Penki Lietuvos europarlamentarai pritarė 65 mln. eurų baudai Lietuvai už migrantų nepriėmimą

Šiandien Europos parlamente buvo pritarta Europos komisijos planui paskirstyti tarp ES valstybių narių 160 tūkstančių migrantų, iš kurių...


Šiandien Europos parlamente buvo pritarta Europos komisijos planui paskirstyti tarp ES valstybių narių 160 tūkstančių migrantų, iš kurių 1105 tektų Lietuvai. Tarp balsavusių už šią rezoliuciją buvo ir penki Lietuvoje išrinkti parlamentarai – socialdemokratai Zigmantas Balčytis ir Vilija Blinkevičiūtė, liberalai Petras Auštrevičius ir Antanas Guoga, konservatorius Algirdas Saudargas.

Prieš pasisakė tik trys Lietuvoje išrinkti parlamentarai. Vienas iš jų, Valentinas Mazuronis, pakomentavo, ką šis sprendimas reikš Lietuvai.

„Pasiūlymas buvo daugiau nei nepriimtinas – jis labai labai žalingas. Tiesą sakant toks blogas, kad dar kartą supurtys visą Bendriją lygiai taip pat, kaip supurtė sprendimai laikinai vėl įvesti sienų apsaugą ir Vokietijos pagrasinimas taikyti finansines sankcijas toms šalims, kurios nenorės priimti per prievartą primetamų pabėgėlių skaičių,“ – teigia V. Mazuronis.

Pagal Europos parlamento patvirtintą planą, jeigu išskirtinėmis aplinkybėmis valstybė narė praneša, kad laikinai vienerių metų laikotarpiu negali visiškai ar iš dalies dalyvauti perkėlimo veikloje, – ji į ES biudžetą turėtų sumokėti 0,002 proc. BVP dydžio finansinį įnašą. Be to valstybės privalės reguliariai, bet ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius nurodyti, kiek asmenų gali būti greitai perkelti į jos teritoriją.

„Taigi, EP nariai mielaširdingai sutiko, kad valstybės kas tris mėnesius turės priimti vis daugiau pabėgėlių arba kitaip turės mokėti milžiniškus pinigus, – komentuoja V. Mazuronis. – 0,002 proc. BVP skamba labai nedaug, tiesa? Tačiau Lietuvai tai sudarytų beveik 65 mln. eurų! (220 mln. litų). Tokia suma parklupdytų mūsų šalį… Tai dabar teks sutikti su bet kuo, nes kitaip bankrutuosime?“

Parlamentaras priimtąjį sprendimą vadina absurdišku. „Šis sprendimas turės labai didelių rimtų pasekmių jeigu bus toliau vystomas per Europos Komisiją“, – teigia jis.

Susiję

Politika 4462198452071032038
item