Tailande užbaigtas surogatinės motinystės verslas

Nuo liepos 30 dienos Tailande įsigaliojo įstatymas, kuris praktiškai uždraudė surogatinės motinystės verslą, o už pažeidimus nustatė did...


Nuo liepos 30 dienos Tailande įsigaliojo įstatymas, kuris praktiškai uždraudė surogatinės motinystės verslą, o už pažeidimus nustatė dideles pinigines baudas bei įkalinimo bausmę iki 10 metų.

Jau seniai Tailandas, sena budistinių tradicijų valstybė, žinoma kaip seksualinio turizmo kryptis, kurioje privilegijuoti klientai atvykdavo iš Europos ir Šiaurės Amerikos. Dešimtys tūkstančių iš jų naudodavosi dešimčių tūkstančių nepilnamečių ar net mažamečių, dažnai atvykusių ar tiesiog nupirktų neturtingose provincijose, paslaugomis. Nors pačių turistų tai gimtosiose šalyse būtų baudžiama kaip pedofilijos nusikaltimas, dažnas pakomentuodavo, kad Tailande tai esą kultūriškai priimtina, o jie darą gerą darbą, leisdami užsidirbti. Tačiau tarptautinė teisė vienareikšmė – tokie pasiteisinimai negalioja ir tai yra nusikalstamas vaikų lytinis išnaudojimas.

Tačiau pastaraisiais keliolika metų Tailande suviešėjo kitas verslas – surogatinė motinystė. Bevaikės poros, homoseksualų poros „užsisakydavo“ vaiką: naudojant dirbtinio apvaisinimo technologijas, buvo apvaisinamos jaunos moterys, kad jos išnešiotų kūdikį, kuris vėliau būtų atiduotas užsakovams. Buvo atliktas ne vienas žurnalistinis tyrimas, aprašęs vaikų „fermas“. Surogatinei motinystei pagrindinis pasiryžusių moterų motyvas yra skurdas, noras užsidirbti ar užsimokėti skolas, neretai dėl kitų šeimos narių gėrio.

Šį verslą lydėjo daug piktnaudžiavimo ir daug etinių problemų, liečiančių asmenų orumą ir teises. Pavyzdžiui, kas atsitinka, jei biologinė motina persigalvoja ir nusprendžia neatiduoti vaiko užsakovams? Kaip tik šiomis dienomis JAV spaudoje aprašomas homoseksualų vyrų poros iš Floridos skundas, kad mėnesiais negali atsiimti „savo“ vaiko iš „bendradarbiauti“ nebenorinčios „surogatės“, nors jau turi tokiu būdu Indijoje gautą sūnų. Motina nusprendė vaiko neatiduoti sužinojusi, kad jos užsakovai nėra „įprastinė“ pora, o Tailando įstatymai pirmumo teisę teikia biologinei gimdyvei. Beje, ir Indijoje surogatinės motinystės paslauga homoseksualams buvo uždrausta 2013-aisiais.

Du neseni atvejai galutinai papiktino Tailando įstatymų leidėjus. Pirmiausia, tai plačiai nuskambėjusi berniuko, vardu Gammy, istorija. Jauna moteris tapo heteroseksualios australų poros užsakyta surogatine motina. Tačiau nėštumo metu paaiškėjo, kad vienas iš joje užsimezgusių dvynių turi daunizmo sutrikimą. Australai pareikalavo jį abortuoti, bet moteris nesutiko, motyvavusi ir tuo, kad tai yra prieš jos budistinę pasaulėžiūrą. Po dvynių gimimo užsakovai pasiėmė sveiką mergaitę, o berniuką, pavadintą Gammy, su sutrikimu paliko motinai. Ši istorija tapo dar atgrasesnė, kai paaiškėjo, kad australas net du kartus kalėjo už lytinį mažamečių išnaudojimą. Buvo paaukoti tūkstančiai dolerių Gammy auginimui, kuriuos apsiėmė administruoti viena nevyriausybinė organizacija. Tarsi viso to būtų negana, australė pora pareiškė pretenzijas dar ir į šiuos pinigus. Neseniai Australijos valstybė, norėdama ištaisyti situaciją, suteikė berniukui pilietybę.

Kita istorija liečia labai turtingos japonų šeimos atžalą Mitsutoki Shigeta, kuris, panaudodamas savo sėklą, užsisakė bent 16 vaikų ir, rodos, nežadėjo apsiriboti šiuo skaičiumi, jei ne policijos įsikišimas. Klinikos darbuotojai, cituoja japonų spauda, jis pasakęs, kad norėtų bent dešimt vaikų kiekvienais metais. Japono pasiteisinimai buvo keisti: kad jis esą norėjęs gausios šeimos, kad to reikia jo politinei ateičiai...

Dabartinis Tailando įstatymas apie „Pagalbinio apvaisinimo technologijų dėka gimusių vaikų apsaugą“ yra griežtas. Visiškai uždrausta „įsčių išnuomojimo“ praktika užsieniečių poroms, heteroseksualioms ir homoseksualioms, taip pat prekyba sėkla ir kiaušinėliais. Nuo šiol tik susituokusios ir nevaisingos heteroseksualios tailandiečių poros gali kreiptis į dirbtinio apvaisinimo klinikas. Tai leidžiama ir tuo atveju, jei vienas iš poros yra užsienietis, bet su sąlyga, kad santuoka trunka nemažiau trijų metų, siekiant išvengti santuokų iš išskaičiavimo. Surogatinė motinystė pilnai neuždrausta, bet labai apribota: bevaisė pora turi atrasti motiną išnešiotoją savo giminaičių rate ir tik tada, jei tokių neatsirastų, gali kreiptis į kitus asmenis. Bet kokiu atveju reiks gauti leidimą iš specialiai tam įsteigtos komisijos, kuri įvertins kiekvieną atvejį atskirai. Bet yra klausiančių, ar šis įstatymas veiks ir ar pareigūnai neužmerks akių prieš nelegalią veiklą, ypač jei ir patys iš to galės pralobti.


Susiję

Pažangos ideologija 1826055712773260917
item