D.Tuskas: pabėgėlių iš Sirijos skaičius gali išaugti dar 3 mln.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas įspėjo, kad sirų pabėgėlių skaičius gali padidėti dar 3 mln., jei Assado režimas laim...


Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas įspėjo, kad sirų pabėgėlių skaičius gali padidėti dar 3 mln., jei Assado režimas laimės karą Sirijoje. Antradienį kalbėdamas Europos Parlamente Strasbūre jis ragino skubiai gerinti ES išorės sienų kontrolę, praneša agentūra AFP.

„Nepakankama išorės sienų apsauga tapo magnetu visiems pabėgėliams", - sakė D. Tuskas. Pabėgėlių stovyklose regione jis esą buvo perspėtas, kad galima Assado režimo pergalė sukels naują pabėgimų bangą.

Į karą įsitraukus Iranui ir Sirijai, anot D. Tusko, tokia tikimybė tapo galima. Tai patvirtino ir Turkijos prezidentas Recepas Erdoganas. Alepą esą gali palikti dar 3 mln. pabėgėlių.

D. Tuskas paskelbė, kad po dešimties dienų įvyksiančiame ES viršūnių susitikime vėl bus kalbama migracijos tema. „Svarbiausia yra atkurti ES išorės sienų kontrolę", - akcentavo jis. Europa be išorės sienų yra Europa be Šengeno ir „terpė baimei". Tai esą anksčiau ar vėliau sukels politinę katastrofą.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude'as Junckeris paskelbė, kad į Graikiją išorės sienų apsaugai bus nusiųsta 600 ES pareigūnų. Jis paragino Europos Parlamentą greitai pritarti lėšų didinimui ES išorės sienų valdymo agentūrai „Frontex" ir Europolui.


Susiję

Pasaulis 139044660849023719
item