė, kad ieško naujo kandidato į šešėlinius kultūros ministrus. Dalinamės „Vakaro žinių“ interviu su pačia D. Teišerskyte.

Kaip pakliuvote į skandalo sūkurį?

Aš šitą prieš 10 metų vykusią istoriją Pasaulio lietuvių bendruomenės posėdyje papasakojau tik dėl to, kad mes, kaip Seimo nariai, leidžiame iš savęs tyčiotis visiems, kas tik netingi, pataikaudami Tautai prieš rinkimus. Ta proga papasakojau istoriją, kaip sėdėjau tarp negro ir tualeto. Ir iš karto atsiprašiau, kad išsprūdo žodis „negras“, ir jį pakeičiau „afroamerikiečiu“. Nors prieš akis turiu Aukščiausiojo Teismo žodžio „negras“ išaiškinimą lietuvių kultūroje. „Vien tik juodaodžio asmens pavadinimas „negru“ nesant tikslo kurstyti diskriminavimą negali būti laikomas kitos rasės žmogaus lygiateisiškumo pažeidimu. Žodžio „negras“ etimologinė reikšmė lietuvių kalboje istoriniu, socialiniu-kultūriniu požiūriu neturi niekinančio, žeminančio atspalvio, nes lietuvių Tauta nenaudojo Afrikos gyventojų vergoviniam darbui“, - rašoma išaiškinime.

Jei būtumėte papasakojusi, kad sėdėjote tarp lietuvio ir tualeto, gal irgi būtų triukšmas?

To tikrai nebūtų buvę. Mes, kaip lietuvių Tauta, patys save žeminame, sukeldami tokią reakciją dėl žodžio, kuris neturi neigiamos reikšmės. Jei būčiau pasakiusi, kad lietuvis skleidė nemalonų kvapą, net jei jį būčiau pavadinusi „litovcu“, būtų buvę gerai. Tačiau jei kitos tautybės, kurią mes dabar linkę labai garbinti, - tai jau nusikaltimas.

Reikėjo sukurti, kad sėdėjote tarp tualeto ir Rusijos piliečio. Būtumėt didvyrė ir giriama. O dabar tie, kurie išpūtė tokį burbulą, prisirinks daug politinių balų...

Be abejo, to siekiama. Žinau, kas tai daro, tik nenoriu įvardinti. Ir manau, kad jiems pavyks mane „nuskalpuoti“, nes pažiūrėkite, kaip susitelkė visi: pradedant savais ir baigiant visa žurnalistų komanda, išskyrus „Respublikos“ leidinius. Jei aš tam juodaodžiui būčiau pasakiusi, kad tu toks ir anoks, aš nenoriu prie tavęs sėdėti, nes tu esi kitokios spalvos nei aš, tada mane būtų galima mušti. O dabar tik kolegoms papasakojau epizodą. Ir iš to padaryti tokį skandalą... Prasidėjo rinkimų metai, todėl tai ir vyksta. Ar per 15 metų, mano praleistų Seime, galėtumėte įvardinti bent vieną mano apsivogimą, apsikiaulinimą, išskyrus vienintelį, kai Andrių Šedžių išvadinau šūdžiumi? Ir tai po to visaip atsiprašinėjau. Ne mano būdas kažką norėti įžeisti. Argi žmonės, kalbėdami tarp savęs, afroamerikiečių nevadina kitaip ir visai nenorėdami įžeisti? Be to, kaip tada pavadinti, pavyzdžiui, Lietuvoje gyvenantį juodaodį? Afrolietuviu? Tikriausiai taip. Kažkas, ko nenoriu įvardinti, daro sau didžiulę reklamą.

Susiję

Politika 2383132176947323430
item