Jaunimo organizacijos: įvykdžius LLRA reikalavimus, Baltijos šalims kiltų grėsmė

Patriotinio jaunimo sambūris „Pro Patria“, Studentų ateitininkų sąjunga, Dešiniosios minties centras, Jaunieji krikščionys demokratai, Li...

Patriotinio jaunimo sambūris „Pro Patria“, Studentų ateitininkų sąjunga, Dešiniosios minties centras, Jaunieji krikščionys demokratai, Lietuvos tautinio jaunimo sąjunga ir studentų korporacija Neo-Lithuania išreiškė viešą paramą rugsėjo pradžioje VRK užregistruotai piliečių iniciatyvai „TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“. Jaunimo organizacijos atkreipia dėmesį, kad įvykdžius Lietuvos lenkų rinkimų akcijos reikalavimą dėl asmenvardžių rašybos oficialiuose dokumentuose ne lietuvių kalba, būtų sukurtas precedentas Rusijai spausti Latviją ir Estiją, reikalaujant įteisinti panašią praktiką.

Jaunimo organizacijų teigimu, Konstitucijai, tarptautinei praktikai ir visuomenės nuomonei akivaizdžiai prieštaraujantys siūlymai vietoje valstybinės kalbos rašyti kitomis kalbomis jau prieš keletą metų buvo karinga retorika iškelti LLRA - partijos, kuri siejama su Kremliumi dėl jos lyderio pareigų Maskvos leidžiamuose propagandiniuose leidiniuose ir VSD ataskaitose fiksuotų partijos atstovų lankymosi Rusijos prezidento administracijos padalinių susitikimuose. 

„Nėra didesnės klaidos nei bandymai nuolaidas dėl įrašų pasuose kitomis kalbomis vaizduoti kaip naudingus geopolitiškai. Teisės rašyti pasuose nevalstybine kalba laukia pirmiausiai Rusija. Ją įteisinus kaip to reikalauja LLRA ir kai kurie socialdemokratai, Lietuvos rusai galėtų skųstis diskriminacija – dabartinę visų tautybių gyventojų lygybę prieš valstybinę kalbą pakeistų savotiška segregacija, kai privilegijos būtų suteiktos tik lotyniško pagrindo kalboms. Lietuvos rusai rašyti pasuose vis tiek negalėtų, o tai jau pagrįstas Rusijai taikyti savo tautiečių teisių užsienyje gynimo koncepciją. 

Dar baisesnė išdavystė tai būtų kaimyninėms NATO partnerėms Latvijai ir Estijai, kurios nuolat susiduria su tokiais Rusijos reikalavimais ir yra aiškiai pasakiusios, kad nuolaidos Lietuvoje būtų papildomas ginklas prieš jas Kremliaus rankose. Lietuva šioje situacijoje turi elgtis labai atsakingai ir ieškoti kompromisinio sprendimo bei protingo dialogo su Lenkijos politikais“, - tvirtina jaunimo organizacijų atstovai.

Piliečių iniciatyvai „TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“ išreiškusios paramą jaunimo organizacijos ragina visus jaunus Lietuvos žmones nelikti abejingais ir drąsiai prisidėti prie šios iniciatyvos. Lietuvos jaunimo abejingumas šiai akcijai reikštų nesąmoningą ir netiesioginę pagalbą prorusiškų jėgų revanšistiniams tikslams ir būtų nesuderinamas su daugelio organizacijų deklaruojamais pilietiškumo idealais.

Piliečių iniciatyva „TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“ siekia pateikti Seimui privalomai svarstyti projektą, pagal kurį pagrindiniame pasų puslapyje, kaip ir dabar, būtų leidžiami įrašai tik valstybine kalba pagal tarimą, o papildomų įrašų puslapyje arba tapatybės kortelės kitoje pusėje norintis pilietis galėtų užsirašyti vardą ir pavardę kita savo norima kalba. Iniciatorių teigimu, taip būtų išvengta faktinio kitų kalbų prilyginimo valstybinei kalbai, kas įvyktų, jei Lietuvos piliečiams kiltų būtinybė mokytis, kaip ištarti ar užrašyti piliečių vardus pagal kitų kalbų taisykles.

Praėjusią savaitę daugiau nei pusantro šimto žinomų asmenų paskelbė viešą laišką, kuriuo reiškia paramą piliečių iniciatyvai „TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“. Viešą laišką pasirašę rezistentai, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nariai, signatarai, akademikai, rašytojai, aktoriai ir kiti žinomi mokslo bei meno bendruomenių atstovai savo laišku viešai palaiko pastangas sustabdyti Konstitucijai prieštaraujančių asmenvardžių rašymo pasuose nevalstybine kalba projektų priėmimą ir išspręsti šį klausimą įrašus nevalstybine kalba leidžiant paso papildomų įrašų puslapyje ar kitoje tapatybės kortelės pusėje, kaip tai padaryta Latvijoje.

Susiję

Politika 266951781700854465

Rašyti komentarą

item