LLRA surinko 60 europarlamentarų parašus prieš Lietuvą

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) inicijuotą laišką premjerui Algirdui Butkevičiui pasirašė 60 europarlamentarų, jie reikalauja, ka...

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) inicijuotą laišką premjerui Algirdui Butkevičiui pasirašė 60 europarlamentarų, jie reikalauja, kad Lietuva laikytųsi europietiškų standartų savo lenkų mažumos atžvilgiu.

Kaip rašo Lietuvos žiniasklaida, pagrindinė priežastis, kodėl per paskutinę Lietuvos Seimo sesiją nebuvo balsuojama dėl originalios nelietuviškų pavardžių lotyniškais rašmenimis rašybos pirmajame Lietuvos paso puslapyje – baimė, kad įstatymui priimti neužteks balsų. 

Tuo metu LLRA nelaukė, kol tų balsų atsiras, ir darė savo darbą – Europos Parlamente rinko parašus po kreipimusi į mūsų šalies valdžią, kad ši pagaliau nustotų engti neva persekiojamus Lietuvos lenkus. Pagrindine tokio engimo apraiška vadinama švietimo politika ir elgesys su lenkiškomis mokyklomis, kurios neva vienašališkai uždarinėjamos, jas tyčia vengiama akredituoti.

Tarp pasirašiusiųjų laišką A. Butkevičiui daugiausia mirga Lenkijos politikų pavardės, o šalia jų – ir LLRA lyderio Valdemaro Tomaševskio. Pasirašė ir Latvijos, Vengrijos, Didžiosios Britanijos, Olandijos atstovų. Premjeras savo ruožtu šį laišką persiuntė kitoms valstybės institucijoms, pirmiausia, aišku, Švietimo ir mokslo ministerijai.

„Taip, kol mes trypčiojame, LLRA nestovi vietoje. O kodėl turėtų laukti? Juk ši partija iš to ir gyvena“, – dienraščiui sakė Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Gediminas Kirkilas, kuris yra vienas įstatymo dėl pavardžių rašybos pasuose autorių. Paklaustas, ar rudenį vis dėlto užteks balsų priimti bent šį įstatymą dėl rašybos dokumentuose, G. Kirkilas kalbėjo: „Mes jį bet kokiu atveju teiksime. Balsų lyg ir turėtų užtekti, tačiau situacija trapoka“.

Socialdemokratų G. Kirkilo ir I. Šiaulienės Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektas (XIIP-1653(2)) šių metų pavasario Seimo sesijoje buvo pradėtas svarstyti birželio 24 d. Šiuo projektu siekiama atverti galimybę oficialiuose Lietuvos dokumentuose Lietuvos Respublikos piliečių vardus ir pavardes rašyti ne lietuviškais rašmenimis Tačiau šio projekto svarstymas buvo sustabdytas. Šio projekto svarstymą Seime sustabdė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė po TS-LKD frakcijos nario Valentino Stundžio pastabos, kad yra pažeidžiamas Seimo Statutas, nes su G. Kirkilo ir I. Šiaulienės projektu kartu nėra svarstomas jo ir grupės Seimo narių parengtas alternatyvus įstatymo projektas (XIIP-1675).

Tuomet Seimo pirmininkė atsižvelgė į šią pastabą ir laikydamasi Seimo Statuto reikalavimų sustabdė klausimo svarstymą. Tą pačią dieną skubiai susirinkę Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) nariai alternatyvų V. Stundžio ir grupės Seimo narių įstatymo projektą (XIIP-1675), neprieštaraujantį VLKK išvadoms ir Lietuvos Konstitucijai, balsavimu atmetė, tikriausiai bijodami, kad jis ir toliau neužkirstų kelio G. Kirkilo ir I. Šiaulienės teikiamam antikonstituciniam projektui.

Alternatyvusis projektas (XIIP-1675) siūlo piliečiui šalia asmenvardžių užrašo valstybine kalba ir teisę į užrašus kitomis kalbomis. Šis siūlymas atitinka jau daug metų veikiantį Latvijos asmenvardžių rašymo modelį, kuriam nei Lenkija, nei tarptautiniai teismai jokių priekaištų iki šiol neturėjo.

Parengta pagal LRT.lt informaciją

Susiję

Politika 3330082328420056823
item