Rusija aneksuoja vis naujas Gruzijos teritorijas, o pasaulis tyli

Gruzija reikalauja, kad tarptautinė bendruomenė skubiai reaguotų į šliaužiančią Rusijos okupaciją po to, kai liepos 10 dieną Rusijos kar...


Gruzija reikalauja, kad tarptautinė bendruomenė skubiai reaguotų į šliaužiančią Rusijos okupaciją po to, kai liepos 10 dieną Rusijos karinės pajėgos 2 kilometrais savavališkai išplėtė Pietų Osetijos teritoriją į Gorio provinciją.

Gruzijos valdžios teigimu, Rusijos karinės pajėgos nuo 2008 metais vykusio karo pradžios jau atėmė apie penktadalį Gruzijai priklausančios teritorijos.

Gruzijos užsienio reikalų ministerija pareikalavo tarptautinės bendruomenės reaguoti į šiuos savavališkus veiksmus, o šalies premjero atstovas santykiams su Rusija Zurabas Abašidzė išvyko į Gorio provinciją, kur bendravo su žmonėmis, nukentėjusiais nuo savavališko sienų žymėjimo. Šiuo klausimu Čekijos sostinėje Prahoje vyks susitikimas su Rusijos užsienio reikalų viceministru Grigorijumi Karasinu.

Naujieji riboženkliai atkirto dalį Gruzijos žemdirbių nuo jų dirbamų laukų ir vandens išteklių. Pietų Osetijos pareigūnai tikino, kad žemdirbiams bus sudarytos sąlygos dirbti savo žemėse, tačiau tokios garantijos jau ne kartą liko tušti pažadai.

Lietuva vakar pareiškė rimtą susirūpinimą dėl besitęsiančio „borderizacijos“ proceso pagal administracinę liniją tarp Gruzijos Cchinvalio (Pietų Osetijos) regiono ir likusios Gruzijos teritorijos. Pasak mūsų Užsienio reikalų ministerijos, neteisėtas liepos 10 d. riboženklių pastatymas, dar labiau artėjant Tbilisio kontroliuojamos teritorijos link, ypač arti Tbilisio ir Gorio centrinio greitkelio ir Baku ir Supsos naftotiekio, yra dar vienas šiurkštus Rusijos Federacijos vykdomas Gruzijos suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimas.

Šie neteisėti veiksmai pažeidžia tarptautinę teisę, sukelia didžiules kliūtis gyventojams abiejose administracinės linijos pusėse, kenkia tarptautinėms pastangoms taikiai spręsti konfliktą ir daro neigiamą įtaką viso regiono saugumui.

Lietuva pakartotinai reiškia paramą Gruzijos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui ir ragina Rusijos Federaciją nedelsiant nutraukti spaudimą ir agresyvią politiką, vykdomą prieš savo kaimynines valstybes, gerbti tarptautinės teisės principus bei normas ir įgyvendinti prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus pagal 2008 m. rugpjūčio 12 d. paliaubų susitarimą ir tolesnes 2008 m. rugsėjo 8 d. įgyvendinimo priemones. Šie Rusijos Federacijos neteisėti veiksmai nepadeda atkurti pasitikėjimo ir dar labiau komplikuoja visaverčio dialogo tarp tarptautinės bendruomenės ir Rusijos Federacijos atnaujinimo galimybes.


Susiję

Pasaulis 6143288700560217556
item