EŽTT liepia įteisinti homoseksualų partnerystę

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) užvakar byloje „Oliari ir t.t. prieš Italiją“ paskelbė, kad Italija pažeidė Europos žmogaus teisi...


Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) užvakar byloje „Oliari ir t.t. prieš Italiją“ paskelbė, kad Italija pažeidė Europos žmogaus teisių konvencijos 8 straipsnį, nesuteikdama jokio teisinio pripažinimo tos pačios lyties poroms, ir pasisakė apie valstybės „pozityvią pareigą“ teisiškai sureguliuoti homoseksualų santykius.

Byloje Italijos Vyriausybė rėmėsi tuo, kad ji turi pasirinkimo arba nuožiūros laisvę, t.y. ji gali pati spręsti, kada ir kokiais būdais jai suteikti teisinį pripažinimą tos pačios lyties asmenims. Tačiau Strasbūro teismas tik patvirtino, kad nacionalinė teisė ES valstybėse narėse neturi jokios galios, o kelių garsiai šaukiančių homoseksualistų reikalavimai yra svarbesni už absoliučios daugumos europiečių nuomonę bei nacionalinę valstybių teisę.

Čia verta prisiminti, kad protestuojant prieš panašią politiką Italijoje, birželio 20 d. Romoje, prie Šv. Jono Laterano bazilikos, buvo surengtas „Šeimos žygis“, kuriame dalyvavo daugiau nei milijonas žmonių iš visos Europos.

Žygio, kuriuo siekiama apginti santuokos ir šeimos šventumą, išvakarėse Bolonijos arkivyskupas kardinolas Carlo Caffarra pareiškė susirūpinimą šiandienės visuomenės ateitimi, ypač dabartiniu „homoseksualizmo išaukštinimu“.

„Turėdamas prieš akis tokius faktus, visada savęs klausiu: kaip žmogaus protas gali būti toks aklas tokiems fundamentaliems įrodymams, kad homoseksualumo garbinimas veda į visuomenės sunaikinimą? - retoriškai klausė kardinolas. - Ir priėjau prie išvados: akivaizdu, jog visa tai yra velniškas darbas. Tai paskutinis iššūkis, kurį velnias meta Dievui Kūrėjui.“

Be to, istoriniame balsavime šio mėnesio pradžioje Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryba Ženevoje patvirtino rezoliuciją, kviečiančią išsaugoti šeimą. Rezoliucija akcentuoja, kad šeima yra prigimtinis ir svarbiausias visuomenės vienetas, bei ragina vyriausybes vykdyti šeimai jautrią politiką ir imtis veiksmų, kad būtų užkirstas kelias šeimos kaip institucijos išlikimui kylančioms grėsmėms.

Rezoliucija akcentuoja, kad „šeima atlieka itin svarbų vaidmenį išsaugant kultūrinį identitetą, tradicijas, moralę, paveldą ir vertybinę visuomenės sistemą“.

Vilniuje veikiančio Žmogaus teisių stebėjimo instituto teisininkė Natalija Bitiukova teigia, kad teisiškai Lietuvos ir Italijos situacijos yra analogiškos, todėl esą tokį patį pareiškimą pateikus prieš Lietuvą, šansai, jog pareiškėjai byloje prieš Lietuvą laimėtų „yra labai dideli“.

Susiję

Pažangos ideologija 4780613040623839843
item