Nelegalai nė neketina integruotis

Vokietija į arabų kalbą išvertė 20 pirmų šalies Konstitucijos straipsnių, apibrėžiančių pagrindines teises, tokias kaip žodžio laisvė, m...


Vokietija į arabų kalbą išvertė 20 pirmų šalies Konstitucijos straipsnių, apibrėžiančių pagrindines teises, tokias kaip žodžio laisvė, motyvuodama tai siekiu „padėti pabėgėliams integruotis į visuomenę“. Nors patys vokiečių politikai ne kartą aiškino, kad būtina migrantų integracijos sąlyga - mokėti vokiečių kalbą.

Vokietijos vicekancleris ir centro kairiosios Socialdemokratų partijos lyderis Zigmaras Gabrielis (Sigmar Gabriel) vietos spaudai ir vėl aiškino, kad migrantai Vokietijoje yra laukiami, tačiau jie privalo stengtis pritapti šalyje.

„Žmonės, kurie čia atvyksta, privalo ne tik mokytis vokiečių kalbos, bet ir gyvenimo kartu žaidimo taisyklių, - sakė Z.Gabrielis. - Esu įsitikinęs, kad 20 pirmųjų mūsų Konstitucijos straipsnių formuoja mūsų kultūrą.“

Vicekancleris pridūrė, kad šalis padarė 10 tūkst. Konstitucijos kopijų ir jos bus išdalytos migrantų registracijos centruose. Jo teigimu, migrantai privalo laikytis principų, tokių kaip Bažnyčios atskyrimas nuo valstybės, lygios moterų ir vyrų teisės, teisė į kitą orientaciją ir saviraiškos laisvė. Kalbos klausimo jis daugiau neakcentavo.

Vakar Vokietijos policija aiškinosi pabėgėlių centre Hamburge kilusių masinių muštynių, kai susirėmė apie šimtą atvykėlių iš Afganistano ir Sirijos, aplinkybes. Preliminariais duomenimis, dingstis kilti konfliktui - svetimšaliai susiginčijo, kas turi pirmenybę pakliūti į dušą (tualetą).

Muštynių dalyvių ginklais tapo metaliniai virbai, kėdės ir akmenys. Yra sužeistų. Pareigūnai iš karto negalėjo užkirsti kelio konfliktui, nes pabėgėlių centre budėjo tik 18 policininkų. Sutramdyti mušeikas pavyko tik tada, kai į incidento vietą atskubėjo apie 50 policijos automobilių. Trys muštynių dalyviai sulaikyti.

Sekmadienį Vokietijos policijai teko raminti apie 400 Kaldeno mieste prie Kaselio įkurdintų migrantų iš Pakistano ir Albanijos. Muštynės kilo, kai du atvykėliai susikivirčijo eilėje prie maisto.

Suomijoje kelios dešimtys migrantų surengė protesto akciją prie policijos nuovados Oulu mieste - jie teigė, kad maisto, kuriuo yra maitinami, kokybė nepatenkinama, nors pabėgėlių priėmimo ir skirstymo centro direktoriaus pavaduotojas Janė Salmis (Janne Salmi) pareiškė, kad migrantai maitinami normaliu suomišku maistu, tokiu pat koks tiekiamas visos šalies mokykloms ir vaikų darželiams. Pavaduotojas teigė nežinantis, kodėl maistas sukėlė migrantų nepasitenkinimą.

Tačiau bendrovė „Oulun Serviisi“, atsakinga už maitinimą migrantų priėmimo ir skirstymo centre, pranešė keisianti valgiaraštį. Pavyzdžiui, iš jo bus išbraukta košė, padaugės daržovių patiekalų, viena ryžių rūšis bus pakeista kita. Bendrovės atstovai patikslino, kad migrantai maitinami keturis kartus per dieną.


Susiję

Pasaulis 1808999596789167047
item