Atotrūkis tarp turtingųjų ir vargšų Lietuvoje auga

Vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje auga, bet daliai gyventojų gyvenimas kol kas nė kiek negerėja. Statistikos departamento duomeni...


Vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje auga, bet daliai gyventojų gyvenimas kol kas nė kiek negerėja.

Statistikos departamento duomenimis, mėnesinis bruto darbo užmokestis Lietuvoje antrąjį šių metų ketvirtį siekė 700,9 ir buvo daugiau nei 5 proc. didesnis nei tuo pačiu metu pernai.

Tačiau DNB banko vyriausioji ekonomistė Baltijos šalims Jekaterina Rojaka pastebėjo, kad šį prieaugį jaučia tik dalis žmonių, nes tokie rodikliai kaip didėjanti naudotų prekių prekybos apyvarta rodo, kad socialinė atskirtis Lietuvoje didėja. Pasak jos, šiuo metu nuo 2006 metų atotrūkis tarp uždirbančių daugiausiai ir mažiausiai yra pats didžiausias.

Banko „Nordea“ ekonomistas Žygimantas Mauricas sutiko, kad ekonomikos prieaugis visų žmonių dar nepasiekė, tačiau pabrėžė, jog tai jau visai greitai turėtų įvykti.

Perka drabužius

Statistikos departamentas paskelbė, kad rugsėjį mažmeninė prekyba buvo 5,9 proc. didesnė nei pernai. Labiausiai didėjo prekyba maisto, gėrimų ir tabako produktais (17 proc.) Taip pat augo prekyba informacijos ir ryšių technologijų įranga, kultūros ir poilsio prekėmis, laikrodžiais, juvelyriniais dirbiniais bei kitomis naujomis prekėmis specializuotuose parduotuvėse.

Kaip pastebėjo J. Rojaka, įdomu tai, kad 10 proc. augo prekyba naudotais daiktais. Ji teigė, kad pastaruoju metu didėja ir nuotaikų skirtumai atskirose pajamų dydžio grupėse.

„Matosi, kad labai smarkiai paplatėjo atotrūkis tarp skurdžiausio sluoksnio ir žmonių, uždirbančių daugiausiai. Nuo 2006 metų tas atotrūkis yra pats didžiausias“, – DELFI sakė ji.

Ekonomistė teigė, kad nelygybės didėjimą Lietuvoje rodo ir Pasaulio banko bei „Human Development Report“ tyrimai, nors jų duomenis ir šiek tiek senesni.

„Mažiausias atotrūkis buvo per krizę, t. y. kai visiems buvo labai blogai, o dabar, kai situacija po truputį stabilizuojasi, atotrūkis platėja. Skirtumas ryškėja, nes mažiausiai uždirbančiųjų padėtis praktiškai negerėja“, – kalbėjo J. Rojaka.

Vertindamas naudotų daiktų prekybos rodiklį Ž. Mauricas buvo atsargesnis.

„Gali būti, kad rūbų pardavimai apskritai auga, o tai reikštų kitokią tendenciją – kad žmonės pinigus jau leidžia ne tik maistui ar būsto išlaikymui, bet yra linkę daugiau išleisti ir atsinaujinti savo aprangą“, – sakė jis.

Tačiau jis pritarė, kad tik vis dar tik dalies gyventojų pajamos auga. Daugiausiai padidėjo specialistų, kurių ekonomikoje trūksta, atlyginimai, kai pensijos praktiškai nekito.

Skelbiame sutrumpintą straipsnio versiją. Visą straipsnį galite skaityti čia.


Susiję

Ekonomika 6549502343255566201
item