Bankai lietuvius apmokestino smarkiau nei latvius ar estus

Bankai Lietuvoje riboja grynųjų išdavimą. Sako, kad nuostolinga naudotis mūsų pinigais. Estijoje ir Latvijoje kažkodėl į klientus tie pa...


Bankai Lietuvoje riboja grynųjų išdavimą. Sako, kad nuostolinga naudotis mūsų pinigais. Estijoje ir Latvijoje kažkodėl į klientus tie patys bankininkai žiūri maloniau.

Apsimeta misionieriais

SEB nuo liepos 9-osios nemokamai išsigryninti leidžia tik 500 eurų per mėnesį. Viršijus šią sumą, taikomas 0,4 proc. išimamos sumos mokestis. Tad, pavyzdžiui, 1000 eurų išsigryninimas kainuoja 4 eurus. DNB nuo rugpjūčio taikys 30 euro centų mokestį, jei išgryninama suma neviršys 500 eurų per mėnesį. Viršijus ją, bankas pasiims 0,3 proc. išimamos sumos mokestį. „Swedbank“ grynųjų pinigų nemokamo išėmimo limitą (580 eurų) patvirtino dar 2013-aisiais. Viršijus šią ribą, bus taikomas 0,4 proc. išimamos sumos mokestis. Turint omenyje, kad ir visi kiti bankų paslaugų įkainiai pastaruoju metu smarkiai išaugo, bankai gali tikėtis solidžių pelnų.

„Bankų komunikacijos departamentai yra viešai įvardiję argumentus, kodėl įvedami nemokamo pinigų išgryninimo limitai. Tai noras pakeisti žmonių įpročius, kad jie naudotųsi elektroniniais pinigais, kova su šešėline ekonomika. Bankų pajamoms šitie sprendimai, žvelgiant į trumpalaikę perspektyvą, neturės jokios įtakos“, - „Vakaro žinioms“ pareiškė Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas.

Tesiekia pelno

Tačiau asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vykdomasis direktorius Kęstutis Kupšys netiki, kad bankai staiga tapo misionieriais.

„Motyvas, kad nori žmones nuo grynųjų atpratinti ir kovoti su šešėline ekonomika, tėra bankų priedanga. O tikrieji tikslai yra išlaikyti pelno rodiklius. O sumažėjus kreditavimo maržoms, dingus valiutos keitimo iš eurų į litus mokesčiams, tai pasidarė sunkiau. Todėl siekiama kitoje vietoje pasipelnyti. Turime nepamiršti, kad bankų sektorius nori, kaip ir anksčiau, per metus savo savininkams uždirbti bent jau 200 mln. eurų pelno“, - priminė K.Kupšys.

Asociacijos vadovas akcentavo, kad pasipiktinusių nauju bankų lupikavimu beveik nėra.

„Pasipiktinusių grynųjų apmokestinimu beveik nėra. Matyt, žmonės tyliai nurijo karčią piliulę. Aišku, tai dar naujas dalykas, todėl pasipiktinimo banga galbūt dar kils“, - sakė K.Kupšys.

Lietuvą skriaudžia labiausiai

Kai kurie bankai, veikiantys visose Baltijos šalyse, Lietuvoje taiko griežčiausias sąlygas. Pavyzdžiui, „Swedbank“ Latvijoje iki 715 eurų per mėnesį leidžia išsigryninti nemokamai. Viršijus šią sumą, taikomas 0,2 proc. išimamos sumos mokestis. Estijoje tas pats „Swedbank“ nemokamai leidžia išsiimti net 2000 eurų, o didesnei sumai irgi taikomas 0,2 proc. mokestis.


Susiję

Ekonomika 2282512959075210505

Rašyti komentarą

item