Penkis šimtukus surinkęs moksleivis: Nesigėdiju sakyti, kad esu Lietuvos patriotas

Penkis šimtukus per valstybinius brandos egzaminus šiemet surinko penki abiturientai. Vienas iš jų - šalies moksleivių olimpiadų nugalėto...

Penkis šimtukus per valstybinius brandos egzaminus šiemet surinko penki abiturientai. Vienas iš jų - šalies moksleivių olimpiadų nugalėtojas, pasaulinių olimpiadų dalyvis Marijampolės marijonų gimnazijos moksleivis Ignas Kriaučiūnas.

- Turint tokius gerus pažymius, atviros visų mūsų universitetų durys. Neturėtų būti kliūčių ir studijuoti užsienyje? Ar nesirengi išvažiuoti iš Lietuvos? Ar iš jūsų gimnazijos daug abiturientų ketina išvažiuoti mokytis svetur?

- Aš nenoriu į užsienį išvažiuoti, nes manau, kad užsienis yra pervertinamas, o Lietuva nuvertinama. Toks lietuvio būdas, mes save linkę nuvertinti, ir be reikalo. Manau, kad mes galime didžiuotis savo švietimo sistema, savo universitetais, juose dirba daug pasaulinio lygio mokslininkų. Savo ateitį aš tikrai sieju su Lietuva. Užsienyje galima pakeliauti, pasigrožėti, bet gyventi geriausia man yra Lietuvoje. Nesigėdiju sakyti, kad esu Lietuvos patriotas. Manau, kad taip manančių mano kartos žmonių yra nemažai. Tiksliai negaliu pasakyti, kiek baigusių mūsų mokyklą ketina studijuoti užsienyje. Gal kokie 3 iš mūsų 30 abiturientų. Išvažiavimas tikrai ne masinis. Kiek teko girdėti, tie, kurie geriausiai egzaminus išlaikė, tie lieka mokytis mūsų universitetuose. Arba išvažiuoja tie, kurie nori studijuoti kažką tokio, ko pas mus nėra.

- Kaip pavyko taip gerai išlaikyti egzaminus?

- Daug dirbau. Nuo praeitų Kalėdų didžiąją dalį laiko skyriau mokymuisi. Žinoma, prieš kiekvieną egzaminą ruošiausi. Ir artimieji mane skatino, rėmė, kad tik galėčiau atsidėti mokslui. Ir mokytojai palaikė, padėjo, užtrukdavo su manim ilgiau negu oficialiai vykdavo pamokos. Jutau tokį lengvą spaudimą: tu tik dirbk, stenkis ir įrodyk, kiek esi vertas. Todėl už gerai išlaikytus egzaminus vien sau nuopelnų nenoriu prisiimti, čia ne tik mano vieno pastangos. Kai kurie klausė, kodėl tiek daug egzaminų rinkausi. Kai kurių egzaminų man nereikėjo stojimui, bet pagalvojau, jeigu 12 metų mokytasi, kodėl nepasitikrinti žinių. Daugiau tokių dalykų kaip istorija, geografija, nebesimokysi, kodėl nepasitikrinti savo lygio. Antra buvo - motyvacija. Žinojimas, kodėl tai darai, kur stosi ir kodėl reikia tuos egzaminus gerai išlaikyti. Aš ketinu stoti į Vilniaus universitetą mokytis mikrobiologijos ir biotechnologijos specialybės. Lietuvoje perspektyvi profesija, yra daug pasaulinio lygio specialistų ir mokymo lygis yra aukštas. Ir žinių panaudojimo spektras platus. Gali dirbti medicinos srityje, farmacijoje, pagaliau, akademinį darbą.

- Ar reikėjo kokios nors pagalbos iš šalies, gal samdeisi korepetitorius?

- Aš labai skeptiškai vertinu korepetitorius ir nusistatymą, kad norint daugiau išmokti, geriau pasiruošti egzaminams reikia samdytis papildomas pamokas. Kai kurie, žinau, korepetitorius samdėsi, bet jų rezultatai geresni netapo. Daug kas ėmė papildomas anglų pamokas. Aš tikrai prieš tokius dalykus. Reikia dirbti savarankiškai, sąžiningai ir tada nereikės jokių korepetitorių. Žinoma, aš ne iš visų egzaminų tikėjausi tokių rezultatų. Mane patį nustebino šimtukas iš gimtosios kalbos. Vienintelis egzaminas, dėl kurio abejojau. Svarsčiau, gausiu 90 balų, ir tai bus gerai. Negarsėjau ir kaip didelis anglistas, bet paskutiniais metais padariau didelę pažangą. Galbūt galėjau ir daugiau. Iš penkių egzaminų gavau šimtukus, o šešto, chemijos, kurią tikrai mokėjau ne prasčiausiai, gavau 99. Vieno taškelio pritrūko. Aišku, tai nieko nekeičia, bet jausmas būtų buvęs geras. Tas egzaminas buvo vienintelis, per kurį man laiko pritrūko. Per kitus egzaminus laiko buvo per daug.

- Su tokiais pažymiais nebūtų sunku įstoti į visų geidžiamą mediciną. Jeigu ne biotechnologijos studijas, ką dar būtum rinkęsis?

- Manau, būčiau galėjęs bandyti ir į mediciną. Man ir seneliai sakė, vaikeli, reikėjo eiti į daktarus, bet manęs medicina netraukia. Kiti sako, kad kraujo bijau (juokiasi), bet man labiau patinka ne žmonės, o maži organizmai, bakterijos. Patinka tyrinėti, gilintis. Jeigu ne biotechnologiją, galbūt būčiau rinkęsis su geografija susijusias studijas. Geografija man tikrai labai gerai sekėsi, bet Lietuvoje baigus šią specialybę perspektyvos blankios. Kadangi galiu rinktis, renkuosi atsakingai. Aš manau, kad vyras turi galvoti, ką dirbs, kad ir darbas būtų malonus, ir perspektyvos geros, pagaliau, juk kada nors reikės ir šeimą išlaikyti. Aš sau aukštus tikslus keliu ne tik dėl savęs, noriu ir Lietuvai kažką padaryti gero savo žiniomis, savo protu. Esu Lietuvos patriotas ir galvoju, ką dirbdamas pirmiausia galėčiau padaryti Lietuvos naudai.


Susiję

Skaitiniai 6703237274169343786

Rašyti komentarą

10 komentarų

Pikc rašė...

Šaunuolis vaikis! Pagarba! Bet tikėtina, kad dėl tokių savo "neprogresyvių" pažiūrų susilauks spaudimo ir pašaipų.

Universal Funding Group rašė...

UNIVERSALIOS FINANSAVIMAS GRUPĖ !!!

Universalus Finansavimas grupė yra privačių lėšų Skolintojas ir investicijų grupė, kuri turi kelis investuotojus. Mes teikiame visas paskolų rūšis lokaliai ir tarptautiniu individualus ir įmonių, kuriems reikia finansinės paramos. Mes siūlome paskolas iki 3% palūkanų norma per metus be streso užtikrinti paskolą ir trukmė 1-25 metų kas mėnesį grąžinimo pagrindais. Mes bendradarbiaujame su mūsų klientais, teikti būtiną kapitalo ir finansavimo kapitalo, kad pavyks.Suinteresuotas asmuo arba įmonės turėtų susisiekti su mumis dėl daugiau informacijos ar kaip taikyti per
Paštas: {[email protected]}

Mes laukiame jūsų atsakymą! Ačiū.

Unknown rašė...

DO YOU NEED FINANCIAL ASSISTANCE? Contact PCM FINANCE GROUP! for any kind of financial needs! Are you an investor, business minded, worker, student or do you need startup funds? We offer low interest rate (3%) annual, 1 to 25 years duration and easy access of loan funds within 24 to 48 hours. Minimum amount $10,000.00 to $100,000,000.00 maximum (USD, EUR, GBP). E-mail {[email protected]}

Unknown rašė...

Are You A Business Man Or Woman? Are You In Any Financial Mess Or Do You Need Funds To Start Up Your Own Business? Do You Need A Loan To Start A Nice Small Scale And Medium Business? Do You Have A Low Credit Score And You Are Finding It Hard To Obtain Capital Loan From Local Banks And Other Financial Institutes?. - Intermediaries / Consultants / Brokers Are Welcome To Bring Their Clients And Are 100% Protected. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

We Like To Inform You That Our Main Goals Are To Help Companies And Entrepreneurs Raise Their Business To New Heights By Investing, Consulting And Raising Capital Without Bank Lending. We Are Qualified In All Aspects Of Financing, Banks And Asset Based Lending. We Have The Ability To Handle All Aspects Of The Financial Needs And Challenges Of Our Clients, Including; Real Estate Investment And Any Other Large Variety Of Sectors That Need Financing. - Intermediaries / Consultants / Brokers Are Welcome To Bring Their Clients And Are 100% Protected. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

WE OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS.

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. - Intermediaries / Consultants / Brokers Are Welcome To Bring Their Clients And Are 100% Protected. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

- Complete Name:
- Loan amount needed:
- Loan Duration:
- Purpose of loan:
- City / Country:
- Telephone:
- How Did You Hear About Us:

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. We Offers Financial Consulting To Client, Companies Seeking Debt / Loan Financing And Seeking For Working Capital To Start A New Business Or To Expand Existing Business. Intermediaries / Consultants / Brokers Are Welcome To Bring Their Clients And Are 100% Protected. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

Unknown rašė...

We Offers Financial Consulting To Client, Companies Seeking Debt / Loan Financing And Seeking For Working Capital To Start A New Business Or To Expand Existing Business. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

We Have Loan Programs Tailored For Any Profile And You've Come To The Right Place To Satisfy Your Business Needs. If Your Company Or You Know Of Any Company With Viable Projects / Proposals That Needs Financing, Kindly Write Us With The Loan Requirement. Please, Contact Us For More Information: [email protected] ( [email protected] )

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

We Offers Financial Consulting To Client, Companies Seeking Debt / Loan Financing And Seeking For Working Capital To Start A New Business Or To Expand Existing Business. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

Kindly write us back with the loan information;
- Complete Name:
- Loan amount needed:
- Loan Duration:
- Purpose of loan:
- City / Country:
- Telephone:
- How Did You Hear About Us:

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

We Offers Financial Consulting To Client, Companies Seeking Debt / Loan Financing And Seeking For Working Capital To Start A New Business Or To Expand Existing Business. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

Unknown rašė...

We Offers Financial Consulting To Client, Companies Seeking Debt / Loan Financing And Seeking For Working Capital To Start A New Business Or To Expand Existing Business. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

We Have Loan Programs Tailored For Any Profile And You've Come To The Right Place To Satisfy Your Business Needs. If Your Company Or You Know Of Any Company With Viable Projects / Proposals That Needs Financing, Kindly Write Us With The Loan Requirement. Please, Contact Us For More Information: [email protected] ( [email protected] )

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

We Offers Financial Consulting To Client, Companies Seeking Debt / Loan Financing And Seeking For Working Capital To Start A New Business Or To Expand Existing Business. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

Kindly write us back with the loan information;
- Complete Name:
- Loan amount needed:
- Loan Duration:
- Purpose of loan:
- City / Country:
- Telephone:
- How Did You Hear About Us:

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

We Offers Financial Consulting To Client, Companies Seeking Debt / Loan Financing And Seeking For Working Capital To Start A New Business Or To Expand Existing Business. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

Unknown rašė...

Are You A Business Man Or Woman? Are You In Any Financial Mess Or Do You Need Funds To Start Up Your Own Business? Do You Need A Loan To Start A Nice Small Scale And Medium Business? Do You Have A Low Credit Score And You Are Finding It Hard To Obtain Capital Loan From Local Banks And Other Financial Institutes?. - Intermediaries / Consultants / Brokers Are Welcome To Bring Their Clients And Are 100% Protected. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

We Like To Inform You That Our Main Goals Are To Help Companies And Entrepreneurs Raise Their Business To New Heights By Investing, Consulting And Raising Capital Without Bank Lending. We Are Qualified In All Aspects Of Financing, Banks And Asset Based Lending. We Have The Ability To Handle All Aspects Of The Financial Needs And Challenges Of Our Clients, Including; Real Estate Investment And Any Other Large Variety Of Sectors That Need Financing. - Intermediaries / Consultants / Brokers Are Welcome To Bring Their Clients And Are 100% Protected. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

WE OFFER ALL KIND OF LOANS - APPLY FOR AFFORDABLE LOANS.

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. - Intermediaries / Consultants / Brokers Are Welcome To Bring Their Clients And Are 100% Protected. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

- Complete Name:
- Loan amount needed:
- Loan Duration:
- Purpose of loan:
- City / Country:
- Telephone:
- How Did You Hear About Us:

Do You Need A Loan To Consolidate Your Debt At 1.0%? Or A Personal Loans * Business Loans etc. We Offers Financial Consulting To Client, Companies Seeking Debt / Loan Financing And Seeking For Working Capital To Start A New Business Or To Expand Existing Business. Intermediaries / Consultants / Brokers Are Welcome To Bring Their Clients And Are 100% Protected. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Via E-mail: [email protected] ( [email protected] )

Elena Nino rašė...

Gerbiami paskolų ieškotojai

Ar esate bet kokių finansinių sunkumų? Ar norite pradėti savo verslą? Ši paskolų kompanija buvo įsteigta žmogaus teisių organizacija visame pasaulyje, kurios vienintelis tikslas buvo padėti neturtingiesiems ir žmonėms, patiriantiems finansinių sunkumų. Jei norite kreiptis dėl paskolos, grįžkite pas mus su išsamia informacija el. Paštu [email protected]

Vardas:
Reikalinga paskolos suma:
Paskolos trukmė:
Mobilaus telefono numeris:

Ačiū ir Dievas palaimintas
KONFIDENCIJA
Elena

[email protected] rašė...

Email: [email protected]
whats-app: + 12675279481
Visit his website :http://drsambo443.website2.me/
Hello everyone , good day , i just want to share a review on what happened to me and my uncle last month . when i thought i have seen it all but Dr Sambo let me know that there is more to life . i had Herpes Simplest Virus HSV2 and my uncle was tested HIV positive . we spent a lot trying to get cured ,until i contacted Dr Sambo for a help . just within 21 days his herbal medicine cured me and my uncle , its still unbelievable to me and other member of my family . but I'm cured and my uncle is now tested HIV negative just after 21day . this is a miracle. i do not know how else i can appreciate Dr Sambo for his works , other than to share my review for others to see ........

Unknown rašė...

I have been suffering from (HERPES) disease for the last four years and had constant pain, especially in my knees. During the first year, I had faith in God that I would be healed someday.This disease started to circulate all over my body and I have been taking treatment from my doctor, a few weeks ago I came on search on the internet if I could get any information concerning the prevention of this disease, on my search I saw a testimony of someone who has been healed from (Hepatitis B and Cancer) by this Man Dr. Silver and she also gave the email address of this man and advise we should contact him for any sickness that he would be of help, so I wrote to Dr. Silver telling him about my (HERPES Virus) he told me not to worry that I was going to be cured!! hmm i never believed it,, well after all the procedures and remedy given to me by this man few weeks later I started experiencing changes all over me as the Dr. assured me that I have cured, after some time i went to my doctor to confirmed if I have been finally healed behold it was TRUE, So friends my advice is if you have such sickness or any other at all you can email Dr. Silver ([email protected]) sir I am indeed grateful for the help I will forever recommend you to my friends!!! with your lovely Email Address ( [email protected] or whatsapp him on +2348123877102

item