Visuomenininkai kviečia piliečius pasirašyti dėl valstybinės kalbos statuso išsaugojimo

Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotrauka Lietuvos piliečių sudaryta iniciatyvinė grupė „TALKA: už Lietuvos valstybinę kalbą“ Vyriausioje rinkim...

Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotrauka

Lietuvos piliečių sudaryta iniciatyvinė grupė „TALKA: už Lietuvos valstybinę kalbą“ Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK) užregistravo įstatymo projektą, kuriuo numatoma, kad pagrindiniame asmens dokumentų puslapyje galimi įrašai tik valstybinės lietuvių kalbos abėcėlės raidėmis pagal tarimą, o įrašai nevalstybine kalba gali būti rašomi paso papildomų įrašų puslapyje arba tapatybės kortelės antroje pusėje. Siekiama pasinaudoti Konstitucijoje įtvirtinta piliečių įstatymo iniciatyvos teise ir pateikti Seimui šį siūlymą svarstyti privaloma tvarka. Tam reikia, kad šią iniciatyvą savo parašais paremtų 50 000 šalies piliečių.

„Manome, kad per ilgai užsitęsę svarstymai apie asmenvardžių rašymą ne valstybine kalba kiršina Lietuvos visuomenę, kenkia dvišaliams santykiams su Lenkija ir turėtų būti išspręsti vadovaujantis valstybės interesais ir tarptautinės teisės reikalavimais. Būtent todėl siūlome šį Latvijoje priimtą ir pasiteisinusį kompromisą – piliečiui pageidaujant leisti asmenvardžius nevalstybine kalba dokumentuose rašyti ne pagrindiniame puslapyje, – siūlymo motyvus aiškino akademikas istorikas Eugenijus Jovaiša. – Matydami Seimo neryžtingumą išspręsti šį klausimą demokratiškai atsižvelgiant į piliečių valią, tikimės pasiekti, kad tautos atstovai būtų įpareigoti balsuoti dėl šio projekto“.

Iniciatyvinės grupės nariai įsitikinę, kad diskusijos dėl asmenvardžių rašymo nevalstybine kalba Lietuvoje apipintos mitais, kurie klaidina politikus ir visuomenę. 

„Pamirštama, kad įrašai vien nevalstybine kalba akivaizdžiai prieštarautų Konstitucijai. Teigiama, kad egzistuoja teisė savo vardą rašyti ne valstybine kalba. Tačiau Europos Žmogaus Teisių Teismas yra ne kartą išaiškinęs, kad valstybės to leisti neprivalo, priešingai, asmenvardžių rašymas turi būti reguliuojamas daugumos piliečių patogumui. Teigiama, kad rašyti pasuose nevalstybine kalba įpareigojo 1994 m. Lietuvos-Lenkijos sutartis. Tačiau joje sutarta rašyti originalią pavardę valstybine kalba pagal skambesį. Būtent tą mes ir siūlome daryti. Tačiau jei dalis Lietuvos piliečių jaučia poreikį matyti savo vardą ir pavardę parašytus jų gimtąja kalba, galima tą padaryti papildomų įrašų puslapyje“, – į populiarius mitus dėmesį atkreipė Vytautas Rubavičius. 

Projekto iniciatoriai kviečia piliečius nelikti abejingais ir pagal galimybes prisidėti įgyvendinant iniciatyvą. Pasak politologo Vytauto Sinicos, iniciatyvinė grupė visus prisidėti norinčius asmenis ir organizacijas kviečia tą padaryti ne tik pasirašant, bet ir renkant parašus, viešai išreiškiant savo paramą iniciatyvai ir kitais pasirinktais būdais. 

„Šią iniciatyvą matome kaip geranorišką ir telkiančią, o ne skaldančią visuomenę. Nepaisant skirtingų pažiūrų kitais klausimais, prie parašų už valstybinės kalbos statuso išsaugojimą rinkimo kviečiame prisidėti visus Lietuvos piliečius, organizacijas ir politines partijas. Esame tikri, kad ypač politinės partijos šiuo atveju turi progą pademonstruoti pagarbą arba abejingumą Konstitucijai, valstybinei kalbai ir jos vartojimo ribų išsaugojimui. Jų pasirinkimas prisidėti prie iniciatyvos ar ją ignoruoti Lietuvos piliečiams labai daug pasakys ir apie pačių partijų požiūrį į valstybinę kalbą“ – teigė Vytautas Sinica.

Projektą užregistravusioje iniciatyvinėje grupėje – rašytojas dr. Vytautas Rubavičius, Panevėžio vyskupas emeritas J.E. Jonas Kauneckas, istorikai akad. prof. Eugenijus Jovaiša, Povilas Urbšys ir Mindaugas Nefas, aktorius Gediminas Storpirštis, režisierius Jonas Vaitkus, kalbininkas habil. dr. Kazimieras Garšva, politologas Vytautas Sinica, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys Gintaras Songaila, kultūros mecenatas, agronomas Ramūnas Karbauskis, verslininkas Mindaugas Karalius ir kiti.

Susiję

Politika 3987096560074498471

Rašyti komentarą

16 komentarų

Ainis rašė...

Puiku! Seniai buvo laikas. Kada ir kur galima bus pasirašyti?

Unknown rašė...

užmiršo nurodyti

Williamas Shakespeareas rašė...

O aš nepasirašysiu!

Anonimiškas rašė...

// Jūsų teisė. Niekas nelaiko pistoleto, prirėmęs prie jūsų galvos. :)

Anonimiškas rašė...

„Rugsėjo 2 d. yra numatytas VRK posėdis, kuriame turėtų būti priimtas sprendimas inciatyvinei grupei „Talka: už Lietuvos valstybinę kalbą“ išduoti parašų rinkimo lapus. Tikimasi, kad parašų rinkimo lapai bus išduoti apie rugsėjo 5 d. Tuomet ketiname kviesti visas visuomenines bei politines organizacijas prisijungti prie parašų rinkimo talkos. Visus galinčius prisidėti prie iniciatyvinės grupės veiklos jau dabar kviečiame rašyti mums el. paštu [email protected], “ – sako iniciatyvinės grupės narys, politologas V. Sinica.

Mickėjus Mousėas rašė...

Šiandien "Panorama" per valstybinį LRT rodė reportažą šia tema.Kalbėjo kažkoks lenkas, buvo nepatenkintas , kad puslapis pase su nelietuviškais rašmenimis problemos neišspręs ir tt ir tp. Bet kas įdomiausia: rodoma to lenko (Lietuvos piliečio) asmens tapatybės kortelė -ten atspausdinta lietuviškom raidėm " Tadeušas Konvickis" ( Tikrą vardą pamiršau , šitą iš interneto kaip pavyzdį paėmiau) Toliau pats įdomumas! Ekrano apačioje , titruose parašyta"Tadeusz Konwicki"! Ar jaučiat , gerbiami Lietuvių kalbos gynėjai , iš kur vėjas pučia?

Anonimiškas rašė...

Šis klausimas labai svarbus ir dėl dar vieno aspekto, kurį pabandysiu paaiškinti, nes mūsų istorijoje yra panašiai jau buvę, taigi, turėtume pasimokyti. Lenkų šovinizmas kišasi ir vėl į Lietuvos gyvenimą, provokuodamas dėl lenkiškos pavardžių rašybos. Tai sukurtų panašią situaciją, kokia buvo priėmus Gegužės konstituciją 1791 m. Šiandien būtų pažeidžiamas Lietuvos tautinių bendrijų lygiateisiškumo principas, tai Lietuvos rusų ir kitų tautinių bendrijų teisės (jie juk negalės savo pavardžių užsirašyti, kaip lenkai). Visi Lietuvos piliečiai turi turėti lygias teises, ne dėl to, kad lenkai turi Lenkiją kaip ES , NATTO narę, bet kad visi Lietuvos piliečiai savo tautybių prasme turėti absoliučiai lygias teises, netgi ir su pavardžių užrašymu. Jei Kirkilas ir kt. pasiektų savo siekius, be abejo, tai pastebėtų ir savo teises imtųsi ginti Rusija. O tai gali iššaukti tam tikrą tarptautinį solidarumą Lietuvos rusams, net karo pateisinimą, kritiniu atveju (neduok Dieve), tai netgi gali išprovokuoti ir branduolinį karą. Tai vis dėl lenkomanų W raidžių ir tautinių bendrijų lygiateisiškumo pažeidimų. Atrodo smulkmena, bet ji gali baigtis tragiškai ne tik Lietuvai - galime prarasti savo Nepriklausomybę. Deja, yra keletas Seimo narių (Kirkilas ir kt.), kurie tai stumia ir todėl teisėtai, logiškai Lietuvos patriotų vadinami išdavikais. Bendromis jėgomis nepritarkime jų užmačioms, solidarizuokimės su tais, kurie vienodomis teisėmis žiūri į visas Lietuvos tautines bendrijas, siūlo įteisinti pavardžių rašybą II puslapyje, šiuo atveju visų Lietuvos tautinių bendrijų teisės pavardes užsirašyti savo rašmenimis yra išsaugomos vienodai.

Anonimiškas rašė...

Manau, kad ne pati Lenkija inicijuoja spaudimą - juk Latvijos net nepastebi. Lenkijai nėra kaip neparemti LLRA" norų". Kai pasieks "w", tada LLRA imsis kirilicos. Ar kas abejoja, jog koloradinė LLRA yra tampoma iš Maskvos? Jie tik vaizduoja, kad nekaltai medžioja rusakalbių balsus. Iš tikro buria jungtinį rusų-tuteišių rinkėjų bloką. Varšuva ir Vilnius pakliuvo "ant kabliuko".

Anonimiškas rašė...

Jaučiam... Ir jau senokai...

To Mickėjus Mausėas rašė...

Jaučiu bus kaip ir su žemės referendumu - bandys dusinti.

ale, rašė...

Tuščia iš toklių parašų rankiojimo. Spręsti tokius dalykus galima tik kompleksiškai - kad tuo būtų užtikrintos visos būtinos sąlygos nacionalinės/tautinės valstybės savarankiškam funkcionavimui. Juk jei nors viena skylė kibiro dugne liks neužtaisyta, tai ir per tą neužtaisytą visvien visas vanduo išvarvės.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Manyčiau, bus kiek kitaip: kirilicos imsis Rusija Latvijoje ir Estijoje - o LLRA toliau stums savo "autonomijos" projektą - t.y. tęs savo primtakės "jedinstvos" darbą. Atitinkamai, Latvijos ir Estijos rusai irgi pradės kelti "autonomijos" klausimą - ir jau tada, suprantama, prasidės oficialus (nes neoficialus jau dabar yra) glaudus bendradarbiavimas tarp "bendrų interesų" grupių. Apie tai iš dalies jau buvo rašyta (http://www.patriotai.lt/straipsnis/2012-06-04/lietuvos-lenkai-latvijos-rusams-ar-ne-metas-mums-susivienyti-kovoje-uz-savo - atkreipkite dėmesį į datą).

Unknown rašė...

ale,tai tada geriau nieko nedaryti, anot tamstos?

Unknown rašė...

ale,tai tada geriau nieko nedaryti, anot tamstos?

ale, rašė...

Kodėl nieko nedaryti? - Ženkliai daugiau privalu daryti. T.y. daryti tai, kas užtikrintų išlikimą ir kalbos grynam pavidale, ir tautos, ir valstybės tokios, kokia tik ir tegali būti tinkama tokiam mentalitetui. Nes lietuviai gali gyventi tik taip, kaip jie gali. Jei kažkas iš šalies primes mums kitokias gyvenimo sąlygas, tai mes išnyksime iš vis, geriausiu atveju, tuo būsime priversti nustoti būti lietuviais. Juk bet kuri žmonių grupė gyvenanti, mąstanti, kalbanti... kitaip, ir vadinasi kitaip, Lietuviškumas, tai mūsų sąvastis. Jei mus išprievartaus atsisakyti sąvasties, tai mes jau nebegalėsime būti lietuviais. Pasaulis prarastų unikalią sklaidos kryptį - į lietuviškumą.
Ne raidžių ribojimas išgelbės tautą. Gelbėtis reikia nuo tų, kurie čia "tvarką" pasišovę daryti. Jie yra mūsų priešai tiesiogine to žodžio prasme. Tą aiškiai būtina pasakyti jiems ir visiems panašiems, kurie jau seniai eksperimentuoja su mūsų vaikais, lyg bandomaisiais triušiais.

Unknown rašė...

Lietuvos rytiniai lenkai vis puoseleja savo autonomija ikurti,kas juos pastuma,nemanau,kad tai lenku darbas.Si darba nenustojo dirbti rytinis vyr brolis,tai vis is meiles tiems Prijebaltams,o mes norime pasodinti i kaliuze kazkoki vyruka ,kuris paprasciausiai realias aplinkybes tikriniais vardais.Kada mes suaugsime ,kada musu febiurze sutvirtes,vien tuscios kalbos,viena sakome,antra darome,o trecia net kitaip mastome ir is kur tas triveidiskumas,kas gali irodyti,kad tai musu buvusiu spectarnybu darbai,netikiu,kad lietuvis sitaip nepasitiki lenku,ar atvirksciai?

item