VRK leido pradėti rinkti parašus „TALKAI už Lietuvos valstybinę kalbą“

Rugsėjo 2 dieną Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) bendru sutarimu nusprendė išduoti parašų rinkimo lapus visuomenininkams, susibūrusiem...


Rugsėjo 2 dieną Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) bendru sutarimu nusprendė išduoti parašų rinkimo lapus visuomenininkams, susibūrusiems į iniciatyvinę grupę „TALKA: už Lietuvos valstybinė kalbą“.

Ši Lietuvos piliečių iniciatyvinė grupė šių metų rugpjūčio 19 d. VRK užregistravo Lietuvos respublikos asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo pakeitimo projektą, pagal kurį pagrindiniame asmens dokumentų puslapyje galimi įrašai tik valstybinės lietuvių kalbos abėcėlės raidėmis pagal tarimą, o įrašai nevalstybine kalba gali būti rašomi paso papildomų įrašų puslapyje arba tapatybės kortelės antroje pusėje.

Piliečių iniciatyvinė grupė siekia pasinaudoti Lietuvos Konstitucijoje įtvirtinta piliečių įstatymo iniciatyvos teise ir pateikti Seimui šį siūlymą svarstyti privaloma tvarka. Tam reikia, kad šią iniciatyvą savo parašais paremtų 50 000 šalies piliečių.

„Šią iniciatyvą matome kaip geranorišką ir telkiančią, o ne skaldančią visuomenę. Nepaisant skirtingų pažiūrų kitais klausimais, prie parašų už valstybinės kalbos statuso išsaugojimą rinkimo kviečiame prisidėti visus Lietuvos piliečius, organizacijas ir politines partijas. Esame tikri, kad ypač politinės partijos šiuo atveju turi progą pademonstruoti pagarbą arba abejingumą Konstitucijai, valstybinei kalbai ir jos vartojimo ribų išsaugojimui. Jų pasirinkimas prisidėti prie iniciatyvos ar ją ignoruoti Lietuvos piliečiams labai daug pasakys ir apie pačių partijų požiūrį į valstybinę kalbą“ – teigė Vytautas Sinica, VRK posėdyje paskirtas iniciatyvinės grupės pagrindiniu koordinatoriumi.

Parašų rinkimo lapai visuomenininkams bus išduoti rugsėjo 4 d. ryte. Visi galintys prisidėti prie iniciatyvinės grupės veiklos jau dabar kviečiami rašyti el. paštu [email protected] arba prisijungti prie to paties pavadinimo „TALKOS už Lietuvos valstybinę kalbą“ puslapio socialiniame tinkle „Facebook“.

Projektą užregistravusioje iniciatyvinėje grupėje yra rašytojas dr. Vytautas Rubavičius, Panevėžio vyskupas emeritas J.E. Jonas Kauneckas, istorikai akad. prof. Eugenijus Jovaiša, Povilas Urbšys ir Mindaugas Nefas, aktorius Gediminas Storpirštis, režisierius Jonas Vaitkus, kalbininkas habil. dr. Kazimieras Garšva, politologas Vytautas Sinica, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Gintaras Songaila, kultūros mecenatas, agronomas Ramūnas Karbauskis, verslininkas Mindaugas Karalius, etnokosmologas Jonas Vaiškūnas, Laisvės kovotojų sąjungos garbės pirmininkas Jonas Burokas, geografė Nijolė Balčiūnienė, edukologas Algis Bitautas ir Kristina Kirslienė.

Politologas Vytautas Sinica apie iniciatyvą „TALKA: už Lietuvos valstybinę kalbą“:


Panevėžio vyskupas emeritas J.E. Jonas Kauneckas ir kalbininkas habil. dr. Kazimieras Garšva apie iniciatyvą „TALKA: už Lietuvos valstybinę kalbą“:


Susiję

Politika 4612956799766791679

Rašyti komentarą

item