Spalio 6 d. - paskaita „Lietuvos aukštojo mokslo politika: kokia ji yra ir galėtų būti?“

Š. m. spalio 6 d. 18.30 val. kviečiame dalyvauti Olgos Suprun atviroje paskaitoje „Lietuvos aukštojo mokslo politika: kokia ji yra ir ga...


Š. m. spalio 6 d. 18.30 val. kviečiame dalyvauti Olgos Suprun atviroje paskaitoje „Lietuvos aukštojo mokslo politika: kokia ji yra ir galėtų būti?“. Paskaita vyks VU Filosofijos fakulteto 306 aud. (Universiteto 9/1, Vilnius).

Paskaitos anotacija:

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 41 str. 3 dalyje skelbiama: „Gerai besimokantiems piliečiams valstybinėse aukštosiose mokyklose laiduojamas nemokamas mokslas“. Ar tikrai Lietuvoje įgyvendinama ši Konstitucijos nuostata? Pasak LR Konstitucinio teismo (KT) teisėjų, Konstitucijos tėra tiek, kiek jos išaiškino KT teisėjai savo nutarimuose – tad kaip jie apibrėžė „gerai besimokančiojo“ sąvoką?

Mes galime turėti savo nuomones apie tai, kas yra „gerai besimokantis“, tačiau mūsų nuomonės nėra teisiškai įpareigojančios. Politikai taip pat gali turėti savo nuomones apie tai, kas yra „gerai besimokantis“ ir netgi savo nuomones/vizijas paversti įstatymais. Tačiau KT teisėjų nuomonė išdėstyta nutarimuose yra svarbiausia, nes ji saisto įstatymų leidėjus – jeigu įstatyme įteisintą politikų nuomonę KT pripažįsta kaip prieštaraujančią Konstitucijai, politikai privalo keisti įstatymus.  Būtent taip ne kartą atsitiko su „gerai besimokančio“ sąvoka, kuri šiuo metu ir vėl yra persvarstoma Seime. Šįkart dėl 2014 m. spalio 10 d. pasirodžiusio KT nutarimo, pripažinusio 2009 metų balandžio 30 d. priimto Mokslo ir studijų įstatymo (MSĮ) 70 str. 7 dalyje įteisintą „gerai besimokančio“ sąvoką prieštaraujančia LR Konstitucijai.

Sužinoję KT nubrėžtus teisinius rėmus (o gal kaip tik – atvertas duris?), kartu paieškosime galimų – jiems neprieštaraujančių – sprendimų. Kartu pasižvalgysime po Vakarų šalių aukštojo mokslo politiką, aptarsime ten taikomus studijų prieinamumo ir finansavimo modelius bei pažiūrėsime kaip Lietuva atrodo pasauliniame aukštojo mokslo kontekste.

Susiję

Ugdymo politika 736105266023445047

Rašyti komentarą

item