Svarstomos pataisos, turinčios apriboti greitųjų kreditų išdavimą

Seime skubos tvarka svarstomos įstatymo pataisos, turinčios apriboti greitųjų kreditų išdavimą. Tarp siūlymų – griežčiau vertinti kliento...

Seime skubos tvarka svarstomos įstatymo pataisos, turinčios apriboti greitųjų kreditų išdavimą. Tarp siūlymų – griežčiau vertinti kliento mokumą, uždrausti skolinti neblaiviems asmenims, nepilnamečiams, pinigų neišmokėti naktį.

Vienas iš pataisų iniciatorių, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotojas Bronius Bradauskas sako, kad numatoma mažinti  paskolų pasiėmimo kainą.

Lietuvos bankas teigia, kad stebi greitųjų kreditų rinką ir mato nemažai problemų.

Greitieji kreditai teikiami ir savimi pasirūpinti nesugebantiems ar pajamų negaunantiems asmenims.  2014 m. juos gavo per 75 tūkst. jaunesnių nei 25 metų asmenų. Šios amžiaus grupės asmenys sudaro apie 36 proc. visų minėtų kreditų vartotojų. Žinant, kad jaunimo nedarbas Lietuvoje siekia daugiau kaip 20 procentų, kad apie 0,5 mln. jaunuolių studijuoja arba mokosi ir negauna jokių pajamų, jų skolas priversti sumokėti tėvai, artimieji, dažnai dešimteriopai didesnes sumas su palūkanomis ir delspinigiais, išieškant antstoliams.

Gyventojų skolos greitųjų kreditų bendrovėms auga ir dėl neprotingai didelių palūkanų, kurių vidutinė norma  viršija 100 ar net 200 proc. per metus. Dėl itin didelių palūkanų daugelis greitųjų kreditų naudotojų neišgali jų laiku grąžinti, o pradelsę yra priversti dar skolintis tam, kad grąžintų. Vien  2014 m. gruodį pradelstų (daugiau kaip 60 dienų) įsiskolinimų suma greitųjų kreditų bendrovėms buvo per 91 mln. eurų (arba 315 mln. litų), o visa pradelstų įsiskolinimų suma sudarė 1,043 mlrd. eurų (3,6 mlrd. litų).

Parengta pagal LRT.lt informaciją


Susiję

Ekonomika 4584287689106308278

Rašyti komentarą

item