Lietuva priims 325 pabėgėlius

Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrai Briuselyje sutarė, kad Lietuva per dvejus metus priims 325 pabėgėlius. Prezidentė Dalia Grybau...


Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrai Briuselyje sutarė, kad Lietuva per dvejus metus priims 325 pabėgėlius. Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad šis skaičius – dvigubai mažesnis, nei iš pradžių siūlė Europos Komisija.

Pabėgėliai, kuriuos priglaus Lietuva,  pirmiausia turėtų apsigyventI Ruklos pabėgėlių priėmimo centre. Jis įkurtas beveik prieš dvidešimt metų. Centre  jau gyveno per tris tūkstančius užsieniečių. Šiuo metu čia gyvena apie 50 žmonių iš Afganistano, Ukrainos, Gruzijos.

Pasak raudonojo kryžiaus atstovės, Lietuvoje užsieniečius labiausiai gąsdina šaltis. Dažnam sunkiai įkandama ir lietuvių kalba. Kai kurie jos net nesistengia mokytis, nes siekia išvykti iš Lietuvos į kitą Europos šalį.  

„Patys pirminiai žingsniai yra lietuvių kalbos pamokos, intensyvios lietuvių kalbos pamokos, kad žmonės iš tikrųjų kuo greičiau išmoktų tą kalbą, paraleliai vedami jų profesinio orientavimo  kursai arba persikvalifikavimo kursai“, – pasakojo Raudonojo Kryžiaus draugijos laikinoji generalinė sekretorė Gintarė Guzevičiūtė.

Europos Sąjungos šalių ministrai pirmadienį dalijosi 40 tūkstančių Italijoje ir Graikijoje esančių pabėgėlių. Jau anksčiau šalys susitarė dėl 20 tūkst., iš jų Lietuva priims 85 pabėgėlius.

Pagal pirminį Europos Komisijos siūlymą, Lietuvai būtų tekę priimti 710 pabėgėlių iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų, tačiau tam Lietuva nepritarė. Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad šis siūlymas buvo parengtas subjektyvia formule. Lietuva pasiūlė visoms šalims taikyti vienodus kriterijus – pagal gyventojų skaičių ir bendrąjį vidaus produktą. 

Raudonojo kryžiaus atstovės teigimu, iki šiol į Lietuvą atvykdavo nedidelės grupės pabėgėlių. Po pirmadienio sutarimo vienu metu gali būti atvežta iki šimto pabėgėlių.

Pirmieji pabėgėliai į Lietuvą gali būti atvežti jau šių metų pabaigoje.


Susiję

Užsienio politika 7261327702436912783

Rašyti komentarą

27 komentarai

Liūdna... rašė...

Ar Lietuva vis dar nepriklausoma valstybė ?

Anonimiškas rašė...

Deja,jau nebe. Liko LIETUVOS pavadinimas, vėliava, herbas, himnas ir sava kariuomenė. Neaišku, kada jų bus atsisakyta žydrijai paliepus...

Anonimiškas rašė...

Ką reiškia: priims? - O gi, kad priežastys bėgimo paliekamos. O tai reiškia, kad tie, kurie sutinka priimti bėgančius, nuolankiai užmerkia akis prieš tuos, kurie sukelia tokias priežastis.
Argi ne protingiau būtų mobilizuoti pasaulio jėgas, kad šalinti tas nepakeliamas sąlygas krizinėse šalyse, dėl kurių tenka bėgti? Taigi, tik laiko klausimas, kiek dar ilgai siautės velniai apsišaukėliai dievo išrinktaisiais...

Anonimiškas rašė...

Priežasčių bus imamasi, čia tik laiko klausimas. Dabar tenka turėti reikalų su pasekmėmis. Man įdomu ką jūs veidmainiai verksniukai siūlote? Palikt visą šį mėšlą kopti italams ir graikams? Bent akimirkai įsivaizduokite save jų vietoje. Ką darytumėte?
Jei jau vaidiname besą ES tai gal ir truputis solidarumo nepakenktų?

Pikc rašė...

Tų geresnio gyvenimo ieškančių nelegalų dėka priimančios šalys tuoj pačios taps "krizinėmis", nes tie importuojami negrai ir babajai atsiveža savo "vertybes" bei gyvenimo būdą, tad atvykėliai netruks priimančiose šalyse pradėti formuoti sau įprastą gyvenimo aplinką, o getų kūrimusi nepatenkintieji liberastinių "progresyvų" bus tuoj pat apšaukti "ksenofobajs/racistajs/islamofobajs".

Pikc rašė...

"Ką darytumėte?" - tą, ką ir PRIKLAUSO daryti su sienų apsaugą ir ją be leidimo kertančiais nelegalais. ;)
O solidarumas skatinant nelegalią imigraciją (ir dar tuo sau užsikraunant didžiulę krūvą problemų daugeliui metų į priekį) yra, švelniai tariant, nelabai gudru. O tikras solidarumas (beje, šalims, iš kurių MES solidarumo vargu, ar sulauktume) būtų, pvz., pasiųsti kokį katerį su M60 pirmagalyje sienų apsaugos sustiprinimui.

Anonimiškas rašė...

Istorija įrodė, kad komuna neša nelaimę, todėl ir šis atvejis toks pat, mišrainė visada greičiau prarūgsta.

Anonimiškas rašė...

Sutinku, kad kateris galėtų būti priemone kovojant su priežastimis, bet juk aš klausiau apie kovą su pasekmėmis. Jei nesidalint tuomet ką konkrečiai daryt su ta žmonių minia kurios daugumą sudaro nežinia kas ir nežinia iš kur? Išplukdyti su kruiziniu laivu į neutralius vandenis, sugrūst juos atgal į valtis ir palikti
pasmerkiant daugelį jų mirčiai?
Problemų kurios jus taip neramina šiaip ar taip neišvengsime, nes pasaulis jei pastebėjote tapo vientisas.
Akivaizdu, kad solidarumo trūksta ne tik mums, bet juk kažkam nuo kažko reikia pradėti, nes priešingu atveju ši gera vieningos Europos idėja galutinai nueis velniop dėl visų mūsų savanaudiško trumparegiškumo.

Anonimiškas rašė...

Taigi apie 60 iš šio skaičiaus jau priėmė (prieš metus liuteronai 40 sirų, dabar dar katalikai kažkiek irakiečių). O sovietmečio migrantai iš rytų į šį skaičių neįeina?

Anonimiškas rašė...

"Akivaizdu, kad solidarumo trūksta ne tik mums, bet juk kažkam nuo kažko reikia pradėti, nes priešingu atveju ši gera vieningos Europos idėja galutinai nueis velniop dėl visų mūsų savanaudiško trumparegiškumo."

- Ar jau ta "vieningos Europos idėja" iš tiesų gera, jei vinijama kaip į galvijų bandą, kur nei šeimai, nei nacionalinei valstybei vietos nenumatyta? Ir kuo blogas tas mūsų savarankiškumas čia apšauktas savanaudiškumu? Argi ne tuo, kad apsiskelbėliams išskirtiniais globalistams kitaip neisigauna paminti visų po savo purvinu batu?

Anonimiškas rašė...

Idėja - neabejotinai gera, tik įgyvendinimass gerokai šlubuoja, nėra išmintingų žmonių kurie matytų toli į ateitį. Iš tiesų tikras vieningumas yra neįmanomas kol žmogus tiek nebrandus, kol visuomenėje neatsiras kritinė masė žmonių pasikeitusių iš vidaus ir sąmonigai suvokiančių žmonių lygiavertiškumą.
Skundai dėl šeimos ir nacionalumo apskritai pradeda panešėti į isteriją. Šeima nėra sakrali savaime, tik žmonės ją gali tokia paversti. Iš skyrybų skaičiaus matome, kad yra priešingai. Jei ir toliau visą kaltę versite ideologijoms ir globalizacijai galite nė nepastebėti kaip liksite prie dykynėje suskilusios geldos. Kalbant apie tautiškumą mes kaip maža valstybė turime vienitelį svertą išsiskirti iš kitų tautų - savo kalbą. Ar patys jos nedarkom? Ar ne mes patys juokiamės iš lietuviškų pavadinimų, rašome laiškus ir trumpasias žinutes nelietuviškai, vartojame skolinius bandydami išsiskirti? Aš jau nekalbu apie tai, kad būdama gyva mūsų kalab beveik nustojo evoliucionuoti, ji nebesugeba žengti koja kojon su gyvenimu. Yra ir daugiau blogybių, bet esmė aiški - negalime užmerkti akių prieš išorinius pavojus bet kartu privalome prisimti ir dalį asmeninės atsakomybės.

Anonimiškas rašė...

Nespręskit pagal savo aplinką ar sutiktus žmones. Aš asmeniškai stengiuosi lietuviškomis raidėmis rašyti SMS žinutes, komentarus internete. Neįterpinėju jokių rusiškų ir angliškų svetimybių. Nesikeikiu rusiškai ir angliškai. Mūsų kalbos skurdinimo priežastis yra ne tik mūsų pačių atmestinis požiūris į ją, bet ir valstybingumo nebuvimas ilgą laiką. Dabartis - ne išimtis. ES su savo vertybėm siekia "tolerantiškos vientisos europietiškos liaudies" sukūrimo, Visokie multikultūralizmai, kosmopolitizmai, genderizmai ir panašūs -izmai yra kairysis radikalizmas, nemažiau pavojingas už dešinįjį radikalizmą - rasinį, tautinį šovinizmą.

Pikc rašė...

Kokių įdomių variantų vis dėlto pasitaiko! Atvirai kalbant, tikrai nesitikėjau, kad teks sutikti neobolševiką, virkaujantį dėl valstybinės kalbos. Labai įdomus šizofrenijos atvejis, reikia pasakyti. :) Atsakant kitam komantatoriui - taip, tai YRA kairysis radikalizmas - ir jis yra GEROKAI pavojingesnis už dešinįjį.

Pikc rašė...

"Sutinku, kad kateris galėtų būti priemone kovojant su priežastimis, bet juk aš klausiau apie kovą su pasekmėmis." - pirma, kateris būtų BŪTENT kovos priemonė su pasekmėmis - serija TV reportažų apie tai, kaip kontrabanda pro tuos katerius NEPRAĖJO atmuštų kontrabandininkų apetitą (kaip į tai reaguotų eurosajūziniai virkautojai apie žmonių kontrabadną - kitas klausimas ;)).
Antra, yra visame pasaulyje galiojanti tvarkymosi su nelegelais procedūre - ji vadinasi DEPORTACIJA. Jeigu, esant visoms sąlygoms ir teisnei bazei, ta procedūra netaikoma, o vietoj jos naudojama iš esmės prievartinė kontrabandos paskirstymo schema - tai kelia tam tikrus klausimus, ne?

Anonimiškas rašė...

Teko girdėt apie šizikus Napoleonus, Cezarius, bet šiziką tapatinantį save su psichiatru galinčiu nustatinėti žmonėse savo paties negalią , dievaži, sutinku pirmą kartą :).
Ir šiaip siūlyčiau nekomentuoti afekto būsenoj. Kai nurimsite pasidalinkite išmintimi kaip kateris padės susidoroti su 150 tūkst. pabėgėlių/migrantų jau esančių krante. Tiesa, dar minėjote deportaciją? Gal malonėtumėte schemutę?

Pikc rašė...

Ne pirmas kartas, kai pas homsomolą pastebiu polinkį į psichologinę projekciją. Įdomus patologijų derinys, reikia pasakyti. :)

Anonimiškas rašė...

Tiek to, pasinaudosiu liaudies išmintimi duodamas jums, Pro Patrios Gražuliui, kelią.

Pikc rašė...

Kaip ir sakiau, įdomus reiškinys - ideologinėmis dogmomis šventai įtikėję užzombinti individai savo negalią linkę perkelti kitiems. Antra vertus, tai nėra kažkas naujo - bolševizmo užzombintų raudonųjų tavariščių komsomolcų "mąstymas" ir elgesys buvo praktiškai identiškas dabartinių žydrųjų tavariščių homsomolcų demonstruojamai patologijai. Kaip sakoma, istorijos ratas apsisuko...

Pikc rašė...

Bijau suklysti, bet manau, kad tie priimti buvo ne iš šito skaičiaus - ten liuteronai savo iniciatyva sirų krikščionis pabėgėlius priėmė (berods, 37). Ar čia apie kitus kalba?

Unknown rašė...

Neblogas paveiksliukas, iliustruojantis ateities Lietuvą: http://ldiena.lt/paveiksliukas/3967

Anonimiškas rašė...

Su nuoroda labai aiškiai išviešinot save kaip литовско говорящий Товарищ... Ir nesisarmatijat iškišinėti savo "kalvio Ignoto teisybę" daugelyje vietų taip sodriai apibarstyta kirilica?

Unknown rašė...

O ką - nebegalima rusų kalbos vartoti? Kokia bebūtų kalba, bet paveikslėlyje daug tiesos. Jūs ne prie kalbos kabinėkitės, bet vertinkit turinį.

Bet ir kvailių pasitaiko tarp komentatorių.

Anonimiškas rašė...

Su tokiu Lietuvos "valdžios" lindimu Briuseliui į vieną tamsią vietą, labai tikėtina tokia "šviesi" (čia taikau dvi prasmes) Lietuvos ateitis. Reikia nustoti pagaliau rinkti raudonus, žydrus ir pseudolenkų šovinistus.

Pikc rašė...

Šaltinis, kiek žinau, gerokai koloradinis, su dideliu entuziazmu skleidžiantis kremlinę propagandą. Antra vertus, medžiaga tai propagandai neretai dosniai pateikiama iš Vakarų (na, ir iš mūsų valdžios, lendančios (ne tik Briuseliui) "į vieną tamsią vietą"). Kremliniams net per daug vargintis, ką nors išgalvojant, nereikia. Bet kitas dalykas - ne rasiejai šiuo konrečiu atveju ką nors kritikuoti - tegul pasižiūri, kokia pas juos pačius situacija su imigrantais. ;)

Unknown rašė...

Bet tam koloradiniam šaltinyje kartais būna daug daugiau tiesos nei mūsų sodomitiniuose.

Pikc rašė...

Na, propaganda nėra tiesa, nepriklausomai nuo to, ar ji koloradinė, ar liberastinė (kaip sakote, "sodomitinė"). Jos ir tikslas kitas - ne rodyti esamą padėtį, o indoktrinuoti auditoriją. Ieškoti tiesos propagandoje reiškia savanoriškai pasiduoti indoktrinacijai. Manęs tai nevilioja.

ale, rašė...

Nieko nereiškia tas dabar minimas 325. Čia tik pradžia. Po metų sutiksime priimti 3250. Po 5 metų - 32500...
Europos "šaunus suklestėjimas" buvo priežastimi Afrikos nuskurdinimui. Atėjo laikas grąžinti skolas. Taigi, skurdas bus ir čia toks pat, kokį palikom Afrikoj. Nu, neišeina be sąnaudų pakilti į padebesius - kitų sąskaita.
Aišku, dauguma nesutiks su tokiom išvadom. Tikins save ir kitus, kad jie ten buvo atsilikę, tinginiai... Bet tai jau jų sąžinės reikalas.

item