Graikai referendume atmetė griežto taupymo priemones

Birželio 5 d. graikai istoriniame referendume dėl susitarimo su kreditoriais sąlygų įtikinama 61,31 nuošimčių persvara atmetė naujas gri...


Birželio 5 d. graikai istoriniame referendume dėl susitarimo su kreditoriais sąlygų įtikinama 61,31 nuošimčių persvara atmetė naujas griežto taupymo priemones, kurių iš Graikijos reikalauja Europos sąjunga (ES) ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) kreditoriai.

Referendumas parodė, kad Graikijos piliečiai nesutinka vykdyti naujų griežto taupymo reformų mainais į kreditorių siūlomą finansinės pagalbos paketą. Klausimas, įrašytas referendumo balsavimo lapuose skambėjo taip: „Ar sutarties projektas, kuris buvo pateiktas Europos Komisijos, Europos centrinio banko ir Tarptautinio valiutos fondo per Eurogrupės susitikimą 2015 m. birželio 25 dieną, susidedantis iš dviejų dalių, sudarančių vieningą pasiūlymą, turi būti priimtas? Pirmoji dalis vadinasi „Reformos dabartinės programos užbaigimui ir tolesniam laikotarpiui“, o antroji, – „Preliminari skolų tvarumo analizė“.

Balsuotojai turėjo atsakyti : „Nepritariu/Ne“ arba „Pritariu/Taip“.

Už reformas, kurių už finansinę pagalbą reikalauja kreditoriai balsavo tik 38,69 nuošimčiai Graikijos piliečių. Į rinkimus atėjo 62,5 nuošimčiai iš visų balsavimo teisę turinčių maždaug 8,5 milijono Graikijos piliečių. Referendumas laikomas įvykusiu, jeigu jame dalyvauja ne mažiau kaip 40 nuošimčių įregistruotų rinkėjų.

Vakar po balsavimo Graikijos premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) žurnalistams pareiškė, kad niekas negali ignoruoti per referendumą išsakytos tautos valios. „Galima ignoruoti vyriausybę, bet niekas negali ignoruoti tautos. Esu įsitikinęs, kad mes rytoj atversime kelią kitoms Europos tautoms“, – sakė jis.

Liepos 6 d. Graikijos finansų ministras Janis Varoufakis (Yanis Varoufakis) savo „Twitter“ paskyroje paskelbė pasitraukiąs iš pareigų.

Susiję

Pasaulis 8223935837646660736

Rašyti komentarą

item