„TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“ pradėjo parašų rinkimą

Rugsėjo 4 d. iniciatyvinės grupės „TALKA: už Lietuvos valstybinę kalbą“ nariai iš Vyriausiosios rinkimų komisijos būstinės (VRK) paėmė ...



Rugsėjo 4 d. iniciatyvinės grupės „TALKA: už Lietuvos valstybinę kalbą“ nariai iš Vyriausiosios rinkimų komisijos būstinės (VRK) paėmė dėžę su 1000 parašų rinkimo lapų. Šie parašų rinkimo lapai pradėti skirstyti į visus Lietuvos kraštus, kad kiekvienas norintis pasirašyti ar rinkti parašus galėtų tai padaryti kuo arčiau savo gyvenamosios vietos.

Iniciatyvinė grupė „TALKA: už Lietuvos valstybinę kalbą“ taip pat rūpinasi, kad būtų sudaryta galimybė Lietuvoje ir užsienyje gyvenantiems Lietuvos piliečiams pasirašyti už pilietinę iniciatyvą ir internetu. „Kai tik tokia galimybė atsiras apie tai bus plačiai bus paskelbta“, – sako iniciatyvinės grupės narys ir pagrindinis koordinatorius, politologas Vytautas Sinica.

„Kiekviename parašų rinkimo lape telpa po 70 parašų. Kas norėtų užpildyti vieną eilutę ar net visą lapą – rašykite adresu [email protected]. Jūsų parašai įgalios Seimą svarstyti projektą, pagal kurį pagrindiniame paso puslapyje asmenvardžiai gali būti rašomi tik valstybine kalba pagal tarimą, o papildomų įrašų puslapyje ar kitoje tapatybės kortelės pusėje – kita paties piliečio norima kalba. Į talką!“ – kviečia visuomeninkai iniciatyvinės grupės Facebook paskyroje.

Lietuvos piliečių iniciatyvinė grupė šių metų rugpjūčio 19 d. VRK užregistravo Lietuvos respublikos asmens tapatybės kortelės ir paso įstatymo pakeitimo projektą, pagal kurį pagrindiniame asmens dokumentų puslapyje galimi įrašai tik valstybinės lietuvių kalbos abėcėlės raidėmis pagal tarimą, o įrašai nevalstybine kalba gali būti rašomi paso papildomų įrašų puslapyje arba tapatybės kortelės antroje pusėje.

Piliečių iniciatyvinė grupė siekia pasinaudoti Lietuvos Konstitucijoje įtvirtinta piliečių įstatymo iniciatyvos teise ir pateikti Seimui šį siūlymą svarstyti privaloma tvarka. Tam reikia, kad šią iniciatyvą iki lapkričio 4 d. savo parašais paremtų 50 000 šalies piliečių.

Projektą užregistravusioje iniciatyvinėje grupėje yra rašytojas dr. Vytautas Rubavičius, Panevėžio vyskupas emeritas J.E. Jonas Kauneckas, istorikai akad. prof. Eugenijus Jovaiša, Povilas Urbšys ir Mindaugas Nefas, aktorius Gediminas Storpirštis, režisierius Jonas Vaitkus, kalbininkas habil. dr. Kazimieras Garšva, politologas Vytautas Sinica, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Gintaras Songaila, kultūros mecenatas, agronomas Ramūnas Karbauskis, verslininkas Mindaugas Karalius, etnokosmologas Jonas Vaiškūnas, Laisvės kovotojų sąjungos garbės pirmininkas Jonas Burokas, geografė Nijolė Balčiūnienė, edukologas Algis Bitautas ir Kristina Kirslienė.

Gauti iniciatyvos „TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“ parašų rinkimo lapus bei pasirašyti galite šiose vietose (sąrašas bus nuolat pildomas kai tik lapai pasieks įvairius Lietuvos rajonus):

Centrinis parašų rinkimo štabas – Gedimino pr. 28/2 – 506 kab., Vilnius
Kristina Kirslienė tel. 8606 85573, el.p. [email protected]. Čia sužinosite kaip gauti parašų rinkimo lapus, kur ir kada galima pasiimti lapus kitose savivaldybėse ir kitą informaciją.

VILNIUS – Artūras Vileita tel.: 8618 62139, el.p. [email protected]; Julius Panka, tel. 8686 27791 el.p. [email protected]

KAUNAS – Kazimieras Garšva , tel. 8616 17096, el.p. [email protected]; Audronė Veilentienė tel. 8373 00633

KLAIPĖDA, KRETINGA, PALANGA, ŠILUTĖ – Marius Šileika tel. 8647 03547, el.p. [email protected]

PANEVĖŽYS – mieste: Greta Kildišienė tel. 8-620 90994, el.p. [email protected]; Alfonsas Lupeikis tel. 8-614 50568, el.p. [email protected]; rajone: Algimantas Birbilas tel. 8-616 19416, el.p. [email protected]

PASVALYS – Vladas Linkevičius tel. 8-687 48226; Gintaras Šležas 8-610 62557, el. p.  [email protected]


Susiję

Aktualijos 5341671532525449978
item