Graikija balsuoja lemtingame referendume

Graikijoje sekmadienį 7 valandą ryto prasidėjo referendumas dėl susitarimo su kreditoriais sąlygų. Teisę balsuoti turi maždaug 8,5 milij...


Graikijoje sekmadienį 7 valandą ryto prasidėjo referendumas dėl susitarimo su kreditoriais sąlygų. Teisę balsuoti turi maždaug 8,5 milijono šalies piliečių.

Referendumas bus laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvaus ne mažiau kaip 40 procentų įregistruotų rinkėjų.

Referendume graikai turi nuspręsti, ar vyriausybei priimti, ar atmesti susitarimo projektą, kurį birželio 25 d. pateikė Europos Komisija, Europos centrinis bankas ir Tarptautinis valiutos fondas. Piliečiams prieš balsavimą buvo pasiūlyta išnagrinėti didelės apimties kreditorių dokumentą, kurį sudaro dvi dalys - „Reformos einamajai programai užbaigti“ ir „Preliminari skolos pastovumo analizė“.

Balsalapyje siūloma balsuoti prieš arba už kreditorių pasiūlymą, beje, atsakymas „prieš“ įrašytas pirmas.

Rinkėjų judėjimui palengvinti vyriausybė paskelbė, kad Atėnų miesto transportu sekmadienį galima važiuoti nemokamai, įvedė 50 procentų nuolaidą už važiavimą traukiniais teisėjams, dirbantiems rinkimų komisijose. Į Atėnus vedančiose autostradose, taip pat daugelyje kitų šalies kelių referendumo dieną panaikintas mokestis už važiavimą, kad gyventojai galėtų lengviau pasiekti rinkimų apylinkes. Graikijos aviacijos bendrovė „Aegean“ pasiūlė teismo darbuotojams specialų 50 eurų tarifą bilietams šalies teritorijoje. Be to, diasporos graikams, gyvenantiems Briuselyje ir Londone, bendrovė įvedė papildomus skrydžius, siūlydama ekonominės klasės bilietus ten ir atgal už 199 eurus (iš Briuselio) ir 148 svarus sterlingų (iš Londono).

Graikijos premjeras: niekas negali ignoruoti tautos valios

Niekas negali ignoruoti per referendumą pareikštos tautos valios. Tai sekmadienį po balsavimo žurnalistams sakė Graikijos premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras).

„Galima ignoruoti vyriausybę, bet niekas negali ignoruoti tautos, - pareiškė jis. - Esu įsitikinęs, kad mes rytoj atversime kelią kitoms Europos tautoms“.

Referendumas baigsis 19 valandą.


Susiję

Pasaulis 770150686843151355
item