Ukrainos demografinis žlugimas tęsiasi

Turbūt nieko nenustebins faktas, kad Ukrainos populiacija mažėja, juk šalies Rytuose vykstantis konfliktas pareikalauja daug gyvybių, o ...


Turbūt nieko nenustebins faktas, kad Ukrainos populiacija mažėja, juk šalies Rytuose vykstantis konfliktas pareikalauja daug gyvybių, o kitus priverčia išvykti iš šalies. Kaip teigia Forbes:

„Remiantis naujausia Ukrainos valstybinio komiteto statistika ir Rosstat, kuri perėmė Krymo populiacijos statistikos tyrimus po to, kai jį aneksavo Rusija, Ukrainos populiacija per vienerius metus nuo 2014 iki 2015 metų, įskaitant Krymą ir Sevastopolį, sumažėjo daugiau nei 250 tūkstančių.“

Tačiau priešingai nei yra įprasta manyti, į šią statistiką įtraukiami ir žmonės, imigravę į Ukrainą. Tai reiškia, kad net įtraukiant sunkiai įtikimą faktą, jog konflikto metu daugiau žmonių imigravo į šalį nei iš jos išvyko, Ukrainos populiacija vis tiek sumažėjo ketvirčiu milijono.

Šį nuosmukį lemia ne padidėjęs mirtingumas (jis net truputį nukrito), tačiau labai ryškiai sumažėjęs gimstamumas. Per pirmus keturis 2015 metų mėnesius, lyginant su 2014 metais, gimstamumas sumažėjo net 12%. Žinant dabartinį nestabilumą šalyje, sprendimas atidėti vaikų gimdymą yra suprantamas. Tačiau įdomu tai, jog mažas gimstamumas Ukrainoje nėra naujas reiškinys. Remiantis Wikipedia pateiktais duomenimis, Ukrainos gimstamumas nesiekia ribos, būtinos šalies išlikimui, jau nuo pat 1987 metų. Per šiuos 27 metus Ukrainos populiacija sumažėjo net 16%: nuo 51,3 iki 43 milijonų. Bet faktas, kad šis ir taip žemas gimstamumas 2015 metais sumažėjo dar 12%, turėtų priversti sunerimti mąstančius apie Ukrainos ekonominę ir demografinę ateitį. Kaip teigia Markas Adomanis:

„[...] tai reiškia, kad ateityje Ukrainos finansiniai sunkumai bus žymiai didesni nei buvo tikimasi. Ateityje Ukrainos ekonomika turės žymiai mažiau produktyvių darbininkų, ir šis nuosmukis tik spartės. Šalies demografiniai rodikliai jau ir taip buvo niūrūs, tačiau dabar jie virsta katastrofiškais.“

Tai yra dar viena priežastis nerimauti dėl šios sunkumų kamuojamos tautos. Ir kuo ilgiau tęsis konfliktas, tuo gilesnė darysis ši demografinė duobė.

Parengta pagal Mercatornet.com informaciją


Susiję

Pasaulis 4317629377097363117

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

"Remiantis Wikipedia pateiktais duomenimis, Ukrainos gimstamumas nesiekia ribos, būtinos šalies išlikimui, jau nuo pat 1987 metų."

- Ale, matai - gimstamumas dėl visko kalčiausias...

item