Rugsėjo 10 d. profsąjungos kviečia į protesto akciją „Baudžiavai darbe – ne“

Rugsėjo 10 d., ketvirtadienį, 12 val. profesinės sąjungos kviečia į protesto akciją  „Baudžiavai darbe – ne“  prie LR Seimo, kurios metu...


Rugsėjo 10 d., ketvirtadienį, 12 val. profesinės sąjungos kviečia į protesto akciją  „Baudžiavai darbe – ne“  prie LR Seimo, kurios metu bus pasisakoma prieš bandomą įteisinti naująjį Darbo kodeksą. Profesinės sąjungos solidariai telkiasi į vienas gretas, kad pasipriešintų skubotam „Socialinio modelio“ projektui, Darbo kodekso liberalizavimui ir mėginimui įteisinti dirbantiesiems žalingas nuostatas, kurios paliestų visus be išimties dirbančiuosius.

Profsąjungos atstovų nuomone, šis „lankstesnis“ Darbo kodeksas įtvirtina laisvesnius darbdavių ir darbuotojų santykius, tačiau tai daroma darbuotojų nenaudai. Jame būtų įtvirtintas ir darbuotųjų atleidimas įspėjus tik prieš 3 dienas, maksimalios darbo laiko savaitės ilginimas iki 60 val., socialinių garantijų mažinimas bei pačių profąjungų veiklos suvaržymas.

Trišalėje taryboje profesinių sąjungų atstovai stengėsi atkreipti kitų šalių dėmesį į šias ir kitas darbuotojams ir profesinėms sąjungoms nepalankias nuostatas, tačiau įstatymiškai profsąjungų atstovai negali stabdyti naujojo projekto ir gali būti tik patariamuoju organu Trišalės tarybos derybose.

Dėl nesutarimų Trišalėje taryboje savo poziciją išreiškė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, kritikuodama aiškų Vyriausybės skubėjimą ir tvirtindama, kad pirmiausiai turi būti randamas susitarimas tarp socialinių partnerių Trišalėje taryboje.

Nematydamos kitos išeities kaip viešai protestuoti prieš Darbo kodekso liberalizavimą, profesinės sąjungos vienijasi ir kviečia visus 12 val. atvykti į mitingą prie Seimo. Po mitingo vyks teatralizuota eisena iki šalies Vyriausybės, kur mitinguotojai ir baigs protestą.

Profesinės sąjungos nepritaria naujajame Darbo kodekso šioms projekte numatytoms nuostatoms:

1. Darbuotojo atleidimui, įspėjus prieš 3 dienas;
2. Darbo užmokesčio mažinimui;
3. Išeitinių išmokų ir įspėjimo terminų mažinimui;
4. Maksimalios darbo laiko savaitės ilginimui iki 60 valandų;
5. Terminuotų darbo sutarčių įvedimui nuolatinio pobūdžio darbui;
6. Atostogų už darbo stažą panaikinimui;
7. Darbo stažo pensijai gauti ilginimui penkeriais metais;
8. Darbuotojų, auginančių vaikus, garantijų mažinimui;
9. Profesinių sąjungų veiklos suvaržymui.

Susiję

Įvykiai 1275414632149988038

Rašyti komentarą

1 komentaras

Pikc rašė...

Pagal laiką, tai tik vilniečiai galės dalyvauti. Iš kitur nebent nedirbantys atvažiuoti galėtų.

item