„Islamo valstybė“ išsigandusi: vietoje to, kad bėgtų, organizuoja pasipriešinimą

Niekas nežino, kas jie. Darbą pradeda tik miestą užklojus sutemoms. Niekas nežino, ir kas taps nauju jų taikiniu. Kas kartą jie keliauja...


Niekas nežino, kas jie. Darbą pradeda tik miestą užklojus sutemoms. Niekas nežino, ir kas taps nauju jų taikiniu. Kas kartą jie keliauja vis į kitą rajoną. Kas šie paslaptingi nakties kariai ir koks jų tikslas? Jų misija labai paprasta: žudyti „Islamo valstybės“ teroristus, rašo rferl.org.

Taikiniai visada tie patys, tačiau skiriasi jų naikinimo metodai. Kartais teroristus pakloja snaiperiai. Kartais suveikia pakelėje paslėpta bomba. Kartais aukos subadomos peiliu ar paprasčiausiai pasmaugiamos.

Susipažinkite – Mosulo kovotojai už teisybę, šešėlyje veikiančios žudikais tapusių paprastų vyrų, rizikuojančių savo gyvybėmis gelbėjant miestą nuo „Islamo valstybės“ džihadistų, grupuotės.

„Islamo valstybė“ iš paskutiniųjų stengiasi atsikratyti šių žudikų – šiam tikslui negailima nei laiko, nei pastangų. Nepaisant to, anot vietinių, šios ypatingos pasipriešinimo islamistams pajėgos padarė jau nemenkos žalos: tokios nemenkos, kad teroristams tenka iš paskutiniųjų slėpti nužudymų faktą ir skubiai keisti veiklos taktiką Mosule.

Ką slepia barzdos?

„Ar žinote, kodėl „Islamo valstybė“ nurodė visiems Mosulo vyrams užsiauginti barzdas? Nes nenori ir bijo būti atpažinti“, – juokiasi vienas jaunas vietinis. Anot jo, jis ir pats priklauso tokiai su „Islamo valstybe“ kovojančiai grupelei, pavadinimu „Mosulo brigada“, kurios pagrindinė ir vienintelė užduotis yra žudyti „Islamo valstybės“ vyrus.

Žurnalistui Mosule vyras pasakoja, kad pagrindinis ginklas prieš džihadistus – snaiperiniai šautuvai. Jis teigia, kad „Islamo valstybė“ paslaptingųjų žudikų kaip reikiant bijosi ir pastaruoju metu stengiasi vis labiau susimaišyti su vietiniais ir savotiškai pasislėpti.

Jaunas vyras, kuris nusprendžia žurnalistui savo vardo neatskleisti, sako, kad jis su draugais slėpė bombas ir sprogdino „Islamo valstybės“ džihadistų automobilius. Kaip reikiant persigandę teroristai pradėjo važinėti tik jokiais išskirtiniais ženklais nepažymėtais automobiliais, kurie nekristų į akis.

Pasipriešinimas duoda naudos

Ginkluotos pasipriešinimo „Islamo valstybei“ grupuotės – naujas Mosulo fenomenas, iš šio Irako miesto praneša RFE/RL žurnalistas.

Panašu, kad pasipriešinimo judėjimas užgimė praktiškai iš karto po to, kai praeitą vasarą miestas perėjo į „Islamo valstybės“ rankas.

Pasipriešinimo judėjimai, tokie kaip „Mosulo brigada“, „Ninevės kerštas“, „Ninevės liūtai“, „Mosulo išlaisvinimo brigada“, byloja apie jų narių didžiavimąsi tokia veikla ir norą bet kokia kaina parklupdyti „Islamo valstybę“.

Dalis tokių pasipriešinimo judėjimų jau nebeegzistuoja. Būta atvejų, kai „Islamo valstybei“ pavyko susekti ir išžudyti tokių pasipriešinimo grupuočių narius. Kai kurios, negavusios jokios Irako valdžios Bagdade paramos, nusprendė veiklą nutraukti ir išsiskirstyti.

Kaip teigia vietos gyventojai, panašu, kad pasipriešinimo nesustabdys nei pati „Islamo valstybė“, nei lėšų trūkumas. Anot vietinių, jie labai džiaugiasi, nes ir tie likę pasipriešinimo judėjimai kaip reikiant apsunkina gyvenimą „Islamo valstybei“.

Priedanga

„Islamo valstybė“ stengiasi visomis įmanomomis priemonėmis nuslėpti nuostolius Mosule, tvirtina vietos gyventojai ir tokią situaciją vertina kaip akivaizdų įrodymą, kad džihadistams labai gėda, kad juos negailestingai šienauja nuožmūs vietos vyrai.

Vienas Mosulo morgo darbuotojas, nepanoręs prisistatyti, žurnalistams pasakojo kartais sulaukiantis „Islamo valstybės“ teroristų lavonų, tačiau tikslių skaičių pateikti negalėjo.

„Islamo valstybė“ daug apie tuos lavonus nekalba. Jeigu prireikia pasiaiškinti, sako, kad vyrai žuvo per susirėmimus ar per koalicijos pajėgų surengtus antskrydžius“, – pasakoja morgo darbuotojas.

Įdomu tai, kad dažniausiai „Islamo valstybės“ atstovų pasakojimai prieštarauja akivaizdžiai tiesiai – islamistų mirties priežastims.

Į morgą atkeliauja palaikų su automatinių šautuvų paliktomis šautinėmis žaizdomis, pasmaugtų ir subadytų, teigia morgo darbuotojas ir priduria, kad „Islamo valstybė“ tokias netektis stengiasi išlaikyti paslaptyje. Džihadistai veikia tik nakties metu. Jie patys atveža lavonus, o vėliau, taip pat naktimis, juos grąžina aukų artimiesiems.

Pavojus šešėliuose

Mosulo gyventojai RFE/RL pasakoja, kad „Islamo valstybė“ siekia numalšinti ginkluotą pasipriešinimą. Kaip jau tapo įprasta, pagrindiniai džihadistų ginklai – bandymai pasėti baimę.

Kaip pasakoja Mosulo morgo darbuotojas, kai nužudomas „Islamo valstybės“ džihadistas, „Islamo valstybė“ sučiumpa ką nors iš saugumo personalo ir surengia viešą egzekuciją, turinčią įbauginti kitus.

Aukos apkaltinamos būtais ir nebūtais dalykais – šnipinėjimu, išdavyste ir bendradarbiavimu su Irako saugumo pajėgomis.

„Kai nužudo ką nors iš jų, „Islamo valstybės“ džihadistai tiesiog pasiunta“, – teigia morgo darbuotojas.

Mirtis sąjungininkams

Tokios grupuotės kaip „Mosulo brigada“ užsiima ne tik „Islamo valstybės“ džihadistų naikinimu. Jie tvirtina žudantys visus, kurie su jais bendradarbiauja ir palaiko.

Vienas jaunas vyras iš „Mosulo brigados“ žada žiaurų kerštą visiems „Islamo valstybę“ remiantiems Mosulo gyventojams, įskaitant ir tuos, kurie vagia ir niokoja valstybinius pastatus bei kitų žmonių turtą.

Kartu su draugais jis jau nužudė penkis vietinius, didžiuojasi jaunas vyras. „Jie to nusipelnė. Jie rėmė „Islamo valstybę“. Tie žmonės išdavė savo miestą“, – sako jis.

Esame pasirengę kovai su „Islamo valstybe“

Mosulo civiliai teigia remiantys ir palaikantys tuos, kurie žudo „Islamo valstybės“ džihadistus.

„Vis pasklinda žinių apie nužudytą vieną ar du „Islamo valstybės“ džihadistus. Dauguma Ninevės žmonių skatina ir palaiko tokius veiksmus. Aš vienas iš tokių“, – sako Mosulo gyventojas Ahmadas Ghanimas. Dėl saugumo jis prisistatė išgalvotu vardu.

Netiesa, kad Mosulo žmonės palaiko „Islamo valstybės“ džihadistus, priduria A. Ghanimas: „Aš, dauguma vietos vyrų, net ir moterų bei vaikų, yra pasirengę stoti į aršią kovą su „Islamo valstybe“ ir remti kariuomenę ar kitas Irako pajėgas, ateisiančias vaduoti Mosulo“, – žurnalistams sako vyras.

Viena Mosulo gyventoja, prisistačiusi tik inicialais M.M., sako esanti pasirengusi pati stoti prieš „Islamo valstybę“.

Jeigu nepavyks, moteris pasiryžusi kitaip padėti, pavyzdžiui, rūpintis sužeistais pasipriešinimo kovotojais ar padėti gaunant ginklų.

„Pats metas eiti į gatves ir naikinti tuos ekstremistus“, – ryžtingai kalba moteris ir prisipažįsta nesuvokianti, kodėl visas pasaulis tarsi susimokęs tyli ir nereaguoja į tai, kas vyksta Mosule.


Susiję

Pasaulis 416193845965893530

Rašyti komentarą

item