Kolumbijoje atlikta pirmoji legali eutanazija Lotynų Amerikoje

Šį savaitgalį mažame Kolumbijos mieste Pereiroje buvo įvykdyta pirmoji legali eutanazija Lotynų Amerikos šalyse. 79 metų vyras Ovidi...


Šį savaitgalį mažame Kolumbijos mieste Pereiroje buvo įvykdyta pirmoji legali eutanazija Lotynų Amerikos šalyse.

79 metų vyras Ovidio Gonzalezas, sergantis mirtina liga, paprašė medikų nutraukti jo gyvybę ir gavo leidimą iš šalies Konstitucinio Teismo, kuris reglamentavo teisę į vadinamąją „orią mirtį“.

Medikai priėmė prašymą, kadangi O. Gonzalezas atitiko procedūros reikalavimus: buvo senyvo amžiaus ir sirgo nepagydoma liga.

Nors Kolumbijos sprendimas įteisinti eutanaziją senyvo amžiaus ir nepagydoma liga sergantiems asmenims iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti pateisinamas, kitų šalių, kuriose eutanazija įteisinta jau seniai, pavyzdys parodo, kur veda toks tariamai žmogaus teisę išvengti nežmoniškų kančių leidžiantis sprendimas.

Tokiose šalyse kaip Nyderlandai, Belgija ar Kanada eutanazija įteisinta remiantis tuo pačiu argumentu kaip ir Kolumbijoje - žmogaus teise į orią mirtį, nutraukiant nepakeliamas kančias senatvėje. Dabar jose eutanazija leidžiama jau ir vaikams (Nyderlanduose svarstoma leisti eutanaziją atlikti ir jaunesniems nei 12 metų amžiaus vaikams) bei savo valios negalintiems pareikšti pacientams (net 52% olandų daktarų teigė, jog atliktų eutanaziją tokiam pacientui ar jau yra tai darę), taip paminant dažniausiai už eutanazijos įteisinimą kartojamą argumentą - teisę pačiam pasirinkti nutraukti nežmoniškas kančias. Dabar žmogų legaliai nužudyti gali kiti, pavyzdžiui, jo palikimo siekiantys artimieji, o dar sąmoningo amžiaus nesulaukę vaikas gali sugalvoti, jog nenori gyventi.

Visose trijose minėtose valstybėse eutanaziją leidžiama atlikti ir paprasčiausia depresija sergantiems asmenims, o kartais užtenka ir tiesiog nenoro gyventi. Vieną tokį atvejį neseniai savo straipsnyje analizavo amerikietis žurnalistas Michaelas Cookas. 24 metų sveikai ir aktorystės studijas baigusiai belgei eutanazija buvo atlikta tik todėl, kad ši teigė daugiau nebenorinti gyventi. Belgijoje jau žinomi ir atvejai, kai patys tėvai prašo atlikti eutanaziją jų vaikams, nes šiems esą sunku gyventi šiame pasaulyje.


Susiję

Pažangos ideologija 379168363937209081

Rašyti komentarą

item