Lietuva priims 325 pabėgėlius

Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrai Briuselyje sutarė, kad Lietuva per dvejus metus priims 325 pabėgėlius. Prezidentė Dalia Grybau...


Europos Sąjungos vidaus reikalų ministrai Briuselyje sutarė, kad Lietuva per dvejus metus priims 325 pabėgėlius. Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad šis skaičius – dvigubai mažesnis, nei iš pradžių siūlė Europos Komisija.

Pabėgėliai, kuriuos priglaus Lietuva,  pirmiausia turėtų apsigyventI Ruklos pabėgėlių priėmimo centre. Jis įkurtas beveik prieš dvidešimt metų. Centre  jau gyveno per tris tūkstančius užsieniečių. Šiuo metu čia gyvena apie 50 žmonių iš Afganistano, Ukrainos, Gruzijos.

Pasak raudonojo kryžiaus atstovės, Lietuvoje užsieniečius labiausiai gąsdina šaltis. Dažnam sunkiai įkandama ir lietuvių kalba. Kai kurie jos net nesistengia mokytis, nes siekia išvykti iš Lietuvos į kitą Europos šalį.  

„Patys pirminiai žingsniai yra lietuvių kalbos pamokos, intensyvios lietuvių kalbos pamokos, kad žmonės iš tikrųjų kuo greičiau išmoktų tą kalbą, paraleliai vedami jų profesinio orientavimo  kursai arba persikvalifikavimo kursai“, – pasakojo Raudonojo Kryžiaus draugijos laikinoji generalinė sekretorė Gintarė Guzevičiūtė.

Europos Sąjungos šalių ministrai pirmadienį dalijosi 40 tūkstančių Italijoje ir Graikijoje esančių pabėgėlių. Jau anksčiau šalys susitarė dėl 20 tūkst., iš jų Lietuva priims 85 pabėgėlius.

Pagal pirminį Europos Komisijos siūlymą, Lietuvai būtų tekę priimti 710 pabėgėlių iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų, tačiau tam Lietuva nepritarė. Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra sakiusi, kad šis siūlymas buvo parengtas subjektyvia formule. Lietuva pasiūlė visoms šalims taikyti vienodus kriterijus – pagal gyventojų skaičių ir bendrąjį vidaus produktą. 

Raudonojo kryžiaus atstovės teigimu, iki šiol į Lietuvą atvykdavo nedidelės grupės pabėgėlių. Po pirmadienio sutarimo vienu metu gali būti atvežta iki šimto pabėgėlių.

Pirmieji pabėgėliai į Lietuvą gali būti atvežti jau šių metų pabaigoje.


Susiję

Užsienio politika 7261327702436912783
item