Akcija „Renkuosi gyvybę“ siekia „susprogdinti“ mitą, kad abortas - moters pasirinkimas

Daugelis sutiks, kad auginti vaikus nėra lengva, tačiau būtent jie teikia daugiausia šilumos ir laimės akimirkų darnioje ir tvirtoje šei...


Daugelis sutiks, kad auginti vaikus nėra lengva, tačiau būtent jie teikia daugiausia šilumos ir laimės akimirkų darnioje ir tvirtoje šeimoje. Deja, dėl užklupusių gyvenimo sunkumų, neretai pasibeldęs į pasaulį kūdikis nėra pasitinkamas savo tėvų meilės ir noro jį auginti ištiestomis rankomis.

Spalio 29 dieną, ketvirtadienį, 19 val. visose Lietuvos miestų ir miestelių aikštėse pilietinė iniciatyva „Renkuosi gyvybę“ kviečia visus uždegti žvakutę dėl abortų negimusiems kūdikiams.

Akcija vyksta jau ne vienus metus ir suburia įvairaus amžiaus, profesijos ir statuso žmones. Čia susirenka jaunos šeimos ir meilę bei žmogaus gyvybę puoselėjančios poros, moksleiviai iš įvairių mokyklų, kaimo bendruomenės.

Toma Bružaitė, viena iš Laisvos visuomenės instituto steigėjų ir pilietinės akcijos „Renkuosi gyvybę“ organizatorių, mano, kad gausėjantis akciją palaikančiųjų būrys rodo, kad abortų bei vaiko ir mamos apsaugos problema yra aktuali žmonėms.

„Mūsų tikslas ir toliau yra telkti žmones, kurie mano, kad vaikas turi teisę į apsaugą prieš gimimą ir po jo. Mes norime, kad nuomonė – esą abortas yra moters pasirinkimas ir teisė – subliūkštų. Moteris yra verta kur kas daugiau negu abortas. Vaikas nėra kažkieno nuosavybė, tai yra atskiras žmogus, kuris turi savo gyvenimą. Ir mes kaip visuomenė – tiek tėvai, tiek likusi visuomenės dalis, turime padaryti viską, kad suteiktume šansą tam vaikui nugyventi gyvenimą geriausiu būdu, kokiu tik jis gali, o kaip tą padaryti – geriausiai žino tėvai. Mes turime jiems padėti“, – sako T. Bružaitė.

Praėjusiais metais Lietuvoje teisės gyventi neteko 5231 vaikas. Daug moterų krizinio nėštumo metu atsidūrusios ties apsisprendimo riba – gimdyti ar ne – nesulaukia tinkamos pagalbos ar lieka vienos. Krizinio nėštumo centro vadovė Zita Tomilinienė drąsina tokias moteris kreiptis į centrą, kalbėtis ir neskubėti daryti aborto, nes tai sprendimas, nulemiantis visą likusį moters ir vaiko gyvenimą. Ji teigia, kad išvengti aborto ir sulaukti pagalbos Lietuvoje jau yra realu.

„Mūsų centras teikia psichologinę ir socialinę pagalbą moterims nėštumo metu ir po gimdymo. Esant poreikiui, padedame materialiai, suruošiame kūdikio kraitelį (rūbelius, vežimėlį, lovytę ir kt.), surandame saugią laikiną gyvenamąją vietą. Stengiamės įsigilinti į kiekvienos moters situaciją ir poreikius, kad galėtume jai padėti priimti motinystę kaip galimybę augti. Motinystė, žinoma, nėra lengva, bet ji prasminga, o sunkumus įmanoma įveikti, kai šalia yra žmonės, kurie padeda ir kuriems tu rūpi“, – sako Z. Tomilinienė.

Sovietų Sąjungoje nuo 1955-ųjų metų abortai visuomenėje tapo įprastu reiškiniu. Tada daugelis manydavo, kad tai eilinė procedūra, kurią be vargo gali pasidaryti moteris ir išsiimti kažkokį ląstelių gniužulą. Tačiau šiandienis mokslas rodo, kad taip anaiptol nėra. Nuo pat pradėjimo akimirkos tai yra nuosekliai besivystantis ir unikalus žmogus, kuris turi pulsuojančią širdį jau nuo 21-os jo pradėjimo dienos.

Z. Tomilinienės teigimu, yra labai svarbu kalbėti kuo daugiau visuomenei apie tai, kad ir mažo žmogaus gyvybė – vertybė.

„Gyvybę turime ginti, puoselėti ir, žinoma, turime padėti nėščioms moterims, kurios jaučiasi nepasiruošusios priimti naujos gyvybės. Labai svarbu jas išklausyti, suteikti visapusišką palaikymą, pagalbą, o ne skubėti išrašyti siuntimą abortui, nes abortas turi labai skaudžias pasekmes, o kiekvienas gimęs vaikas yra didelė vertybė ir dovana. Galbūt pradžioje moteriai yra sunku tai priimti, nes ją slegia rūpesčiai, baimės dėl ateities ir nesaugumas santykiuose su vaiko tėvu ar kitais artimaisiais. Tačiau kai yra pagalba, supratimas ir palaikymas – ne viena moteris išdrįsta priimti tą neplanuotai pasibeldusį naują vaikelį. Todėl labai svarbu skatinti visuomenės sąmoningumą nelikti abejingiems ir padėti tokioms moterims“, – sako Z. Tomilinienė.

Pasak akcijos „Renkuosi gyvybę“ iniciatorių, visuomenė turi labai didelę reikšmę  kuriant visuotinai priimtą gyvenimo modelį – kultūrą. Jeigu bus sukurta tokia kultūra, kurioje vaikas suprantamas kaip našta, pavyzdžiui, moteriai kopiant karjeros laiptais, tuomet vaikai nesijaus nei mylimi, nei laukiami tokioje visuomenėje. Todėl, pasak T. Bružaitės, reikia kurti tokią visuomenę, kur mama yra gerbiama ir saugoma, o motinystė yra laikoma gėriu.

„Jeigu mes matysime vaiką kaip mūsų visuomenės ateitį ir padėsime jam tapti geriausiu žmogumi, koks jis tik gali tapti – vaikas jausis gerai tokioje visuomenėje, kurioje auga ir gyvena. Saugiau jausis ir tėvai, galintys pasirūpinti savo vaiku“, – sako T. Bružaitė. 

Susiję

Įvykiai 5514916343274726169
item