Seimas nepasidavė vilionėms susilpninti santuokos instituciją

Seimas spalio 13 dienos posėdyje nepritarė Vyriausybės siūlymams pagreitinti santuokų nutraukimą bei Lietuvoje įteisinti partnerystę. Be ...

Seimas spalio 13 dienos posėdyje nepritarė Vyriausybės siūlymams pagreitinti santuokų nutraukimą bei Lietuvoje įteisinti partnerystę. Be to, parlamentarai po pateikimo balsavo už partnerystės sąvokos išbraukimą iš Civilinio kodekso, siekiant išspręsti dėl jos kylančias teisines problemas. Teisingumo ministro Juozo Bernatonio siūlymai, lengvinantys šeimos santykių nutraukimą ir įteisinantys alternatyvias šeimos formas, privertė Seimą rinktis tarp šeimos santykius išsaugoti skatinančių ir kuo greičiau juos nutraukti padedančių nuostatų. 

Vienu įstatymų projektų paketu siūlyta supaprastinti santuokų nutraukimo procesą iki notaro lygmens. Iniciatoriaus J. Bernatonio teigimu, toks pokytis reikalingas siekiant sumažinti darbo Lietuvos teismams. Tačiau santuoka sukuriami teisiniai santykiai yra valstybės ir visuomenės pamatas, o siūloma tvarka ne tik jų nesaugotų, bet ir faktiškai įtvirtintų santuokos nutraukimą kaip prioritetą. Be to, praktiškai visoje Europos Sąjungoje santuokos nutraukimas yra išimtinė teismų kompetencija. Kitų ES valstybių patirtis rodo, kad supaprastinus skyrybų procesą, jų padaugėja. Todėl vienu didžiausių skyrybų skaičiumi pasižyminčiai Lietuvai tai būtų sprendimas, griaunantis visuomenės stabilumą. 

Kitais įstatymų projektais siūlyta Lietuvoje įteisinti vyro ir moters partnerystę. Pasak autorių, ji reikalinga silpnesnio partnerio ir vaikų teisių apsaugai užtikrinti. Šiuo siūlymu būtų siekiama kartu gyvenančius asmenis susieti šeimos teisiniais santykiais be jų pačių aiškiai išreikšto noro, kas sudarytų prielaidas šiurkščiam valstybės kišimuisi į asmenų privatų gyvenimą. 

„Partnerystės institucija Lietuvai apskritai nereikalingas, nes vyras ir moteris gali sudaryti santuoką, o registruota partnerystė ją tik dubliuoja. Apsaugai visiškai pakanka bendrai gyvenančių asmenų turtinių teisių nustatymo, ką jau dabar leidžia Civilinis kodeksas. Alternatyva santuokai tik sumažintų pačios santuokos svarbą, nepaisant jos viešojo statuso ir teisinių bei moralinių įsipareigojimų. Galiausiai, nors Teisingumo ministerija ir jos šalininkai Seimo salėje bandė apsimesti, kad to nežino, pripažinus partnerystę tik tarp vyro ir moters, Lietuva būtų apskųsta Europos žmogaus teisių teismui (EŽTT) ir pagal esamą jo praktiką, priversta pripažinti tos pačios lyties asmenų „šeimas,“ - kritikos partnerystės įteisinimui Lietuvoje negaili parlamentinės grupės „Už šeimą“ pirmininkas Rimantas Jonas Dagys. 

Seimas ne tik nepritarė aptartiems įstatymų projektams, bet ir po pateikimo pritarė R.Dagio pristatytam partnerystės sąvokos išbraukimui iš Civilinio Kodekso. Toks sprendimas leistų išspręsti dėl sąvokos paminėjimo dabar su EŽTT kylančias teisines problemas.

Susiję

Šeimos politika 3329891679452627135
item