Dainius Paukštė. Migrantų bangos ritasi per Lamanšą

Respublika.lt nuotrauka Pirmiausia Europa dar net nepradėjo spręsti migracijos problemų, kurios kaip buvo Afrikoje taip ir lieka. Pagr...

Respublika.lt nuotrauka

Pirmiausia Europa dar net nepradėjo spręsti migracijos problemų, kurios kaip buvo Afrikoje taip ir lieka. Pagrindinis dalykas yra tas, kad ten nesprendžiami šie klausimai. Aišku, kaip visada, reikia nemažai laiko, kol ES pabunda, pradeda judėti ir priima bendrus sprendimus.

O klausimai aiškūs jau seniai. Reikia kalbėti apie nelegalius žmonių gabenimo maršrutus ir būdus, juos nustatyti ir pašalinti, labiau stiprinti legalią migraciją ir kovoti su nelegalia migracija, taip pat šalinti pačioje Afrikoje tos migracijos priežastis. Aš matau, kad kardinalių sprendimų Europoje nepriimta iki šiol.

Dabar daug kalbama apie solidarumo būtinybę dalijantis migracijos naštą. Pažiūrėkime, kaip tai vyksta tikrovėje. Juk tos šalys, kurios susiduria su didžiausiais migrantų srautais, iš esmės paliktos dorotis su problema vienos, nepaisant garsių politikų pareiškimų. Štai italai padalija tiems nelegalams laikinus leidimus gyventi ES ir iškart juos paleidžia, kur akys veda. O paskui prasideda Kalė uosto šturmai, bandymai prasiveržti Lamanšo tuneliu ir t.t. Taip ir turi būti, kai klausimai nesprendžiami iš esmės. Ir pas mus bus taip pat. Juk tas „kvotų“ sprendimas akivaizdžiai nieko nesprendžia. Jeigu nebus imtasi priemonių Afrikoje esančiuose problemos židiniuose, tol tai kabos virš Europos lyg Damoklo kardas...

Užtat ir britų premjeras Davidas Cameronas kalba apie būtinybę stiprinti ES politiką migracijos srityje, kalba apie tai, kad klausimus galima spręsti per legalią migraciją, o nelegalią migraciją reikia visais įmanomais būdais užkardyti. Europa šiandien susiduria su beprecedente pabėgėlių ataka, tačiau klausimas dabar toks: ar tos šalys, kurios nuolat įsivelia į konfliktus arba juos organizuoja, pačios dalyvauja sprendžiant migracijos klausimus? Atrodo, kad joms tai nerūpi, nes konfliktus kurstyti visada paprasčiau, nei spręsti jų pasekmes.


Susiję

Užsienio politika 8705923020939907140

Rašyti komentarą

item